Studenti predlažu izgled hrama u naselju Čalije

NIŠ

 

 Na Građevinsko – arhitektonskom fakultetu u Nišu održana je prezentacija radova studenata pristiglih na Konkurs za idejno rešenje srpskog pravoslavnog hrama u naselju Čalije. Na konkurs je pristiglo 30 radova studenata koji pohadjaju poredmet sakralna arhitektura. Prezentaciji su prisustvovli vladika niški Arsenije, predstavnici grada i arhitektonskog fakulteta. Grad Niš daće svu neophodnu podršku u izgradnji nove crkve.

       “Dragamo je što je upravo ovde u Nišu fakultet koji je prvi uspostavio saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i prvi arhitektonski fakultet koji ima predmet Sakralna arhitektura. To je bitno jer moderne arhitekte koji nisu imale takav predmet obično ne znaju koje su potrebe pravoslavne crkve, kako treba da izgledaju pravoslavni hramovi  i šta treba da sadrže, tako da je ovaj predmet značajan ne samo za studente već i za našu pravoslavnu crkvu”, kazao je vladika Arsenije.

     Dušica Davidović je istakla da će Grad pružiti punu podršku u izgradnji nove crkve.

     “Sakralna arhitektira je već treću godinu izborni predmet i iz godine u godinu doživljava ekspanziju jer je sve veći broj studenata zainteresovan za ovaj predmet”, kaže Momir Vasov, profesor i predsednik žirija.

     Ovo je i godina jubileja, kada Građevinski fakultet obeležava 60 godina rada, a arhitektura je osnovana pre 25 godina.

Prati
Obavesti me o
guest

7 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Zažuljenko
Zažuljenko
3 godine pre

Kako ċe da izgleda odabrani rad? Najverovatnije ċe to biti iskopirana kopija kopije iskopirane kopije neke veċ postojeċe crkve u Vizantijskom Vardarskom ili Moravskom stilu. Niko, ni sveštenstvo, ni vernici, ni studenti, ni članovi SANU kao da ne shvataju da živimo u XXI veku, i da je deplasirano vekovima imitirati pomenute stilove od pre 1000 godina. Slepo drźanje arhitektonskih kanona je apsurd, kanon u arhitekturi kao umetnosti ne sme nikako biti primaran, a nabolje bi bilo da veċim delom bude vešto zaobiđen. Ej, ljudi, 2021 godina, a vi ste svi “vrzali kosku” za srednji vek. Srpsko pravoslavlje ne bi izgubilo,veċ dobilo na znaĉaju nekim super modernim arhitektonskim rešenjem za crkvu. To bi bila hrabrost! Da crkva svojim modernim umetničkim izgledom zaseni svet, da dele fotografije njene unutrašnjosti i spoljašnosti na portalima najpoznatijih svetskih novina, da postane svetsko čudo, što bi i bila, s obzirom na dosadašnju neinventivnost SPC, graditelja i pastve. Nije hrabrost da ripaš u ledenu vodu, hrabrost je odskočiti iz srednjeg veka i doneti novinu, te darivati je vernicima, sveštenstvu i kulturi svog naroda, pa bili oni vernici ili ateisti.

Rade
Rade
3 godine pre
Odgovori  Zažuljenko

Ti si sada dokazani neprijatelj Srba i pravoslavlja.

Rade
Rade
3 godine pre
Odgovori  Zažuljenko

Ti si sada dokazani neprijatelj Srba i pravoslavlja.

Čitalac
Čitalac
3 godine pre
Odgovori  Zažuljenko

Najzad da neko napiše nešto što do sad niko nije. Ako ste već rešili da gradite, nemojte da s eponavljate i budite originalni, jeftiniji, inače sve gubi smisao a pritom samo navlačite gnev gladnog naroda.

Pertackibot- tek onako
Pertackibot- tek onako
3 godine pre

“Rahim Gudžević, čobanin cijeloga vijeka, znao bi reći da će na onome svijetu svako biti pitan kakav je bio prema mačkama i psima.”
— Sinan Gudžević (1954), jugoslovenski pisac i prevodilac sa stanom u Zagrebu, pišući o svom pokojnom ocu.

Rade
Rade
3 godine pre

Molim grad da pre nego što donira novac za još jednu crkvu, jer ih ionako imamo malo,a broj stanovnika Niša raste svaki dan,pokloni po jedan novi bolnički krevet dečijim klinikama. Po jedan.

Primitivizam
Primitivizam
3 godine pre
Odgovori  Rade

Sta ce vam tolike crkve? Da trazite oprost grehova? Da se paradirate bahato peed narodom uoci izbora? Verujte u boga kod kuce. Ili vam treba publika? Ili se cesto kolebate u veri? Ili sa se prica kako ste pobozni samo zato sto posecujete crkvu,iako kazete, kradete, varate, imate zle misli.