Subvencije za zaštitni ram za traktor

BEOGRAD

Mistarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) saopštilo je da će biti nosilac aktivnosti koje se odnose na dodelu subvencija za nabavku i ugradnju univerzalnog zaštitnog rama za traktore, sa ciljem dodatnog povećanja bezbednosti vozača traktora i svih učesnika u saobraćaju.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je imalo u vidu da ugradnja zaštitne kabine ili rama zahteva dodatna finansijska sredstva, i da će zato omoguti poljoprivrednicima – vlasnicima traktora subvencionisanu kupovinu zaštitnog rama čiji je osnovni cilj upravo zaštita vozača u slučaju prevrtanja traktora.

“Najveći broj povređenih i poginulih u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali traktori su upravo vozači ili putnici na traktorima, a najčešći razlog tome je upravo fatalno prevrtanje traktora”, rekao je ministar Tomislav Momirović i ocenio da će tom “preventivnom akcijom” spasiti stotine ljudi koji koriste traktore u svakodnevnom radu.

U Srbiji je, prema podacima na koje su se pozvali iz MGSI, registrovano 203.000 traktora, po čemu zemlja spada u vodeće po broju traktora po glavi stanovnika.

Navode da su, sa druge strane, u periodu od 2016. do 2020. godine, u našoj zemlji poginula 144 vozača ili
putnika traktora, dok je blizu 2.000 osoba povređeno u saobraćajnim nezgodama sa učešćem traktora.

Poginuli u saobraćajnim nezgodama sa učešćem traktora čine oko sedam odsto svih poginulih osoba u saobraćajnim nezgodama u Srbiji, a godišnje se u proseku dogodi oko 518 udesa u kojima je jedan od učesnika bio traktor.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare