StojiljkoviĆ: TV Pink i/ili socijalni dijalog

BEOGRAD

Čujem da je juče, u dugom nastupu na svojoj omiljenoj televiziji, predsednik Vučić najavio da će minimalac od septembra biti uvećan na 30.000 i da će do toga doći zahvaljujući i činjenici da su Ljuba Orbović i samostalci ozbiljni i odgovorni ljudi i sindikalisti, navodi u otvorenom pismu predsednik UGS NEZAVISNOST, profesor doktor Zoran Stojiljković.

“Radujem se predsednikovoj najavi da će minimalac biti uvećan. Smatram takođe da je naš kolega Orbović ozbiljan čovek a SSSS u svakom pogledu, uključiv i finansijski, relevantan sindikat.

Ali pošto smo izgleda Nezavisnost i ja, najblaže rečeno nedovoljno ozbiljni a i odgovorni, pri čemu sam ja dodatno, po ministru Šarčeviću, i nebitan profesor imam nekoliko dilema i pitanja.

Koliko ja znam po zakonu i pregovaračkoj praksi je da se minimalna zarada utvrđuje pregovorima poslodavaca i sindikata pri čemu se polazi od relevantnih, objektivnih kriterijuma i proračuna. Ako se socijalni partneri ne uspeju da dogovore, minimalac određuje Vlada u obličju ministra rada- aktuelno mog imenjaka gospodina Đorđevića.

Neću odmah da zlovoljno poentiram da predsednik Vučić nije ni poslodavac, ni premijer ni ministar rada. Pitam se samo šta će sada posle ove njegove izjave da svi oni kažu i urade, uključiv i kolegu Orbovića? Šta će da rade tripartitne radne grupe? Što da čekamo septembar?

Ne sumnjajući u predsednikove dobre namere pitam se zašto sada to obećanje? Je li ono plod nekih razgovora predsednika sa kolegama iz samostalnog ili, ne prvi put, nenajavljeni poklon njima i kolegi Orboviću.

Ili je to pre neka poruka i upozorenje.

Odmah mi pade na pamet ona pouka iz srednjoškolskih udžbenika istorije – “Boj se Danajaca i kada poklone donose.”

Mi u Nezavisnosti ćemo, kako nam i ime i tradicija nalažu, pristupiti ozbiljno proračunavanju parametara i poštovati procedure i institucije socijalnog dijaloga.

Imajući u vidu opredeljenje da minimalac treba da za 3 godine dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe tražićemo sigurno više nego što je predsednik najavio”,  
Vaš Zoran Stojiljković
UGS NEZAVISNOST
predsednik

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare