Stranka slobode i pravde: Gradjani nisu imali prilike da vide predlog budžeta Niša

NIŠ

Na sednici gradske Skupštine najvažnija tačka dnevnog reda je usvajanje najvažnijeg akta, budžeta za 2021. godinu. Građani nisu imali prilike da vide Predlog budžeta, nije bilo ni javne rasprave, čak ni e-mail adrese na koju bi građani slali svoje predloge, saopštila je Stranka Slobod ei pravde iz Niša.

” Građani Niša koji pune gradski budžet su, mimo svih zakona i procedura, bili isključeni iz odlučivanja o trošenju njihovog novca. Tipično za čelnike Srpske napredne stranke.

Budžet je krojen po meri partije, a ne po meri građana – nerealan, rasipnički, predizborni. Uvećan je za milijardu dinara u odnosu na prošlu godinu, iako je jasno da će, zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa, prihodi biti znatno manji. Veštački uvećani prihodi kako bi se, zbog preuzimanja obaveza koje su planirane, a za koje nema novca, ionako prezadužen grad dodatno zadužio. Jer, predizborna je godina, mora se Niš pretvoriti u gradilište bez smisla, plana, sa jedinim ciljem da se građanima pokaže kako vlast radi i gradi, iako se njihovi radovi raspadaju nakon što ih teatralno završe.

U budžetu su se našle stavke za koje se izdvajaju milioni našeg novca, a od kojih građani nemaju nikakvu korist. Neke služe direktno kupovini glasova, neke su ucenjivačke, a na nekima se može i dobro zaraditi.

Više od milijardu dinara vlast izdvaja za usluge po ugovoru, za botove i članove Srpske napredne stranke čiji je jedini posao pisanje komentara na društvenim mrežama i brutalno vređanje neistomišljenika – građana koji ih plaćaju.

Idemo redom:

– Za SAP, poslovni softver, izdvojeno je 350 miliona dinara, iako Gradska uprava nije do kraja digitalizovana što je preduslov za korišćenje pomenutog softvera.

-Za medije pod kontrolom režima, vlast je izdvojila 65 miliona dinara, kako bi nas držali u mraku i sprovodili svoju propagandu o strahovitom napretku i razvoju grada i prikrili svoje afere. Mrak u koji živimo godinama, neinformisani, u šarenoj laži…

-Za rekonstrukciju Trga Kralja Milana  izdvojeno je dodatnih 180 miliona dinara, te će taj trg građane Niša koštati ukupno 525 miliona dinara. Dobili smo raspevanu fontanu, behaton ploče i “moderan” centar grada, jer kad hleba više nema, vlast daje samo igre.

-Za novogodišnji koncert izdvojeno je više od dva miliona dinara, dok decu lečimo SMS porukama.

Dakle, novca ima, samo u ovih nekoliko stavki je više od milijardu i po izdvojeno za stvari koje građanima nisu ni korisne, ni neophodne. Ali su neophodne Srpskoj naprednoj stranci kako bi pokazala da gradi, da modernizuje, kako bi opstala na vlasti da bi funkcioneri nastavili da pune svoje džepove našim novcem.

Stranka slobode i pravde se zalaže da se gradski budžet troši na građane, a novac rasporedi onima kojima je najpotrebniji.

Da se deci od 1. do 4. razreda osnovne škole obezbede besplatni udžbenici.

Da se školarcima obezbedi besplatna užina jer je svako treće dete u Srbiji gladno.

Da se deci sa smetnjama u razvoju obezbedi lični asistent.

Da se deci koja nemaju uslova omogući praćenje online nastave.

Da se građanima koji ostaju bez posla obezbedi finansijska pomoć.

Da se privrednicima koji su pogođenim krizom i čije je poslovanje ugroženo obezbede olakšice u vidu plaćanja raznih lokalnih nameta i adekvatna pomoć.

Da Niš ponovo ima gradsku televiziju koja će objektivno informisati građane.

Da se povećaju subvencije poljoprivrednicima.

Da se deca obolela od teških bolesti a rođena na teritoriji Grada leče iz budžeta.

Da se povećaju sredstva za zaštitu životne sredine jer je Niš godinama unazad jedan od najzagađenijih gradova ne samo u Srbiji, već je često na vrhu svetske liste.

Ovo je samo deo predloga kojim bi se građanima olakšalo i pomoglo direktno. Kao što smo pokazali, novca ima dovoljno, važno je samo rasporediti ga najpre onima kojima je najpotrebniji.

Manite se bacanja tuđeg novca na šljašteće fontane i trgove, pomozite građanima da prežive ovu krizu. Nije budžet vaše privatno vlasništvo pa da ga čerupate kako kome zatreba novac. Polagaćete račune za svaki dinar uzet iz budžeta i odgovaraćete za sve, do poslednje pare”, navodi se u saopštenju Stranke slobode i pravde iz Niša

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare