Studentski centar u Nišu jedini u Srbiji priprema domaću zimnicu za studente

NIŠ

Studenti fakulteta Univerziteta u Nišu , koji se hrane u studentskim restoranima, mogu da se pohvale da jedini u Srbiji jedu turšiju koja je pripremljena na domaći način po recepturi naših baka koja se brižljivo čuva u Studentskom centru, a koji je jedini u državi koji sam pravi zimnicu za mlade niške akademce. Pripreme su već počele, uveliko se čisti paprika, uskoro kreće i kiseljenje kupusa, a za kraj su ostavljeni kornišoni. Ove godine biće pripremljeno 25 tona zimnice za oko 6.000 studenata koji se hrane u studenstkim restoranima. Do pre godinu dana ostavljeno je i do 40 tona, ali je sada, zbog korone količina smanjena jer se ne zna tačan broj studenata koji će se hraniti u menzama, a Centru ja važno da se oni hrane zdravo, ali i da se hrana ne baca.

                     ‘’Za naše studente  pripremamo 8 vrsta zimnice, od turšije do kornišona, kupusa,  šargarepe, karfiola, zelenog paradajza i feferona. Pripreme uvek počinju oko 15.septembra i traju do kraja meseca’’, kaže Slobodan Ranđelović, pomoćnik direktora Centra za ishranu.

                      Do ovih godina zimnica se pripremala u impozantnim količinama pa se kuhinja Studentskog centra pretvarala u malu fabriku za preradu povrća. Pakovalo se u podrumima centra i do 40 tona zimnice. Ove godine je korona učinila svoje, a zbog toga što još nije precizirano da li će studenti biti u Nišu ili će se nastava odvijati onlajn, količine su nešto manje. I opravdano, jer je rentabilnost i ušteda u Studentskom centru isto tako važna kao i zdrava hrana za studente.

                     ‘’Ove godine ćemo spremiti 25 tona zbog  male neizvesnosti oko kovida’’- potvrđuje Ranđelović. ‘’Do kraja septembra  pripremimo sve, a 15.  novembra zimnica odlazi na analizu koja se radi u Institutu za javno zdravlje Niš.Nakon  rezultata koje dobijemo, a koji su do sada uvek bili pozitivni,  počinje služenje zimnice studentima. Inače, studenti počinju da dobiju salate od zimnice oko 1.decembra  i to traje do 1.marta’’.

                  Ranđelović dodaje da je kvalitet povrća koje se koristi za zamnicu strogo kontrolisan i po svim standardima je.

                       ‘’Pre pripremne zimnice radi se analiza povrća i svih sirovina  koje se dodaju. Moram da napomenem važnu stvar, a to je da u pripremi zimnice ne korsitimo konzervanse tako da je hrana koju nudimo studentima bezbedna što je za nas najvažnije’’-  dodaje Ranđelović.

                          Najviše se za zimu ostavlja kiseo kupus koji koji se služi kao salata, ali se  od tog istog kupusa  prave i sarme tokom zimskih meseci. Inače, studenti vole da jedu turšiju, tako da nam na kraju zime ne ostane ni kilogram od pripremljene količine, kažu u Studentskom centru.

                        Za studente je najvažniji ukus pripremljene zimnice, a nakon podatka da ne ostane ni kilogram, zadovoljni su. Za Studentski centar je važna i ušteda novca koja se dobija pripremom zimnice na tradicionalan način. Zimnica je uskladištena u najveći špajz u Nišu koji se prostori ne 400 kvadrata.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare