Sud u Strazburu osudio Švajcarsku zbog prisiljavanja novinarke da otkrije svoje izvore

European Court of Human Rights, Strasbourg

STRAZBUR

Evropski sud za ljudska prava danas je osudio Švajcarsku zato što je primorala novinarku da otkrije svoje izvore u istrazi o trgovini drogom, i podsetio na “važnost zaštite izvora u demokratskom društvu”.

Nina Jeker je 2012. godine objavila članak u kojem je opisala višegodišnje delovanje trgovca kanabisom i hašišom koga je posetila.

Njen članak je doveo do otvaranja istrage u okviru koje je novinarka pozvana da svedoči, što je ona odbila. Kantonalni sud je prvostepeno presudio u korist novinarke.

Međutim, federalni sud je uskratio zaštitu izvora, presudivši da je njeno svedočenje jedini način da se identifikuje počinilac i da je javni interes „iznad privatnog interesa“ novinarke.

Evropski sud u Strazburu je jednoglasno presudio da odluka švajcarskog pravosuđa predstavlja kršenje člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima, vezano za slobodu izražavanja.

Sudije su podsetile na „važnost zaštite novinarskih izvora po slobodu štampe u demokratskom društvu“.

U presudi se ističe i da se obaveza novinara da otkrije svoj izvor može opravdati samo „preovlađujućim imperativom javnog interesa“ koji u ovom slučaju nije utvrđen.

Pošto novinarka nije podnela odštetni zahtev, sud nije u presudi naložio Švajcarskoj da isplati odštetu.

Izvor:Cenzolovka-Beta

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare