Stefanović: Jurić da prijavi policiji tvrdnje koje iznosi u medijima

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da „povodom informacija koje je gospodin Igor Jurić više puta izneo u javnosti u prethodnim mesecima i u kojima tvrdi da poseduje dokaze da je nad jednim detetom u Srbiji počinjeno teško krivično delo, stvorilo se previše nepotrebnih kontroverzi” i pozvao Jurića da sve to prijavi policiji.

“Da li je počinilac poznati političar, kako to tvrdi Igor Jurić, suštinski nije važno za ovaj slučaj. Za počinioca takvog dela, bio on političar ili ne, bogat i uticajan ili ne, ne sme da bude bilo kakvih povlastica, sakrivanja, popuštanja ili drugačijeg tretmana u svakom krivičnom delu, a pogotovo kada se radi o optužbama Igora Jurića, koje ne shvatam olako, da je jedno dete silovano.

Pošto je u javnosti više puta pomenuo ovo delo, a nije rekao na koga misli, nije predočio dokaze i nije zvanično o tome obavestio tužilaštvo ili policiju, očekivao sam da Igor Jurić namerava o tome da obavesti makar javnost. Pošto se ni to nije dogodilo, sa žaljenjem primećujem da ovaj slučaj, ukoliko ga uopšte ima, sve više ulazi u sferu medijskog prepucavanja u kojem ne vidim ništa dobro ni za moguću žrtvu, niti vidim ostvarivanje teške sankcije za mogućeg počinioca.

Od 2013. godine, a uveren sam da to zna i Igor Jurić, isključivo tužilaštvo vodi istrage u Republici Srbiji i nadležno je da prikuplja dokaze, daje naloge drugim državnim organima za prikupljanje potrebnih obaveštenja i odlučuje samostalno da li će protiv nekoga podići optužnicu ili neće. Zbog toga nije dobro da bilo koji pojedinac u Srbiji javno govori o učinjenom teškom krivičnom delu protiv deteta, a da onda mesecima nakon toga tvrdi da prikuplja dokaze koji bi bili dovoljni „za sudski proces“.

Postavlja se pitanje zašto izlaziti u javnost sa takvom informacijom ako dokaza nema ili zašto o dokazima ne obaveštavate tužilaštvo da bi potencijalna žrtva i njena porodica imali priliku da ostvare zaštitu i pravdu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, kao iskusni profesionalci ovakve slučaje procesuiraju u najkraćem mogućem roku. Kada pogledate rezultate koje policija postiže u borbi protiv trgovine ljudima, nasilja nad decom, maloletničkog kriminala i naročito suzbijanju dečje pornografije i svim oblastima suzbijanja seksualnog nasilja nad decom, jasno ćete videti ozbiljan i odgovoran rad.

Očekujem, da kada to već Igor Jurić nije sam uradio, nadležno tužilaštvo bez odlaganja pozove gospodina Jurića da pruži sve informacije o mogućem učiniocu ovog teškog krivičnog dela, za koje tvrdi da je izvršeno, pre svega zato što je to normalno, ispravno, zakonito i u najboljem interesu moguće žrtve, istine i pravde.

Bez obzira o kome se radilo, tužilaštvo je dužno da pokrene istragu a Ministarstvo unutrašnjih poslova je u potpunosti spremno i sposobno da pruži zaštitu svim učesnicima procesa, ako je potrebno i van granica naše zemlje. Uveren sam da Igor Jurić shvata koliko je važno da se u ovakvim situacijama brzo reaguje“, rekao je Stefanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare