Sud presudio ,po mišljenju Centra za socijalni rad, da devojčica mora da živi sa ocem koji je osudjivan zbog porodičnog nasilja

LESKOVAC

Osnovni sud u Leskovcu je presudio , na na osnovu mišljenja Centra za socijalni rad, da devojčica stara skoro devet godina mora da živi sa ocem iako je on osudjivan zbog porodičnog nasilja .

To je bio i razlog za razvod sa devojčicinom pokojnom majkom.

Devojčica od treće godine živi sa bakom po majci a danas je “predata” ocu u prisustvu sudije, dvojice policajaca i stručnih radnika ntra za socijalni rad.

Devojčica je iz Centra izvedena na sporedni izlaz, otac je strpao u automoil novopazarskih registracija i dao gas.

Očevidci tvrde da je devojčica vrištala dok je automobidlazio.

Prema tvrdnjama njene bake koja vodi čuna o njoj od njene treće godine, devojčica je svaki put psihologu, socijlnim radnicima a to je rekla i na sudu, govorila da neće da živi sa ocem i pretila da će da se ubije ako je nateraju na to .

Kata Stojanović, baka po majci devojčice, ovako opisuje današnji traumatični dogadjaj.

“Zvali su nas da dođemo u Centar za socijalni rad, tu su bili policajci, izvršni sudija, psihološkinja Milona i načelnica Desanka Mitić, dok su oca sakrili da ga devojčica ne vidi, a ni ja ga nisam videla. Jana je sve vreme plakala i govorila da ona neće da ide kod oca, međutim psihološkinja ju je odvela u posebne prostorije. Jana je tamo počela da vrišti, ja sam tada počela da zapomažem i dečji vrisak je odjednom prestao, jer je otac na silu odveo dete. Svi prisutni tamo su mu pomogli u tome iz čega zaključujem da prava deteta ne postoje, kao ni ljudska prava. Meni nisu dozvolili da odem da utešim dete, rekli su mi da je to bolje za nju i da treba da živi sa ocem. Rekla sam im da se otac do sada nije interesovao za dete, zapostavio ga je kad je imala tri godine, doveo je kod mene… Za poslednjih pet godina ni žvakaću gumu joj nije kupio. Ali, kada je saznao da deca treba da primaju stipendiju, onda se zainteresovao i uradili su ovo što su uradili. Još tvrde da otac ima pravo da prima tu stipendiju. On nikad nigde nije radio, i danas nigde ne radi i sve to će sada iskoristiti, umesto za njihovo školovanje, za izdržavanje svoje porodice, pošto on ima i drugu porodicu. Ta stipendija je, ustvari, penzija moje pokojne ćerke od koje se on razveo 2015. godine. On ima i presude za nasilničko ponašanje, nikada nije plaćao alimentaciju…”, objašnjava Kata Stojanović.

“Centra za socijalni rad je mišljenja da ona treba da živi kod oca, iako dete to ne želi, nego želi da živi sa mnom. Završila je razred sa odličnim uspehom, išla je i u „Smart“ na engleski jeziku i tu ima diplome… Za njenu stariju sestru, koja živi s ocem, sam strašno zabrinuta. Ona se kreće u lošem društvu, nije nikakav đak, nema ko da radi sa njom, pod nasiljem je, otac joj je zabranio da dolazi kod mene, bije se s drugom decom… Raspitivala sam se u njenoj školi, rekli su mi da je zamišljena na času, da ništa ne prati, nezainteresovana… Čudi me da i škola ne reaguje po tom pitanju… Za Janu su napisali , i Centar za socijalni rad ima, u drugom razredu kad je baka po ocu vukla iz škole i maltretirala, dete se isto povuklo i nije htelo da se druži ni sa kim, imala je problema… Imam izveštaje i psihologa i psihijatra, imala je i noćne more, što je Centar za sopcijalni rad pripisao, zamislite, meni. Do tada nije imala sve te probleme, dok se oni nisu pojavili. Znači, sve ono što ja kažem njihovim psiholozima oni izokrenu, što znači da je to vid nasilničkog ponašanja. Ljudi iz Centar za socijalni rad se nasilnički ponaša i prema drugim ljudima i podržavaju nasilje. Taj njihov otac je nasilnik i postoji dokumentacija za to u sudu. Brak je razveden zbog nasilja u porodici, a devojčica je sve to gledala i zato i ne želi da ide s njim”, objašnjava.

Za Katu Stojanović slučaj nije završen, ona namerava da se bori dalje za svoju unuku za koju strepi.

„Tražiću pomoć od NVO sektora, kao i od stranih kancelarija u Srbiji.“

Iz Centra za socijalni rad niko nije hteo da daje izjavu kao ni izvršni sudija .

A jedan od policajaca je ekipi JUGpressa naredjivao da se “ne zadržavaju ispred zgrade Centra za socijalni rad.

Prati
Obavesti me o
guest

26 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
milena
milena
3 godine pre

Baka Kata cuva devojcicu bolje nego majka sto bi je cuvala ,znam licno da je dete srecno kod bake ,ide na izlete, na letovanja, u setnu, paze je ko malo vode na dlanu,pored bake i njene porodice supruga i sina mala devojcica uziva ,svi je vole i paze . Sramno je da im se devojcica oduzme i da ocu koji nije primeran otac,bilo je slucaja kad devojcicu nije pustala oceva supruga da udje kod oca i sestru u kucu na slavu ,zatvorili su joj kapiju i ako je baka Kata molila da je puste na toj slavi ,sto tad otac nije postupio kao pravi otac i prihvatrio devojcicu nego je ona sa bakom ostala ko siroce ispred oceve kapije vrativsi se kasnije kuci kod bake,e sad se setio da je otac kad ce imati koristi od nje

Insajder
Insajder
3 godine pre
Odgovori  milena

Kako te bre nije sramota, odvojili ste dete od rođenog oca pa i od rođene sestre. Otudili ste je od svoje krvi prokleti bili i vi i vaše pare, nije sve u parama. Gde je osećaj pripadnosti,gde je sestrinska i očeva ljubav. Izleti,letovanja sve to može da se kupi a izgleda da je vama ta materijalna strana bitna pa bi od male da napravite spozorušu? Dete je godinama odvaćano od roditela što se smatra psihičkim nasiljem nad detetom. Zašto bi dete inače vrištalo jer je plašeno i vaspitavano da mu je rođeni odac neprijatelj. Detetu je na slavi dopušteno da uđe ali babi nije jer takvu osobu ja isto ne bih pustio jer mu ne misli dobro. A ona je detetu naredila da plače samo da ne bi ušla unutra. Prozirne su vaše igre i jadne da jadnije ne mogu biti. Samo da znate da Bog vidi sve i lupa šamare tako da se ne zaboravlja mogli bi se malo pripaziti. Kad ne poštujete ovozemaljsku pravdu poštujte barem Božiju!

Radikal
Radikal
3 godine pre

Centar treba da prati ali stvarno da prati, sta se sa detetom desava narednih godina i ako Capa zezne nesto oduzece dete. Ali Oni ne prate nista samo pisu izvestaje…

Pacifista
Pacifista
3 godine pre
Odgovori  Radikal

Ti se razumeš u rad centra, ko marica !

Gagi
Gagi
3 godine pre
Odgovori  Pacifista

Izvini, socijalni, a ti li si odraso u Pacifik?

muke deteta
muke deteta
3 godine pre

Kad dete nema oca, onda nema samo oca. Kad nema majku, onda nikog nema. Lepo su govorili stari. Iz ugla buducnosti deteta, koja je sredina zdravija, ne kakva su prava roditelja, vec ko moze detetu da obezbedi koliko toliko zdraviju atmosferu, jer u ovom slucaju nazalost, mnogo toga je davno otislo u pogresnom pravcu I sve na stetu deteta bez prava na izbor, mogucnosti na izrazavanje volje, zelje, svesti jer je malo da ista razume, zna o stvarnom stanju stvari. O Boze, pogledaj ovu decu.

Insajder
Insajder
3 godine pre

Mislio sam sa je Jugpress kuća koja sagleda obe strane medalje a ne da bude privržena samo jednoj. Naime posle razvoda koji nije bio radi porodičnog nasilja već zbog bolesti zavisnosti od opijata majke tog deteta, na neki suludi način dete je dodeljeno majci zavisnici. Kasnije je ista ta majka izgubila život u požaru sa još jednim zavisnikom o čemu ste i vi pisali. Posle njene smrti po svim mogućim zakonima dete se vraća ocu kao jedinom i neprikosnovenom staratelju. E sad da je otac u nemogućnosti da vrši svoju roditeljsku duznost to bi bilo nesto drugo. Koliko ja znam a znam dovoljno dobro oca deteta mogu sa sigurnosću da tvdrim da je pošten i vredan kao čovek i da više od 5 godina nije popio ni kap alkohola, da je oženjen drugom ženom i da ima skladan brak. Možda ga bije loš glas iz mladosti kada je bio jedan od ” žestokih momaka” ali on je sve to ostavio iza sebe i doveo svoj život u red ! Ima ukupno troje dece ali za ove dve devojčice koje su bile kod njega mogu reći da on svoju roditeljsku dužnost obavlja sa ljubavlju i razumevanjem i da bi mnogi roditelji trebali da se ugledaju na njega. Što se tiče babe ove devojčice mogu da je razumem da joj pokojna ćerka nedostaje ali ona ne može uzimati drugome dete zato što je bez svog ostala. Devojčica ne može biti uteha ili druga šansa ili pak za popunjavanje praznine. Neka bude u dobrim odnosima sa ocem pa će viđati i jednu i drugu unuku , ne znam šta joj to treba da se pravi veći roditelj od roditelja,a svoju grešku koju je ona napravila kao roditelj prema svojoj ćerki ne mora da ispravlja na tuđoj deci. Toliko od mene a vi ovo činjenično stanje mozete proveriti kada god zaželite !

Djole
Djole
3 godine pre
Odgovori  Insajder

Bravo za komentar. Dobar je Capa covek!

Pravi insajder
Pravi insajder
3 godine pre
Odgovori  Insajder

Samo si zaboravio da napišeš da je bio vrlo aktivan u kampanji … za pobednike naravno. Jadni ste bre napraviste sprdnju od države. Gledate samo vaš interes. Kupujete sve što možete. Poštenom narodu ostaje samo Bog.

Mara
Mara
3 godine pre
Odgovori  Pravi insajder

Ne lupaj gluposti. On nema veze sa politikom

Insajder
Insajder
3 godine pre
Odgovori  Pravi insajder

Lupate gluposti !!! Pomešali ste babe i žabe !!! On je totalno apolitična osoba a vi izgleda nemate gde da iskalite svoj bes pa drži na prvog ko vam se nadje ! Imam osećaj da ste na suprotnoj strani i da vam je u interesu da ga ocrnite što vise ! Ili ne znate o kome je reč jer da znate vi ovo ne biste pisali.

Lurch16
Lurch16
3 godine pre
Odgovori  Insajder

Svaka čast na komentaru, ovo je prava istina. Velika podrska ocu koji je sada jedan ozbiljan roditelj koji se bori za svoje dete i zeli da nakon visegodisnjeg odugovlacenja bude zajedno sa svojom decom. Sramota je obelezavati stariju unuku koja je ustvari jedna pametna i vaspitana devojčica.

Lidija
Lidija
3 godine pre

Deca su vlasništvo roditelja!

ja
ja
3 godine pre

kod nas se sve radi po pravilu ko koga ima uvek, niko ovde nije mislio na dete vec na pare i onog ko je ovo zavrsio. treba da se plase od Boga

Pravi insajder
Pravi insajder
3 godine pre
Odgovori  ja

Nije sve u parama… ima nešto i u političkoj pripadnosti :)))))

Harry
Harry
3 godine pre
Odgovori  Pravi insajder

Pravi insajder, slobodno se potpisuj kao Drug Gvoźđar

Делија
Делија
3 godine pre

Sve je to laž otac se godinama bori za dete pokušava na sve načine da dođe do ćerke lično sam kućni prijatelj oca koji nije nikakav nasilnik već jedan normalan porodičan čovek. Dotična gospođa se trebala boriti za ćerku koja je bila registrovani narkoman možda bi sada imala ćerku živu i zdravu.

Neb
Neb
3 godine pre
Odgovori  Делија

Zaboravljamo da je baba dozvolila da trece Jasminino dete zavrsi u hraniteljskoj porodici

Gradjanin
Gradjanin
3 godine pre

Samo se nadam da će dete biti dobro. Inače iz tog centra stalno izlaze neki problemi.Da li tamo uopšte ima stručnjaka???????

IMA STRUCNJAKA
IMA STRUCNJAKA
3 godine pre
Odgovori  Gradjanin

Ima, iz SNS!

Pravi insajder
Pravi insajder
3 godine pre
Odgovori  IMA STRUCNJAKA

Eto odgovora …

korupcija u Srbiji
korupcija u Srbiji
3 godine pre

Proveriti ko je u Centru primio mito!

Mile
Mile
3 godine pre

Da ti ja kažem ko je primuo mito. Mito je primio taj ko je odugovlačio i dve godine dozvoljavao da dete bude kod babe i njenog vanbračnog supruga. Ta baba ima još unučića za koje nikada nije pitala! Brižna baba, jadna je i bedna.

Gradjanin
Gradjanin
3 godine pre
Odgovori  Mile

Jadan si ti i bedan kad možeš da napišeš ovakav komentar.

ja
ja
3 godine pre

a ko koga da proveri kad su svi isti

Insajder
Insajder
3 godine pre

Da treba proveriti zašto dete više od 5 godina ne može da živi sa roditeljem nego sa babom. Ako joj treba na kraju dete neka rodi sebi ili ako ne može neka usvoji !