Stiže nova generacija talentovanih osnovaca

  NIŠ                                     

Prošlog vikenda zainteresovani učenici polagali su prijemni ispit za specijalizovana odeljenja Gimnazije “Svetozar Marković“. Prijemni je pokazao da učenici imaju odlično znanje, pa će odluka o tome ko će upisati ova odeljenja biti doneta nakon završnog ispita kažu u ovoj gimnaziji.

                                    „Ove godine kao i prošle upisujemo jedno odeljenje za učenike sa posebnim sposobnosti za matematiku, a maksimalni broj učenika koji mogu da upišu ovo odeljenje je 20. Isti broj učenika upisujemo i u odeljenje za darovite fizičare. Bilingvalna odeljenja u kojima se deo nastavi izvodi na engleskom i francuskom jeziku upisujemo po 15 učenika. Za ova odeljenja je ove godine bila velika konkurencija, posebno za odeljenje gde se nastava izvodi na francuskom jeziku. Učenici koji su radili prijemni imaju jako veliki broj poena“, kazala je direktorka Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu Milica Milosavljević.

                                  Učenici koji završe bilingvalne ili specijalizovane smerove u Gimnzaiji Svetozar Marković, ostvaruju odlične razultate na fakultetima pokazuju dosadašnji podaci, dodala je  Milosavljević.

                                    „Kada se radi o specijalizovanim odeljenjima za talentovane matematičare i fizičare njihov čest izbor nakon završenog školovanja je Elektronski fakultet. Često odlaze i na internacionalne fakultete koji su poznati, a iz naše gimnazije ponesu odličnu osnovu za nastavak studija na ovim fakultetima i budu u prednosti u odnosu na ostale studente. Oni su uvek među deset najboljih studenata i to je nešto što nama daje vetar u leđa i prezadovoljni smo njihovim uspehom koji ostvare na studijama“, ističe direktorka Milosavljević.

                                   Među učenicima koji su polagali prijemne ispite za specijalizovana odljenja Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu nalazio se i Mihailo Radosavljević, ianče učenik odeljenja osmog razreda za darovite matematičare koje se nalazi u sklopu ove gimnazije.

                                   „ Polagao sam prijemni ispit iz matematike i fizike ali i informatike i  oba testa sam položio. Znanje koje sam dobio u specijalizovanom odeljenju osmog razreda mi je pomoglo da uspešno rešim ove testove jer se ovde malo drugačije radi nego u ostalim osnovnim školama, a što se tiče daljeg školovanja očekivanja su ista, da nastavim sa radom, sa dobrim rezultatima u školi a posebno na takmičenjima“, kaže učenik Mihailo Radosavljević.

                                   Imena učenika Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu redovno se nalaze na listi onih takmičara koji su osvojili medalje na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Veliki uspeh ove godine ostigao je Andria Živadinović, učenik specijalizovanog odeljenja za darovite matematičare koji se nalazi mežu šest najboljih amtematičara u zemlji koji je Srbiju predstavljati na Olimpijadi iz metematike koja se održava u Tokiju, Japan, a okuplja najdarovitije matematičare iz celog sveta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare