SUSRET BOŠKOVIĆ –JEVTIĆ

PODGORICA

 

 

 

Ministar prosvete  Crne Gore   Predrag Bošković primio je danas ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Dalibora Jevtića, sa kojim je razgovarao o obrazovanju, integraciji i poboljšanju školskog i socijalnog postignuća inerno raseljene djece romske i egipćanske populacije i njihovog uključenja u obrazovni sistem Kosova po povratku u zemlju porijekla.

 

Bošković je ukazao na važnost uključivanja djece romske i egipćanske populacije u obrazovni sistem. On je naglasio značaj predškolskog obrzovanja i istakao da je „Pripremni vrtić za djecu Romske i Egipćanske populacije“ sproveden za 87 predškolaca u pet vrtića u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Tivtu i Herceg Novom.

 

Kada je u pitanju osnovno obrazovanje,  Bošković je podsjetio da Ministarstvo prosvjete od školske 2008/2009 godine  radi na postepenom zatvaranju područnih odjeljenja i integraciji romske i egipćanske djece u gradske osnovne škole. On je istakao da se za đake osnovnih i srednjih škola romske i egipćanske populacije svake godine obezbjeđuju besplatni udžbenici, dok su za učenike srednjih škola obezbjeđene i stipendije, a u pripremi je mentorski program kroz koji će ih dodatno podržati zaduženi nastavnici.

 

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić  je rekao da je današnji susret izmedju njega i ministra Boškovića samo nastavak dobre saradnje, koja je započeta tokom projekta povrataka na Kosovo Roma, Egipćana i Aškalija iz kolektivnog centra „Konik“ u Crnoj Gori, kada je g. Bošković bio na čelu ministarstva rada i socijalnog staranja Republike Crne Gore.

 

„  Vođeni činjenicom da se održivi povratak ne zasniva samo na izgradnji kuća, već je jedna od bitnijih stvari u ovom procesu obrazovanje, drago mi  da nastavljamo saradju sa minisrom Boškovićem koji je sada resornim ministar za obrazovanje. Svakao da ćemo uložiti maksimalan napor kako bi se pripadnici Romske i Egipćanske populacije koji su se vratili na Kosovo uključili u obrazovni sistem. Mislim da će ovo biti još jedan uspešan korak u nizu planiranih aktivnosti koje imamo u ovoj oblasti“, rekao je ministar Jevtić .

 

Ministri su se saglasili da je obrazovanje jako značajan aspekt za Rome, jer će im sticanje znanja, vještin i kompetencija omogućiti konkurentnost na tržištu rada i unapređivanje socijalnog statusa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare