Stefanović obišao polavljena područja

LESKOVAC

Ministar odbrane Nebojša Stefanović, direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović i gradonačelnika Leskovc Goran Cvetanović obišli su područja u Leskovcu zahvaćena poplavom. Na lokaciji u selu Turekovac, gde su pripadnici Vojske Republike Srbije i meštani postavljali džakove sa peskom zbog odbrane od poplave i opasnosti da se reka slije u okolna domaćinstva, ministar Stefanović je naglasio da se u ovakvim situacijama vidi saradnja i jedinstvo institucija, Vojske, lokalne samouprave i stanovništva.

„Vojska pomaže i u opštinama Vlasotince i Žitorađa, odnosno u svim mestima gde lokalna samouprava oceni da treba da se pomogne. Angažovane su mašine i pumpe za izvlačenje vode, a vojska će biti na terenu i kasnije kada počne sanacija poplavljenih područja. Ovom prilikom apelujem na stanovništvo da ne baca otpad u reke i odvodne kanale, jer time ne samo da se zagađuje životna sredina, već se prave nasipi koji kasnije dovode do izlivanja vodotokova i plavljenja.“

Gradonačelnik Cvetanović podseća da je u prethodnih nekoliko dana palo preko 70 litara kiše po metru kvadratnom.

„Situaciju držimo pod kontrolom. Još jednom smo pokazali da dobra sinergija i jedinstvo daju rezultate. Kao što vidite za devet časova se povukla voda, sada radimo na prevenciji i saniranju. Ono što nas očekuje je formiranje dve komisije, jedna će evidentirati štete koje su nanete domaćinstvima, a druga poljoprivrednim usevima.”

Direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović takođe potvrđuje da se situacija lagano smiruje.

„Imali smo izlivanje malih bujičnih vodotokova u nezaštićenim delovima, to se sada sve sanira. Svi ljudi su na terenu, situacija je pod kontrolom. Klimatske promene su uzele mahe, i u januaru se borimo sa poplavama. Ostaje da se pripremamo za proleće i sve slabe tačke otklonimo, preduzememo sve mere i budemo potpuno spremni, da naši ljudi, gde god da su u Srbiji, budu mirni i bezbedni.“

Boravak ministra je obeležilo i to što nije sačekao da stigne veći broj lokalnih medija već je počeo da daje izjavu na prvoj lokaciji kod mosta u Turekovcu kao i to sto su samo neki od njih dobili informaciju iz kabineta gradonačelnika da je press već počeo i da je sledeća lokacija Bogojevce.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare