Sudovi sude, a ne zakonodavac

BEOGRAD

Društvo sudija Srbije ocenilo je danas da bi se donošenjem autentičnih tumačenja zakona o obligacionim odnosima, zaštiti potrošača i korisnika finanasijskih usluga poremetila podela vlasti.

U saopštenju Društvo sudija je objasnilo da na taj način zakonodavac nameće sudovima svoje tumačenje prava i time “sudi” on, a ne sudovi.

Prema njima, ukoliko postoji potreba za ujednačavanjem sudskih odluka zbog različitog tumačenja zakona, zakonodavcu stoji na raspolaganju izmena zakona.

Društvo je istaklo da je nesumnjiv sistemski problem koji se odnosi na više desetina hiljada bankarskih sporova, koji neprestano “pritiču” u sudove uprkos doslednim sudskim presudama, moguće i treba ga rešiti, ali isključivo na sistemski način, zakonima.

Rešenja o mesnoj nadležnosti sadržana u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku predstavljaju neke od odgovarajućih koraka u rešavanju tog problema, jer će omogućiti ravnomernije opterećenje sudova i sudsku zaštitu u doglednom roku koji se neće drastično razlikovati zavisno od toga da li su građani iz Beograda ili drugih gradova, smatra Društvo.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare