Strane studene privlači medicina

NIŠ

Svake godine neki od 14 fakulteta Univerzitetau Nišu  upiše i pedesetak stranih studenata. Najveći broj njih upisuje Medicinski fakultet, ali nekolicina njih upiše i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, a poslednjih goina postoji intersovanje i za druge fakultete, saznajemo od profesora dr Vlastimira Nikoića, prorektora za nastavu Univerziteta u Nišu. Za strane studente se nastava izvodi na akreditovanim programima i na engleskom jeziku.

                 “Najveći broj stranih studenata se opredeljuje za studije medicine, a na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu postoji i akreditovan program za integrisane studije medicine. Uskoro će fakultet akreditovati programe ne angleskom jeziku i za integrisane surije stomatologije kao i farmacije jer ovi programi najviše privlače strane studente. Inače i ostali fakulteti su spremni da prihvate strane studente ukoliko postoji interesovanje za njihove studijske programe”, kaže profesor dr Vlastimir Nikolić.

                 Nekada je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu privlačio veliki broj studenata, posebno iz susedne Grče, a iz ove zemlje i sada dolaze studenti na ovaj fakultet. Najviše je studenata bilo iz afričkih i azijskih zemalja koji su se prijavljivali za studije medicine. Mnogi od njih su nakon studija ostali u Nišu ili Srbiji.

                “I sada najviše stranih studenata imamo iz afričkih i azijskih zemalja, ali je poslednjih gdoina korona sve nekako usporila i to se ne odnosi samo na niški već i na sve druge univerzitete u Srbiji. Svi verujemo da će se situacija promeniti sa prestankom pandemije i da će se u amfiteatre niških fakulteta vratiti veći broj stranih studenata”, kaže Nikolić.

               Strance   niškim fakultetima sve više privlači i kvalitet znanja koji mogu da dobiju a da je tako svedoči i podatak da se Univerzitet u Nišu  poslednjih godina veoma dobro rangira na međunarodnim listama. Sve većem ugladu Univerziteta u Nišu i fakultetima koji njemu pripadaju doprinose i profesori, saradnici i istraživači koji rade na njima jer su sve citiraniji u prestižnim naučnim časopisima. Ne smeju se zaboraviti ni studenti koji odlaze na usavršavanja van Srbije i koji prestavljaju svojevrsne ambasadore Univerziteta u Nišu  u svetu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare