Stefanović: Ispekao sam pola kazana rakije od skupštinskog materijala

LESKOVAC

Dnevni red 2. sednice skupštine Grada Leskovca sadržao je 59 tačaka, a sednica je zbog epidemiološke situacije održana u sali Narodnog pozorišta. Na samom početku, pre usvajanja dnevnog reda, gotovo dva sata trajala je rasprava oko usvajanja zapisnika sa prethodne sednice, gde su opozicioni odbornici zamerali što u zapisniku sa izbora sa gradonačelnika Leskovca stoji samo broj osvojenih glasova ZA, ali ne i broj onih koji su glasali protiv. Nenad Zdravković (GG „Za Leskovac ZAJEDNO“) je zatražio i da se makar odbornicima koji češće izlaze za govornicu omoguće uslovi da papiri koje imaju kao radni materijal mogu negde da stave, jer je praktično nemoguće pripremiti se za diskusiju i naći u materijalu ono što ti u nekom trenutku treba. Bilo je diskusije i o regularnosti izbora, o tome ko je prava, a ko lažna opozicija…

Nakon usvajanja dnevnog reda, prešlo se na obrazovanje stalnih radnih tela Skupštine grada. Po ovoj tački se vodila dugotrajna rasprava oko mandata koji treba da pripadnu izbornoj listi „Milan Stamatović-Zdravo da pobedi-Dragan Jovanović – Bolja Srbija-Zdrava Srbija“. Ova lista je osvojila četiri odbornička mandata, a tri odbornika sa ove liste su pred konstitutivnu sednicu prešli u SNS. Najpre se za diskusiju javio Dragan Savić, jedini odbornik koji je ostao sa ove liste, i osporio neka od imena koja se nalaze u predlogu za članove odbora.

„Ne poštujete poslovnik, vodimo raspravu kao da smo na pijaci! Pitam po kom osnovu nema predstavnika moje izborne liste u ovim telima, a Poslovnik vrlo jasno precizira da koalicije, odnosno liste predlažu članove odbora? Ja sam vam na vreme dostavio ovlašćenje da ja predstavljam ovu izbornu listu, kao i imena osoba koja predlažemo da budu članovi odbora. Na osnovu rezultata izbora nama sledi pet mandata i ukoliko ih ne dobijemo moraću da se obratim nadležnom sudu.“

Živojin Stefanović (Socijalistička partija Srbije) je najpre naznačio da ovom diskusijom iznosi svoj lični stav i prokomentarisao rad stručne službe, rekavši da oni ne bi trebali da dozvole da se sve pripiše predsedniku skupštine.

„Vi koji pripremate ove materijale treba da se starate o zakonitosti i ispravnosti materijala koji nam šaljete. Materijal koji ste poslali je puna dva džaka! Pisali ste sve i svašta samo da bude što veći materijal, a sadržina nikakva! Ispekao sam pola kazana rakije, to znaju moje komšije!“ On je ovu sednicu ocenio kao spremljenu „zbrda-zdola“, jer iako ima vrlo bitne tačke, a onda se odloži za četvrtak kako bi se, navodno, pokazala transparentnost i demokratičnost, te upitao zašto mu vređaju inteligenciju?

„Nisam ja toliko malouman da neke stvari ne shvatim. Način izbora stalnih i povremenih organa su jasno propisani i kako mislite da se mi odbornici sada izjasnimo kada imamo samo spisak imena gde nisu samo odbornici, nego i predstavnici grupa građana, javnih službi, mesnih zajednica koje ne poznajemo? Zašto nema njihovih biografija? I kad danas izaberemo ova tela, koliko oni stvarno mogu da se sastanu, da razmatraju materijal i predlože skupštini svoje mišljenje po tačkama dnevnog reda? Nastavak sednice realno ne bi trebao da bude pre ponedeljka…“

I ostali opozicioni diskutantni su se složili da tri odbornika izbrana sa izborne liste „Milan Stamatović-Zdravo da pobedi-Dragan Jovanović – Bolja Srbija-Zdrava Srbija“ (Oliver Antanasijuević, Ljiljana Božuta i Igor Đorđević) mogu sa svojim mandatima da prelaze u koju god žele stranku, ali više nemaju prava da predstavljaju listu sa koje su izabrani, niti da u ime te liste budu birani na neke funkcije.

Većinom glasova usvojen je sastav svih odbora onako kako je bilo predloženo. Na dnevnom redu su bili Odbor za normativna akta, Odbor za privredu, poljoprivredu i zaštitu životne sredine, Odbor za buidžet i finansije, Odbor za planiranje, izgradnju, komunalne i delatnosti od opšteg interesa, Odbor za socijalnu politiku i zdravstvo, Administrativni odbor, Odbor za obrazovanje, kulturu, informisanje, sportr i omladinu, Odbor za određivanje naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji grada, Odbor za udruživanje i saradnju, Odbor za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja, Odbor za predstavke i žalbe, Odbor za prevenciju bolesti zavisnosti i borbu protiv verskih sekti i Odbor za ostvarivanje ravnopravnosti polova i unapređenje položaja žena.

Na mesto odbornika umesto Zorana Miloševića, koji je podneo ostavku, izabrana je Karolina Stanković sa Izborne liste Grupa građana Gojko Veličković.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Harlekino
Harlekino
3 godine pre

Da nam pozorište ne zvrji prazno u doba korone, tu su dragi politikanti da nas razvesele svojim umotvorinama

Raca
Raca
3 godine pre
Odgovori  Harlekino

U skupštini su najgori od najgorih.
Gori od odabranih najgorih od najgorih su odbornici lekari, a najgori od najgorih odbornika lekara je “doktor” Cvetanoviċ.