Šteta od nevremena veća od tri miliona dinara

BUJANOVAC

 

Na sednici Štaba za vanredne situacije opštine Bujanovac, održanoj danas, predstavljen je izveštaj opštinske Komisije za procenu štete nastale 11. septembra usled olujnog nevremena. Šteta na privatnim i javnim objektima iznosi nešto više od 3 miliona dinara, navodi se u izveštaju, dok je šteta na poljoprivrednim dobrima procenjena na 232.500 dinara.

„Bilo je materijalne štete, ali može se reći da smo dobro prošli kao opština. Građani su prijavljivali slučajeve, a Štab je odmah reagovao izdavši nalog komisiji da izvrši uvid u stanje objekata i poljoprivrednih gazdinstava. Izveštaji su usvojeni i biće prosleđeni nadležnim državnim institucijama, s obzirom da lokalna samouprava u budžetu nema predviđenu poziciju za isplatu naknada za nastalu štetu. Poslaćemo izveštaje ministarstvima i nadležnim komisijama očekujući pozitivan odgovor i transfer sredstava,“  istakao je zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije Stojanča Arsić koji je predsedavao današnjom sednicom.

Po rečima predsednika komisije koja se bavila procenom štete nastale na objektima, Jovice Petruševića, najveća oštećenja su uočena na objektu srednje škole „Sezai Suroi“ u Bujanovcu, gde je 700 kvadratnih metara ostalo bez krova, o čemu je JUGPress već pisao.

„Osim škole „Sezai Suroi“, ostali objekti su pretrpeli laka oštećenja. Govorimo o nekoliko crepova ili prozora, mada je bilo i slučaja sa nešto većim oštećenjima, iznosi se kreću od 5.000 do najviše 300.000 dinara. Šteta na školi je procenjena na 2,5 miliona dinara i napominjem da je taj objekat jedini osiguran, dok su drugi objekti, u većini slučajeva, nekvalitetno sagrađeni, što je uzrokovalo nastala oštećenja, a među njima ima i nelegalno podignutih,“ istakao je Petrušević.

Inače, nadležne republičke institucije koje bi trebalo da nadoknade štetu građanima, po rečima Stojanče Arsića, priznaju samo oštećenja na stambenim objektima pa ostaje da se vidi koliko će od stavki u ovim izveštajima biti uvaženo.

Na sednici Štaba je usvojen i izveštaj vatrogasne službe o požarima na teritoriji opštine, kojih je, za razliku od avgusta meseca prošle godine kada ih je bilo samo dva, prošlog meseca zabeleženo čak 47, od toga 41 na otvorenom.

Ocenjeno je i da je Javno preduzeće „Komunalac“ uradilo dobar posao kada se radi o dopremanju vode zabačenim selima bez sistema vodosnabdevanja tokom letnjih meseci, a Arsić je najavio da će za ovu namenu biti uvećana sredstva prilikom rebalansa budžeta koji se očekuje uskoro.

„Izgradnja sistema za vodosnabdevanje u selima kao što su Jablanica, Donji starac i Sebrat bi koštala opštinu 36 miliona dinara, mi jednostavno nemamo opravdanje za utrošak tako velikog iznosa imajući u vidu mali broj stanovnika koji živi u tim sredinama,“ zaključio je Arsić.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare