Stejt Department: Na Kosovu problemi imovine i povratka


KOSOVSKA MITROVICA

Američki Stejt Department objavio je danas izveštaj o Kosovu za 2021. Godinu, u kojem se ukazuje da su prijave nasilja i diskriminacije nad Srbima i drugim manjinama i dalje prisutne, da se beleže napadi na imovinu Srpske pravoslavne crkve (SPC), da je povratak raseljenih otežan, kao i da je i dalje problematično pitanje vraćanja imovine.

Društveno nasilje, kao i socijalna diskriminacija i diskriminacija pri zapošljavanju, i dalje su prisutni protiv kosovskih Srba i drugih etničkih manjinskih zajednica, navodi se u izveštaju koji je preneo portal Kossev.

Tvrdi se da je nevladina organizacija Aktiv prošle godine zabeležila 48 incidenata usmerenih protiv srpske zajednice i objekata SPC.

Stejt Department je konstatovao da je povratak pripadnika manjinskih zajedinica izbeglih tokom rata i dalje izazov.

Kao problemi koji otežavaju povratak su navedeni rasprostranjena diskriminacija pripadnika manjina, strah od nasilja ili uznemiravanja, nesprovođenje sudskih odluka, posebno o imovini, uzurpacija imovine, ograničena zastupljenost manjina u javnim institucijama i preduzećima.

Dodaje se da je vlada u Prištini promovisala siguran i dobrovoljan povratak interno raseljenih osoba, ali da je povratak na Kosovo bio obeležen bezbednosnim incidentima i odsustvom volje lokalne zajednice da prihvati povratak Srba ili njihove posete.

Navodi se da su 95 odsto zahteva za povratak imovine podneli Srbi i da Agencija za upoređivanje i verifikaciju imovine nije uspela da ukloni nelegalne objekte izgrađene na imovini za koju je podnosiocima zahteva potvrđeno vlasništvo.

Pravosudne institucije su bile predmet političkog uplitanja, spornih imenovanja i nejasnih mandata. Kosovske vlasti nisu uvek izvršavale sudske naloge, dok su predstavnici Srba tvrdili da vladine institucije nisu izvršavale presude u njihovu korist, posebno što se tiče imovine, konstatovao je Stejt Department.

U izveštaju se navodi da kosovska vlast odbija da sprovede odluku Ustavnog suda iz 2016. godine kojom se potvrđuje vlasništvo SPC nad više od 24 hektara zemljišta pored manastira Visoki Dečani.

Konstatuje se da je Specijalno tužilaštvo na Kosovu lane sprovodilo  istragu povodom 12 predmeta ratnih zločina i izdalo jednu odluku za pokretanje istrage.

Navodi se da je “predmet visokog profila” za ratne zločine “Drenica I” vraćen na ponovno suđenje 2017. godine, a da do decembra 2021. nije održano novo ročište. Ukazaje se na presude Srbima za ratne zločine nad Albancima tokom 1999. godine.

Što se tiče korupcije, Vlada Kosova nije efikasno primenila zakone. Zvaničnici su se ponekad nekažnjeno bavili koruptivnim radnjama i  primetni su nedostatak efikasnog sudskog nadzora i opšta slabost u vladavini prava, zaključio je Stejt Department.

Mnogi u vladi, opoziciji, civilnom društvu i medijima prijavili su slučajeve umešanosti u korupciju istaknutih zvaničnika, navodi se u izveštaju.

Stejt Department je konstatovao da su, iako je Vlada Kosova generalno poštovala slobodu izražavanja, uključujući i slobodu medija, postojali verodostojni izveštaji da su neki zvaničnici, političari, preduzeća i verske grupe pokušavali da zastraše predstavnike medija, kao i da su novinari nailazili na poteškoće u dobijanju informacija od vlade i javnih institucija.

Navodi se da su nastavile da funkcionišu “nelegalne paralelne strukture” Srbije u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom.

Vlada Srbije je koristila te strukture za uticaj na kosovske Srbe i Gorance. Uočeni su pritisak i zastrašivanje manjina, da bi podržale stranke pridružene Srpskoj listi – partiji blisko povezanoj sa Beogradom, zaključio je Stejt Department.


Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare