Sto godina od stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca

VLASOTINCE


Ova je, 2018, godina protekla u znaku obeležavanja stote godišnjice od završetka Prvog svetskog rata, u znaku čuvanja od zaborava herojstva i patnji srpskih ratnika, u beleženju, prepričavanju i ponovnom učenju svetlih stranica naše slavne prošlosti, u negovanju slobodarskih tradicija i etičkih i nacionalnih vrednosti. S tim u vezi narodna biblioteka ,,Desanka Maksimović” u Vlasotincu organizovala je predavanje direktora Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, prof. dr Momčila Pavlovića na temu „Sto godina od stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (Jugoslaviju je bilo lakše zamišljati nego stvarati)“.


– Interesovanje za datu temu je bilo toliko veliko da je izlaganje, sa video prikazom, g. Pavlovića trajalo gotovo dva školska časa. Posle toga su usledila mnogobrojna pitanja publike, znatiželjne da sazna gde nam je kao narodu protekao vek, da li je junaštvo srpskih, kako ih je pesnik nazvao, „div-junaka“ i trpljenja i stradnja njihovih porodica bilo uzaludno, da li su drugi dobijali ono što smo mi osvajali, da li je ideja jugoslovenstva, izrasla na želji da se svi Srbi okupe u jednoj kući, bila utopija samo za nas, a za sve druge narode okupljene u njoj obećana zamlja, od koje su ućarili i preko mere, da li… – informiše nas dirktor vlasotinačke biblioteke, Srba Takić o održanom predvanju povodom ove, značajne istorijske, godišnjice.
Prof. Pavlović je strpljivo odgovarao na sva pitanja, za šta je na kraju bio nagrađen iskrenim aplauzom zadovoljnih slušalaca. Ovo veče on je iskoristio i da bilioteci pokloni stotinak knjiga izašlih u izdanju Instituta za savremenu istoriju. Istovremeno je i Veroljub Trajković, zamenik direktora Zavičajnog muzeja u Leskovcu, poklonio biblioteci monografiju „70 godina leskovačkog muzeja“.
Predavanje je, zajedno sa Bibliotekom, organizovalo Udruženje 1912-1920, pa se je u uvodoj reči, osim Srbe Takića, direktora naše ustanove prisutnima obratio i Dragan D. Vidosavljević, predsednik ovog vlasotinačkog udruženja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare