Štrajk prosvetara

NIŠ

Već je postalo uobičajeno da školska godina počinje štrajkom prosvetara. I ova školska godina počeće štrajkom prosvetnih radnika koji nosi simboličan naziv „Pravda ispred para“, rekla je za JUGpress  Jasna Jankovć, predsednica Unije sidnikata prosvetnih radnika Srbije.

U svim niškim osnovnim i srednjim školama članovi ovog sindikata održaće skraćene časove koji će trajati 30 minuta. Štrajk prosvetnih radnika obeležiće ceo septembar jer će skraćeni časovi biti i 11, 19. i 27.septembra. Danas u 11 sati u Beogradu će biti održana zajednička konferencija za novinare sindikata prosvete.

Prosvetni radnici  traže od Vlade Srbije da zaposleni sa sedmim stepenom obrazovanja budu prebačeni u devetu platnu grupu.

Predstavnici sva četiri sindikata kažu da su nezadovoljni time, što su prema sistemu platnih razreda, smešteni u osmu platnu grupu, dok su ostala zanimanja sa istim stepenom obrazovanja smeštena makar u devetu radnu grupu. Protest je, kažu, uvod u više štrajkova od naredne sedmice, kada počinje nova školska godina.

„ Nije nam cilj da  deca gube nastavu pa da kasnije to nadoknađuju a, ali želimo na ovaj način da odbranimo svoj indentitet i sebe kao ljude, jer ono što je učinjeno sa platnim razredama je degradacija u pravom smislu te reči. Želimo da budemo u grupi kojoj i pripadamo i u kojoj se nalaze zaposleni u kulturi, turizmu i još nekim oblastima“, dodaje Jasna Janković. „Sada jasno želimo da im kažemo da više nije sve ni u parama, već i u pravdi i ponosu ,“ kaže Jasna Janković.

 Ona dodaje da je paradoks sa platnim razredima utoliko veći jer je su se bibliotekari u školskim bibiliotekama našli u sedmog grupi, a oni su svi fakultetski obrazovani.

Sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika protestovaće u petak 31. avgusta, rekla je Jasna Janković. U narednoj nedelji, prosvetari najavljuju štrajk i  skraćenje časova na 30 minuta, dok se ne postigne dogovor sa Ministarstvom prosvete.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije očekuje da štrajku pridruže svi njeni članovi u 736 škola.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare