SUBVENCIJE ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE ZA 95 OSOBA

LESKOVAC

 

Za ukupno 95 osoba, od toga 93 sa evidencije nezaposlenih i tri osobe romske nacionalnosti, Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) je odvojila 15 miliona 200 hiljada dinara (160.000 dinara po osobi) u cilju sprovođenja mere samozapošljavanja.

Svečana dodela Odluka o odobravanju subvencija za samozapošljavanje organizovana je 24. jula, u sali Skupštine grada, čemu je prisustvovao i direktor NSZ Zoran Martinović.

Za program samozapošljavanja, na poziv koji je završen 30. juna, stiglo je preko 5.000 zahteva u celoj Srbiji, dok NSZ raspolaže sredstvima za oko 3.100 lica, ali ćemo nastojati da do kraja godine obezbedimo dodatne sredstva za ovu meru, rekao je direktor NSZ Zoran Martinović.

Leskovac samozaposlajvanje

Danas 95 lica u Leskovcu dobija šansu od NSZ-a da, zahvaljujući našim sredstvima i svojoj preduzimljivosti, započne sopstveni biznis. Prioritet  su imali proizvodni programi, ali su zastupljene i zanatske i uslužne delatnosti. Ovo nije jedini program koji podržava NSZ, mi ćemo u Leskovcu oko 600 lica uključiti u programe zapošljavanja u 2015. godini, kao i 65 osoba sa invaliditetom. Zahvaljujući Lokalnim akcionim planovima, sigurno će broj lica koja će dobiti direktne podsticaje za zapošljavanje u Leskovcu biti i veći, rekao je Martinović.

Programi samozapošljavanja su jedna od mera koja u početku daje stopostotne efekte. Vremenom se neke radnje ugase, ali i neke postanu veće, tako da mnogi preduzetnici koji u jednoj godini dobiju podsticaje za samozapošljavanje u narednoj godini traže programe za nova radna mesta, što je jako pozitivno. Direktor NSZ-a smatra da je mera samozapošljavanja održiva i da daje bolje efekte od mnogih drugih mera.

Pored programa samozapošljavanja, dobar efekat dale su i obuke za poznatog poslodavca. Juče je u NSZ-u doneta odluka da se kompaniji „Džinsi“ iz Leskovca pomogne da sprovede obuku za 49 lica, što je jako bitno, jer poslodavci zadrže u radni odnos sva ona lica koja se pokažu kao dobri radnici. Dobre rezultate daju i programi novog zapošljavanja, jer zahvaljujući podsticajima NSZ poslodavci takođe preuzimaju obavezu da ta lica zadrže u radnom odnosu 24 meseca. A stručna praksa omogućava mladima da uđu u svet rada i steknu dragocena znanja i iskustva. Ovih dana su aktuelni i javni radovi, jer se tim programom zapoljavaju teže zapoljiva lica, tako da će u tekućoj godini u celoj Srbiji preko javnih radova biti angažovano preko 6.000 lica, rekao je Martinović.

 

Leskovac Dragan Val;cic

Dragan Valčić, dipl. inženjer mašinstva, planira da otvori firmu koja će se baviti izradom metalnih proizvoda. Posle više godina provedenih u privredi, on tvrdi da problematiku mašinstva, u svim obllastima, dobro poznaje, tako da hoće da otvori „univerzalnu“ firmu.

-Podsticaji koje dobijamo znače jer daju elana da se krene, ali je neohodno uložiti i sopstvena sredstva. Apelujem na mlade ljude da ne čekaju da ih neko zaposli, jer vreme prolazi, već use i u svoje kljuse – pljuni u dlanove i kreni da radiš, poručio je Valčić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare