Suroi: Tači naneo štetu dijalogu

PRIŠTINA

Publicista i novinar Veton Suroi, koji će ubuduće obavljati funkciju spoljnog savetnika pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Srbijom, kritikovao je način na koji je Hašim Tači vodio dijalog sa Beogradom, prenosi Ekonomija onlajn.

Suroi je rekao da su sporazumi koje je Tači potpisao problematični za sadašnju Vladu Kosova.

“Dosadašnje pregovaračke procese uzurpirao je Hašim Tači, a on ih je kontrolisao. Šteta koju su napravili Tači i njegovi timovi je vrlo velika. Pokret Samoopredeljenje s pravom se odupro pitanju udruživanja opština sa srpskom većinom, zajedno sa drugim opozicionim strankama”, smatra Suroi.

On je preporučio da sadašnja Vlada sasluša predloge opozicije da se ne bi ponovile greške iz prošlosti, preneo je portal Kosovo onlajn.

“Da je postojao konsenzus i napor za uključivanje, Kosovo ne bi potpisalo Sporazum o pridruživanju 2013. godine. A 2015. godine ne bi bilo potpisanog sporazuma za koji se videlo da je štetan”, istakao je Suroi.

Zato je, prema njegovim rečima, važno da Vlada bude u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima opozicije i da “ne donosi odluke bez konsultacija kako je to radio Tači”.

Suroi je ranije potvrdio da će biti spoljni savetnik pregovaračkog tima u dijalogu sa Srbijom.

“Moja posvećenost je u svojstvu spoljnog savetnika za potrebe pregovaračkog procesa. Stojim na raspolaganju Vladi za potrebe pregovaračkog procesa, u ovom slučaju potpredsedniku vlade Besniku Bisljimiju, koji je angažovan po ovom pitanju”, istakao je Suroi.

On kaže da je postignut dogovor sa Vladom i da je oformljen pregovarački tim.

“Tim savetnika nema izvršno učešće, već savetuje na zahtev premijera i zamenika premijera, razmatra teme i izazove”, rekao je Suroi. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare