Stiže nova generacija osnovaca u Nišu

NIŠ

U mnogim niškim osnovnim školama već je počelo prijavljivanje dece za upis u prvi razred mada zvanično upis traje od 1.aprila do kraja maja. U Osnovnoj školi „Radoje Domanović“ u Nišu prijavljivanje dece za polazak u prvi razred je počelo 20.februara, a osim što roditelji decu mogu da prijave za upis dolaskom u školu, prema rečima Dušice Tričković, direktorke ove škole, to mogu da učine i pitem e-uprave. Upisuju se deca rođena u periodu od 1. marta 2016. godine do 28. februara 2017. godine u kancelariji stručnih saradnika škole od 9 do 19 časova.  U predškolske grupe upisuju se deca rođena od 1. marta 2017. do 28. februara 2018. godine kod sekretara škole.

                           „Ove godine smo počeli ranije sa upisom nego što je to predviđeno kalendarom upisa jer je praksa u našoj školi da se jednako posvetimo svim budućim prvacima i njihovim roditeljima. To znači da se upis ne svodi samo na predaju potrebne dokumentacije, već sa roditeljima razgovaramo, odgovaramo na njihova pitanja, upoznajemo ih sa radom škole i šta sve nudimo našim đacima. Za to je potrebno dosta vremena, a pored toga nas očekuju i redovne kativnosti u školi“, objašnjava Dušica Tričković.

                    Dodaje da se veliki broj roditelja prilikom upisa dece u prvi razred interesuje za celodnevnu nastavu kao i za produženi boravak dece u školi. U Osnovnoj školi „Radoje Domanović“ roditeljima su na raspolaganju obe usluge.

                    „Celodnevna nastava je na raspolaganju učenicima prvog i drugog razreda i oni su u školi od početka nastave do 16 sati. Prednost imaju deca roditelja koji su zaposleni, ali je i deca iz porodica u kojoj jedan roditelj ne radi mogu da koriste ovu uslugu. Celodnevni boravak je tako koncipiran da deca uče, igraju se, rade domaće zadatke. Sve to sa njima rade učitelji i nastavnici. Deca dobijaju i obroke dok borave u školi. Budući da sve završavaju u školi oni ne nose sa sobom knjige, ali roditelji u petak na kraju radne nedelje mogu da ponesu đačke torbe sa sobom i vide šta je sve njihovo dete radilo tokom nedelje“, kaže Dušica Tričković.

               Ona dodaje da zahvaljujući celodnevnoj nastavi ali i produženom boravku roditelji mogu da budu bezbrižni dok su na poslu jer se njihovo dete nalazi na sigurnom sve do njihovog dolaska po njega.

             „Boravak je namenjen učenicima trećeg razreda i to na zahtev roditelja koji smatraju da su deca još mala da samostalno iz škole idu do kuće. Deca ostaju u boravku sve do dolaska roditelja a sa njima, takođe, rade učitelji i nastavnici koji im pomažu oko doamćih zadataka“, dodaje Tričković.

          Ono što ovu školu razlikuje od drugih je i Klub za učenje koji mogu da koriste svi učenici, a u kome se nalaze i darovita deca kao i deca koja imaju nekih smetnji u razvoju. Klub je opremljen sa 80 tableta koje koriste đaci.

             „To je dobar način da decu od malih nougu naučimo da upotrebljavaju ali ne zloupotrebvljavaju internet i za sada smo uspešni u tome“,dodaje Dušica Tričković.

                 Tričković kaže da škola puno vodi računa o tome da decu upoznaju i omoguće im dtuženje za ličnostima koje predstavlaju pozitivne uzore, pa su česti gosti ove škole poznate  niške ličnosti, pisci, muzičari i ostali.

                 Upis preko e-uprave

                       Termin u osnovnoj školi može da se zakaže preko Portala eUprava ili u direktnom kontaktu sa školom, putem telefona ili imejla. Odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument – izvod iz matične knjige rođenih, prijavu prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem. Izuzetno, obavezno je doneti u školu lekarsko uverenjeukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi.

               Svaka osnovna škola je u obavezi da ponudi termine za upis i testiranje u periodu od 1. aprila pa do 31. maja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare