Subvencije za MHE: Nikola Petrović više nije među glavnim igračima

BEOGRAD

Iako su prethodnih godina male hidroelektrane povezane sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika Srbije, dobijale milione evra od države za proizvedenu struju, prošle godine se to nije desilo. Od njih deset, na spisku isplata je ostala samo jedna.

Država već godinama subvencioniše proizvodnju struje iz obnovljivih izvora – malih hidroelektrana, vetroparkova, solarnih elektrana, elektrana na biogas i drugih.

Među onima koji su dobijali ovaj novac su bile i male hidroelektrane povezane sa Nikolom Petrovićem. Za deset godina njima je isplaćeno 23,4 miliona evra. Međutim, na osnovu izveštaja o isplatama za prošlu godinu, u ovom poslu ostala je samo jedna koja se povezuje sa njim – MHE Županj –  kojoj je isplaćeno nešto više od 520 hiljada evra.

Male hidroelektrane povezane sa Nikolom Petrovićem za koje su raskinuti ugovori su MHE Rekovići, MHE Tegošnica, MHE Livađe, MHE Gornje Gare 1 i 2, MHE Donje Gare 1, 2 i 3, MHE Jabukovik.

Za ostalih devet su raskinuti ugovori sa Elektroprivredom Srbije (EPS). Kako su za CINS rekli iz EPS-a, ugovori su raskinuti na inicijativu firmi u čijem su vlasništvu ove MHE.

Ugovori su raskinuti pre njihovog isteka. Ugovor im je davao tu mogućnost, objašnjavaju u EPS-u, a zbog raskida prodavci gube pravo da sa njima ponovo zaključe ugovor za iste elektrane.

Inače, cilj ovih subvencija je bio da se poveća udeo „čiste“ struje u ukupnoj proizvodnji, pa je država podsticala investitore da ulažu u obnovljive izvore energije. Ugovori su sklapani na 12 godina i garantovali su da će država otkupiti svu proizvedenu struju od njih.

Novac je dolazio od građana koji su kao posebnu stavku na računima za struju imali obnovljive izvore energije.

Kako je raspodeljen novac za struju iz obnovljivih izvora za 2023. čitajte OVDE.

Zbog čega su se odlučili da raskinu ugovor sa EPS-om, CINS nije uspeo da sazna od Petrovića koji se nije javljao na naše pozive, ali deo odgovora dobili smo od njegovog poslovnog partnera Dragana Klisure. Kako kaže, do raskida je došlo da se o njima više ne bi pisalo:

„Stalno je pisano `Nikola Petrović od države dobio pare`(…) Muka nam je od toga.“

Inače, Klisura je ranije u intervjuu za CINS rekao da on samo ima štetu što ga povezuju sa Petrovićem.

Ipak, to što su raskinuli ugovor sa EPS-om, ne znači da odustaju od posla sa malim hidroelektranama. Naime, oni su sklopili ugovor o otkupu električne energije iz ovih malih hidroelektrana sa firmom Green Balancing Group. Jedan od suvlasnika ove firme danas je i Nikola Petrović.

Klisura objašnjava da struju iz MHE danas prodaju na tržištu i da ono funkcioniše tako što firme struju prodaju kome je potrebna. Tako može da se desi da i EPS otkupljuje struju koju oni proizvode. Kako navodi cela Evropa je umrežena, ali se meri ko je koliko proizveo, a ne gde je fizički nečija struje korišćena.

Green Balancing Group je osnovana 2019. godine. U 2022. godini firma beleži veliki rast u prihodima i te godine je preuzima Ivan Pantelić, poslovni partner Nikole Petrovića. Kako smo pisali, njih dvojica su u tom trenutku bili suvlasnici firme koja je gradila vetroelektranu Crni vrh. Na sajtu Green Balancing Group piše da struju kupuju od 30 elektrana.

Direktor Green Balancing Group Aleksandar Stefanović odbio je razgovor za CINS navodeći da je odluka firme da ne komentariše naša pitanja.  

Izvor: CINS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare