Studenti poručili šta ih muči

BEOGRAD

Muči me obrazovni sistem, Muče me reke u cevima, Muči me što nas huškate na rat, Umorni smo od tebe i tvojih laži Aleksandre Vučiću, Muči me što ćutimo, Muči me što nam sečete šume, neke su od poruka koje su u okviru skupa studenta “Muči li vas isto što i nas” danas bile  istaknute ispred zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Srbije.

Apsolventkinja sociologije Anja Ilić istakla je da je veoma dobro što ima sve više studentskih inicijativa pokrenutih tokom protesta i blokoda usmerenih pre svega protiv kompanije Rio Tinto, ali da se po porukama koje su studenti istakli ispred Generalnog sekretarijata predsednika može videti da je u pitanju čitav kompleks problema, uzrokovan uništavanjem zemlje i davanjem prioriteta investitotora “po čijoj se volji kroje zakoni ove zemlje”.

Ona je naglasila da se studentima ne nudi perspektiva da ostanu u Srbiji, jer ih očekuju veoma malo plaćena radnja mesta, sa lošom radnom zaštitom, uz preduslov da se ćuti o lošim uslovima i rada.

Ilić je za FoNet istakla da desnica u Srbiji koristi ekonomsku i političku krizu i podsetila da se na blokadi auto-puta kod Sava centra pojavila organizacija pod nazivom Eko četa, koja osim velikog transparenta nije imala nikakvog uspeha, i da ih na protestu ispred Vlade nakon toga nije bilo.

Dodala je da desnica u trenucima krize nudi nezadovoljnim ljudima “nešto što deluje kao laka i primamljiva rešenja, koja su po pravilu lažna”.

Ilić je ocenila da niko od desničarskih pokreta ne dovodi u pitanje sistem koji “rađa sve ove probleme i nejednakosti, jer je desnica uglavnom vrlo saglasna sa kapitalizmom i služi se “gorljivim parolama” kojima mogu da okupe ljude.

Ukazala je da je zbog toga važno da na protestima i blokadama bude i levica koja će ponuditi alternativu i ukazati na “realne korene problema”, dodajući da problem kompanije Rio Tinto nije problem jednog bahatog investitora, već toga što Srbija funkcioniše po principu direktnih stranih investicija i “pokoravanja” investitorima, kao i rasprodaje zemljišta, radne snage i infrastrukture.

Student Tehnološko-metalurškog fakulteta Andrija Drobnjak rekao je da iako skupu prisustvuju ljudi iz raznih delova Srbije, generelano mogu da se slože da aktuelna vlast ne odgovara studentima i da su oni došli ispred zgrade Generalnog sekretarijata predsednika da iskažu svoje nezadovoljstvo.

Upitan kako bi ocenio odnos vlasti prema studentima, Drobnjak je FoNetu rekao da je pitanje da li takav odnos u opšte postoji.

Istakao je da vlast ne stavlja studente u prvi plan jer se “uglavnom fokusira na penzionere” i daje obećanja u vezi sa njima.

Ocenio je da se studenti pitaju da li imaju neku svrhu u Srbiji i da li će postati bitniji vlasti kada završe fakultete ili kada odu u penziju. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare