Studenti sa sedam fakulteta na praksi u organima lokalne samouprave

NIŠ

Blizu 50 studenata sa sedam fakulteta Univerziteta u Nišu  počev od 20.aprila provešće mesec dana na praksi u organima loklane samouprave. Oni će praksu obavljati u Upravi za finansije, Upravi za izgradnju grada Niša, kod gradskog urbaniste u Prvobarnilaštu grada Niša. Za mnoge od njih biće ovo prvi susret sa realnim problemima koje je potrebno rešiti, a mnogi od njih smatraju da je praksa koju obavljaju na ovaj način od posebnog značaja za njihov budući rad. Ugovore o obavljanju prakse studentima je uručila zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović, a studenti praksu realizuju u okviru Sporazuma o saradnji u pružanju podrške javne uprave visokoškolskim ustanovama u obrazovnom procesu i Programa saradnje u pružanju podrške visokoškolskim ustanovama u obrazovnom procesu.    

                „Profesionalna praksa koju će studenti obavljati u  organima  državne uprave upotpuniće njihova znanja o tome šta se u upravama i kao radi, koji su  propisi, zakoni i odluke koje se, što na lokalnom nivou donosi grad, što na republičkom nivou kada je u pitanju Vlada, jer su neki od njih dobili praksu u određenim ministarstvima Republike Srbije, kasnije sprovodei ko o tome odlučuje“, kazala je Dušica Davidović.

                  Studenti će praksu započeti 20. aprila. Praksa traje mesec  dana, a svakog dana visokoškolci će na odgovarajućim poslovima provesti po četiri sata što je ukupno 80 sati. Praksa se završava 18.maja.

                  Emilija Stanojević je student Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Praksu će obavljati u Upravi za finansije.

                  „Obzirom da sam četvrta godina na studijama smatrama da je  ovo značajna prilika da se upoznam sa realnim radom u upravi jer do sada nisam imala praksu, a ovo je neka vrsta probe života posle fakulteta. Nadam se da će praksa koju sada budem obavila uticati i na to da lakše dođem do posla jer je uvek potrebno za dobijanje posla neka vrsta iskustva“, kazala je Emilija Stanojević.

                  Kod glavnog gradskog urbaniste praksu će imati Hristina Pavlović, student Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

                  „Praksa je jako važna za studente iz više razloga a najviše zbog toga jer na licu mesta možemo da se upoznamo sa poslom koji nas jednog dana očekuje. Na taj način upotpunjujemo  teoriju sa kojom smo se sreli na fakultetu. Verujem da ću na ovaj način steći određeno iskustvo koje mi sada nedostaje, a to može da bude od značaja kada budem konkurisala za posao“, kaže Hristina.

               Šansu da obave praksu u organima lokalne samouprave dobili su studenti sa sedam fakulteta i to sa Ekonomskog, Građevinsko-arhitektonskog, Pravnog, Mašinskog fakulteta, Fakulteta zaštite na radu, Filozofskog i Elektonskog fakulteta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare