Sto džezera svira u čast Nišvilu


NIŠ

Večeras počinje glavni, muzički program 25. Nišvil džez festival zajedničkim nastupom pet big bednova. Njima će dirigovati legendarni trubač Stjepko Gut.

Prethodnih dana, a nastavlja se i nadalje u okviru Nišvil festivala odigravao se prateći  programa Nišvil džez festiva. Igrane su pozorišne predstavave, emitovani filmovi, prateći koncerti i nastupi, umetnički programi, perfomansi, radionice.

 Danas će povodom jubileja Nišvila biti izvedena kompozicija “Nišvil jubilejšn” Duška Gojkovića. Specijalni gost prve večeri Lazar Lari Vučković, dobitnik nagrade Nišvila za životno delo.

Večeras nastupaju i Mejsio Parker, Dejvid Marej.

“Večeras će publika prisustvovati nesvakidašnjem događaju, mi kažemo da je concert za Ginisa, da pet big bendova izvode zajednički nekoliko numera. Nimalo lak posao. Sinoć smo za 25 godina postojanja imali pravu generalnu probu otvaranja. Vežbali smo sinoć do 1 iza ponoći, Stjepko Gut nije puštao muzičare. Najviše da je tehnika bila najnervoznija”, kazao je Ivan Blagojević na konferenciji za novinare.

Konferenciji za novinare prisustvovali su svi dirigenti big bend orkestara, a posebno važno mesto pripalo je Lazaru Lariju Vučkoviću koji je sinoć dobio nagradu Nišvila za životno delo. Lari se zahvalio za nagaradu koja mu je uručena.

“Ovo je pravi džez festival. Gde god da nastupam u Americi ja počnem uvek tako da zahvalim tom mestu jer danas džez istinski nestaje. U Americi ga ima još sigurno ali u poređenju sa pab muzikom i drugim formama sve manje i manje. Zato ljudima koji predstavljaju džez i daju svoju energiju treba da se čestita”, kazao je Lari Vučković.

Stjepko Gut je čovek koji je, možda, i najzaslužniji što je džez zaživeo u Beogradu. On će večeras dirigovati big bend orkestrima koji će, prvo svaki za sebe izvesti nekoliko kompozicija, a onda će svi zajedno, sa preko sto muzičara odsvirati dve kompozicije posvećene Nišvilu.

“Ono što mi se viđa to je da je ovaj festival krenuo od malog, a stigao je do velikog festival. Posebno mi se dopada to da Ivan I njegov tim posebnu pažnju poklanjaju I daju priliku mladim muzičarima. Daje im priliku da sviraju, ali i da slušaju radionice koje se održavaju u okviru Nišvila. Te radionice sup o meni stvari koje su jako važne jer mladi na njima uče I to kasnije primanjuju u radu i razvijaju se. Po meni, Nišvil puno daje obrazovanju džeze i to je ono što je važno za mlade muzičare”, kazao je Stjepko Gut. “Velika mi je čast da budem ovde, da sam deo jedne ideje koja i nije tako lako izvodljiva, ali verujem da ćemo uspeti da je izvedemo. To je da pet big bendova na dve bine izvode zajedno dve kompozicije. Ako se nešto negde raspadne vi se smejte i tapšite, a mi ćemo iz početka”, našalio se na kraju Stjepko Gut.

Konferenciji su prisustvovali i diregenti svih big bendova koji će večeras nastupiti, a Dragan Petrović, dirigent Big Benda iz Niša najvio je svoje kolege.

“Mi ćemo se potruditi da večeras objedinimo zbuk pet Big Bendova. Probali smo juče, ne ide baš tako lako, ali se nadamo da će biti sve u redu. Ono što je jedinstveno i važno to je da dvi imamo iste tehničke problem u životu i da svi vilimo muziku na isti način i to nas upravo i drži I uživamo u tome što radimo. Svaki od orchestra će osvirati sam po jednu numeru, a zajedno ćemo da odsviramo Nišvil Stjepka Guta i “Nišvil jubilejšn” Duška Gojkovića.

Prve večeri, na glavnoj bini Nišvila, pola sata pre ponoći, nastupiće kultni američki fank i soul džez saksofonista Mejsio Parker. Svojevremeno poznat najviše po tome što je bio član čuvene duvačke linije grupe Džejmsa Brauna, a po mnogima i ključni član sastava „kuma soula“, Parker se tokom poslednjih decenija sasvim zasluženo pridružio plejadi najvećih soul umetnika svih vremena sarađujući sa imenima kao što su Prins, Rej Čarls, Kit Ričards i grupe „Parlament fankadelik“, „Red hot čili pepers“.

Večeras nastupa i jedan od najboljih italijanskih džez sastava i najkreativnijih džez bendova savremene svetske scene “Lidijan saund orkestra”, koji ove godine obeležava tri decenije postojanja, a njihov specijalni gost biće dobitnik Gremi nagrade, saksofonista, kompozitor i aranžer Dejvid Marej. Prve večeri nastupaju i srpski sastav “Jayus Jazz” , Five Big Bands Summit, koji čine muzičari iz sedam zemalja – Yossi Fine & Ben Aylon Trio iz Izraela i Dat Brass iz Velike Britanije .

Povodom 25. jubileja Nišville jazz festivala, predstavnici danske ambasade, zajedno sa kompanijom Better Collective, uručili su gramofonsku ploču koja će biti postavljena u Nišville jazz muzeju.

Nenad Mitošević, trgovinski savetnik u ambasadi Danske ovom prilikom izjavio je da je nit koja povezuje Kopenhagen, u kome se, takođe, održava džez festival, i Niš, dodatno ojačana time što je Better Collective, kao danska kompanija, prijatelj Nišville Jazz festivala.

„Veoma smo srećni što je Better Collective prijatelj Nišvila i što, pored toga što nude odlične uslove rada mladim ljudima u Srbiji, oni podržavaju i kulturne događaje u Nišu.”

Better Collective, u želji da Nišlijama i Nišlijkama, kao i svim ljubiteljima džeza, omogući što bolji provod i podrži Niš u kulturnom razvoju, ove godine je prijatelj Nišville jazz festivala. Povodom četvrt veka postojanja festivala, uručen je i poklon Nišville jazz muzeju.

Maja Mitić, umetnička direktorka Nisville jazz teatra zahvalila je predstavnicima danske amasade i kompaniji Better Collective na podršci koju pružaju festivalu, ali i na poklonu koji će, kako je rekla, biti postavljen na specijalnom mestu u muzeju džeza. 

Filip Tramp, PR menadžer Better Collective-a kaže da se zaista divi uspehu koji je Nišville postigao u toku svog postojanja.

„Zaista se divimo Nišville Jazz Festivalu na onome što je postigao tokom 25 godina postojanja. Za ovo vreme napravili su neverovatan događaj koji ne samo da privlači ljude iz Niša i Srbije već i iz čitavog sveta. Mi u Better Collective znamo da je Niš divan grad i nadamo se da ćemo moći da pomognemo u razvoju lokalne zajednice, baš kao što to radi Nišville.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare