Stručnjaci o pripremi sedmogodišnjaka za školu

Portrait of back - Children are raised hands in classroom. [url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/9786682][img]http://img638.imageshack.us/img638/2697/children5.jpg[/img][/url]

 NIŠ

Nova školska godina počinje 1.septembra kada će sedmogodišnjaci prvi put sesti u školske klupe i ući is vet obrazovanja. Mnogi roditelji se nalaze pred velikom nedoumicom, kako da pripreme svoje dete za polazak u školu. Da lakše prevaziđu tu nepoznaninicu pomaže im Dom zdravlja u Nišu koji je na svom sajtu  objavio savete kako da roditelji pripreme decu za polazak školu. U pitanju je video prezentacija sa savetima koji su značajni i mogu roditeljima da pomognu da se snađu u situaciji koja je i za njih kao i njihovo dete nova. Prezentacija je pripremljena u Savetovalištu za mlade Doma zdravlja Niš.                    

Mnogo je različitih emocija koje prožimaju ličnost vašeg deteta, jer je to susret sa nečim novim i nepoznatim. Vašem detetu je potrebna vaša pomoć i razumevanje, poručuju u video-prezentaciji iz Doma zdravlja.

                       

 Učenje kroz igru je jedan od saveta koji je upućen roditeljima.

                      “Dete se raduje svakom novom saznaju ali ne očekujete od njega da zna sve kao odrasli, jedan je od saveta. Ne osuđujete dete zbog grešakaj jer je to jedan od načina učenja ali iskoristitite njegove greške da shvatitete gde mu je pomoć potrebna.Prihvatite svoje detet sa svim manama i vrlinama kako bi ste shvatili njegov jedinstven stil učenja”, navodi se u video-prezentaciji.

                     Zrelost deteta za polazak u školu obuhvata fizičku i psihičku zrelost.

                     “Govorna zrelost znači da je dete ovladalo glasovnom strukturom pravilnog govora i praktikuje sve komunikativne funkcije govora u interakcije sa drugima.Socijalna urelost podrazumeva samostalnost u zadovoljavanju svojih potreba, osposobljenost za život u društvu dece i odraslih. Tu je i emotivnazrelost ili sposobnost da dete kontroliše svoje emocije, motivacija za učenje i iskustvo, realne informacije o školi, njenom režimu i zahtevima koje ona postavlja učeniku”, navodi se i video-prezentaciji.

                     Nikako se ne sme zanemariti ni fizička kao ni intelektualna zrelost deteta za polazak u školu.

                      “Dete razvija intelektualnu samostalnost kroz slobodu izražavanja, rešavanju problematičnih situacija, a to se postiže kroz situacije koje sum u bliske”, savet je roditeljima.

                      Jedna od najčešćih dilemma roditelja je da li dete pre polaska u školu treba da zna da čita i piše.

                       “Ako dete zna da čita, piše i računa ne znači da je spremno za polazak u školu i obrnuto.Mnogo je važnije da dete poseduje emocionalnu i socijalnu zrelost id a je motivisano da uči”, savet je stručnnjaka.

                      Kroz prezentaciju roditelji mogu da saznaju i kako da dete uvedu u svet slova i pisanu reč.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare