Subvencije za samozapošljavanje dobilo je 49 građana Niša

NIŠ

       Broj nezaposlenih u Nišu iznosi oko 20.000 ljudi, što je za 22 odsto manje u odnosu na prošlu godinu, podaci su koje je objavilila Nacionalna služba za zapošljavanje u Gradskoj kući u Nišu prilikom dodele podsticajnih sredstava za samozapošljavanje. Subvencije za samozapošljavanje dobilo je 49 stanovnika Niša, a odluke su im je uručila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, u prisustvu  gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i direktora NSZ Zorana Martinovića kao i durektora NSZ Filijala Niš Bobana Matića.

     „Velika je sreća i zadoviljstvo prisustvovati ovakvim događajima kada imamo priliku da dodeljujemo ugovore i subvencije za samozapošljavanje. Vidim puno mladih lica, lica ambicioznih ljudi i nadam se da ćemo uskoro da vas posetimo i vidimo da ste ispunili vaše snove. Kako se bude razvijao vaš posao, nadam se, da ćete biti u prilici da zapošljavate i druga ljude“, kazala je ministarka Darija Kisić.

     Dodala je da su u Nišu izuzetno povoljni parametri kada se radi o zapošljavanju.

     „Ambiciozna i vredna gradonačelnica i njeni saradnici uspeli su da ostavre prvobitno zamišljene ciljeve. Od 2014, godine broj nezaposlenih se smanjio za pola, a samo u odnosu na prvi mesec u ovoj godini broj nezaposlenih je manji za 22, 9  posto kada je u pitanju  Grad Niš. To su izuzetno dobri rezultati i nisu došli sami po sebi jer iza njih stoji veliki rad i strateški plan“, dodala je Kisić.

   Ona je naglasila da je država, kada su u pitanju aktivne mere zapošljavanja, ove godine izdvojila  14,5 miliona dinara, a Grad  Niš je izdvojio 21 milion dinara.To pokazauje spremnost Grada Niša, ali i njegovu mogućnost da izdvoji novac za zapošljavanje građane što je vetar u leđa razvitka jednog grada i područja u zemlji.

     Gradonačlenica Niša Dragana  Sotirovski je podsetila da je 2014. godine u Nišu bez posla bilo 38.000 ljudi, a sada ih je 20.000.  

    „ Drago mi je da je svake godine sve više Nišlija koji žele da započu sopstveni posao. U tome Grad pomaže i ove godine smo izdvojili 15 miliona dinara. Nastavićemo da i narednih  godina podržavamo sve one koji imaju dobre ideje za sopstveni biznis, započnu ga i ostanu u našem gradu“,istakla je Sotirovski.                

     Prema rečima Zorana Martinovića, zajedničkim subvencijama grada Niša i Nacionalne službe za zapošljavanje u program samozapošljavanja uključeno je do sada ukupno skoro 190 ljudi.

    „Program samozapošljavanja izaziva najveće interesovanje u Srbiji i najveći broj zahteva je podnet upravo za njega. Do kraja godine NSZ uspeti da u Srbiji uključi u program samozapošljavanja 4.000 lica, a do sada je primljeno između 7.000 i 8.000 zahteva“, kazao je Martinović.

   Ministarka Darija Kisić je gradonačelnicom Niša i direktorom NSZ posetila i poslodavca Mialenu Konatarević, vlasnicu preduzeća „Slatki podrum Konatarević“, koja je sredstva za samozapošljavanje dobila prošle godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare