Student Jovan Milić iz Niša najmlađi dobitnik odlikovanja predsednika Republike

NIŠ

Jovan Milić, student iz Niša, najmlađi  je dobitnik odlikovanja koje je izabranima na svečanosti povodom Dana državnosti  uručio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

,Ponosan sam što sam Srbin! Danas me je predsednik Aleksandar Vučić povodom Dana državnosti Republike Srbije odlikovao Srebrnom medaljom za zasluge u oblasti javnih delatnosti. Odlikovanje sam posvetio profesorima, kolegama i zaposlenima na Mašinskom fakultetu koji su mi svih ovih godina pružali veliku podršku i imali puno razumevanja. Posebna posveta mojoj sestri i mom bratu za svu pomoć koju mi pružaju tokom rada” rekao je ovaj mladi čovek nakon što je dobio Srebrnu medalju.

Jovan Milić je veoma poznat niškoj i srpskoj javnosti. Student je četvrte godine Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu. U njegovom indeksu se nalaze samo desetke. Ali, uspeh na fakultetu nije odrednica, koja ga razlikuje od drugih. Osnivač je i vredan radnik humanitarne organizacije “ Nađi  Raula” , čiji je cilj pomoć mladim ljudima iz siromašnih porodica. Mnogo je porodica kojima je ova organizacija pomogla a od početka godine do sada već nekoliko humanitarnih organizacija je realizovao. Pre samo nekoliko dana u niškom Domu vojske organizovao je humanitarni koncert za Teodoru na kojoj su prikupljana sredstva za lečenje obolele dvogodišnje devojčice. A

Jovan Milič napisao je autobiografiju “ I siromašni imaju san” koja je rasprodata za nekoliko dana.

Humanitarni rad, pomoć svima kojima je potrebna, organizovanje mnogih manifestacija je ono što ga čini posebnim.  Humanitarac je pomaže svima ne štedeći sebe.

„Gotovo da sam se rasplakao kada su mi iz predsednikovog kabineta rekli da sam dobitnik Srebrne medalje. Pomislio sam u tom trenutku da je to jasna poruka svim mladim ljudima da vredno rade. Neko će to jednog dana svakako nagraditi. Duboko verujem u to“, rekao je Milić.

Odlikovanje koje je primio iz ruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića Jovanu puno znači.

„Posebno mi je drago da ove godine ima mladih među nagrađenima i to je jasan znak da država želi da podrži mlade i talentovane ljude“, dodaje Jovan. „Sam taj susret sa predsednikom je nešto što se pamti čitavog života. Cela ceremonija u Predsedništvu bila je u znaku Srbije i svi mi u sali osetili smo posebnu energiju, kada me je voditelj prozvao da primim odlikovanje, osetio sam se posebno, počastvovano“, priča mladi Milić.

Jovan kaže da je  odlikovanje posvetio fakultetu na kome studira.

„Mašinski fakultet se razlikuje po mnogo čemu od ostalih fakulteta. Profesorima i kolegama dugujem ogromnu zahvalnost za veliko razumevanje koje su imali za mene tokom godina, a posebnu zahvalnost dugujem i ostalim zaposlenima i pomoćnom osoblju. Veliku za zahvalnost za sve dugujem i svojoj porodici, mlađem bratu i starijoj sestri, koji su uvek bili uz mene, podrška u svakom trenutku, tako da sve ovo i sada delim sa njima“, kaže Jovan.

Pred Jovanom je još novih izazova. Planove za budućnost već ima. Želja mu je da ove godine diplomira, da se zaposli i ostane u svojoj zemlji i svom gradu. Veruje da će tako najbolje da pomogne svom narodu.

„ Svakako će i humanitarni rad biti deo mog života i nadalje, ali kao što sam rekao u novembru, pomažemo u tišini, bez velike medijske pažnje, baš kao što je i Vladika Nikolaj nekada govorio“.

 Grad Niš je Jovanov rad već prepoznao.

Godine 2014.dodeljena mu je najznačajnija nagrada Grada Niša „11.januar“. I tada je, kao i sada, bio najmlađi dobitnik ove gradske nagrade koja je samo jedna u nizu priznanja koje ovaj mladi čovek dobija. Pa opet, kaže on, najveća nagrada mu je kada mu u zagrljaj poleti neko dete kome je pomogao, a njegova je želja bila samo kesica smokija.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека