Stejt departmenta:Terorizam preti Kosovu, Makedoniji i BiH

PRIŠTINA-SATAJEVO-SKOPLJE
Pretnja terorizmom i dalje je prisutna na Kosovu, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, navodi se u najnovijem izveštaju Stejt departmenta o terorizmu u svetu u 2015. godini.

U ozveštaju se navodi da je pretnja od islamskih ekstremista na Kosovu raste od 1999. godine.
U izvešraju se dodaje da je 200 do 300 dobrovoljaca sa Kosova otišlo u Siriju i Irak da se bore na strani militanata Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) i Al Nusra fronta.
Njih oko 50 ubijeno je, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nasilne ekstremističke grupe aktivno su koristile društvene mreže da šire propagandu i regrutuju sledbenike.

U 2015.godini na Kosovu nisu zabeleženi incidenti sa terorizmom a policija je hapsila osumnjičene za planiranje takvih napada.

U septembru je Vlada Kosova odobrila strategiju i akcioni plan za borbu protiv nasilnog ekstremizma.
Medjutim, iako su vladine institucije i nevladine organizacije uključene u borbu protiv terorizma izrazile volju i predanost da sprovedu akcije na tom planu, ograničavajući faktor je manjak kapaciteta i nedovoljan budžet.

U izveštaju se navodi da Kosovo i dalje ima punu podršku SAD i, kao i Bosna i Hercegovina, ostaje partner SAD u borbi protiv terorizma.

U izveštaju se navodi da, kao i Kosovo, i BiH je nastavila da napreduje u jačanju kapaciteta u borbi protiv terorizma u prošloj godini, pri čemu su službe policije uglavnom pažljivo pratile osumnjičene za terorizam u BiH, a istovremeno, izvele su i nekoliko akcija protiv njih, navodi Stejt department.

U izveštaju se konstatuje da je saradnja između bezbednosnih i policijskih agencija u BiH nedovoljna.

Podvučeni su teroristički napad i ubistvo policajca u Zvorniku, ali i ubistva dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH.

U izveštaju se navodi da je veliki broj državljana BiH na stranim ratištima u Siriji i Iraku.

Stejt departmenta je ocenio da je značajne aktivnosti u borbi protiv terorizma preduzela Makedonija i posebmo izdvaja operaciju sa hapšenjem 13 osoba i 37 optuženih a na osnovu nedavno usvojenog Zakona o stranim borcima teroristima.

U izveštaju se navodi da je desetina makedonskih građana otišla na Bliski istok kao strani borci, iako ima indicija da su nedavna hapšenja uticala na odvraćanje.

Makedonija je, pokazala snažnu posvećenost globalnoj koaliciji za borbu protiv ISIL, a kao jedan od primera navodi se incident od 21. aprila kada je grupa od oko 40 ljudi zaplenila oružje i municiju policijske stanice u Gošincu, nakon čega je usledila akcija u kojoj je poginulo osam policajaca, što je okarakterisano terorizmom, navodi se u izveštaju..

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare