Stefanović i Spasovski potpisali sporazum o prelazu Miratovac-Lojane

SKOPLJE-PREŠEVO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potpisao je danas u Skoplju sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Severne Makedonije Oliverom Spasovskim Sporazum o uspostavljanju zajedničkog Graničnog prelaza Miratovac-Lojane, kao i sporazume o saradnji u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata.

Stefanović je, nakon potpisivanja sporazuma, rekao da su oni usmereni na ono ” što treba zajednički da uradimo kako bi građani Srbije i Severne Makedonije živeli bolje i bili bezbedniji”.

On je ocenio da će Sporazum o saradnji u borbi protiv trgovine ljudima i Sporazum o borbi protiv krijumčarenja migranata biti dobri odgovori na probleme migracija.

„Borba protiv ilegalnih prelazaka granice jedan je od prioriteta na kome smo zajednički radili. Dolaskom deset srpskih graničnih policajaca na prelaze između Severne Makedonije i Grčke pokazali smo da zajednički hoćemo da radimo i budemo solidarni“, poručio je Stefanović.

Ukazao je i na neophodnost rada na zajedničkim strategijama za rešavanje ilegalnih migracija.

„Ova dva sporazuma, koji se odnose na borbu protiv trgovine ljudima i krujumčarenja migranata, omogućiće policijama dve zemlje širok okvir delovanja. Takođe, pomoći će da zadamo jak udarac kriminalnim grupama i pokažemo posvećenost vladavini prava“, rekao je Stefanović.

On je poručio da je sa ministrom Spasovskim razgovarao i o jačanju saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala.

„Dogovorili smo bržu i bolju koordinaciju naših kriminalističkih policija. Naše dve zemlje imaju odličnu saradnju, ali kontakti između profesionalaca u kriminalističkim policijama mogu da budu još bliži i bolji. Očekujem u narednom periodu ozbiljne rezultate u suprotstavljanju krijumčarenju narkotika i borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa“, rekao je Stefanović.

Govoreći o Sporazumu o uspostavljanju Graničnog prelaza Miratovac-Lojane, Stefanović je istakao da će se njegovim otvaranjem ubrzati transport robe.

„Ovaj prelaz je važan za regionalnu trgovinu. Već smo razgovarali o carinskim olakšicama i ono što je bila ideja i projekat predsednika Srbije Aleksandra Vučića jeste da zajednički radimo na tome da građanima sve bude jeftinije, da budu manje carine i da imamo brži protok ljudi i robe“, objasnio je Stefanović.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Severne Makedonije Oliver Spasovski poručio je da je današnje potpisivanje tri sporazuma od velike važnosti za obe države.

Spasovski je naveo da će Granični prelaz Miratovac-Lojane na početku funkcionisati za lokalni saobraćaj, a da će po ispunjenju dodatnih uslova raditi kao zajednički granični prelaz za međunarodni putni saobraćaj.

On je istakao da je od velikog značaja dogovor dve države o saradnji u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata, kao i da je u ovoj borbi neophodna zajednička saradnja.

Stefanoviq dhe Spasovski kanë nënshkruar marrëveshjen për vendkalimin Miratoc-Llojan

SHKUP-PRESHEVË

Ministri i Punëve të Brendshme, Nebojsa Stefanovic nënshkroi sot në Shkup me Ministrin e Punëve të Brendshme të Republikës së Maqedonisë Veriore, Oliver Spasovski, marrëveshjen për vendosjen e vendkalimit kufitar të përbashkët Miratoc-Llojan, si dhe marrëveshjen për bashkëpunim në luftën kundër trafikimit të qenieve njerëzore dhe kontrabandimit të migrantëve.

Stefanoviç, pasi nënshkroi marrëveshjen, tha se janë të përqendruar në “atë që duhet ta bëjmë së bashku në mënyrë që qytetarët e Serbisë dhe Maqedonisë Veriore të jetonin më mirë dhe më të sigurt”.

Ai vlerësoi se Marrëveshja për Bashkëpunim në Luftimin e Trafikimit të Qenieve Njerëzore dhe Marrëveshja për Luftimin e Kontrabandës së Migrantëve do të ishin përgjigje të mira për problemet e migracionit.

“Lufta kundër kalimeve të paligjshme të kufirit është një nga prioritetet për të cilën kemi punuar së bashku. Me ardhjen e dhjetë oficerëve të policisë kufitare serbe në vendkalimet midis Maqedonisë Veriore dhe Greqisë, kemi treguar se së bashku duam të punojmë dhe të jemi solidar”, tha Stefanoviq.

Ai gjithashtu theksoi nevojën për të punuar në strategji të përbashkëta për zgjidhjen e migrimit të paligjshëm.

“Këto dy marrëveshje, që kanë të bëjnë me luftën kundër trafikimit të qenieve njerëzore dhe kontrabandimin e migrantëve, do t'i japin policisë së të dy vendeve një kornizë të gjerë veprimi. Ajo gjithashtu do të ndihmojë për t’i dhënë goditje të fortë grupeve kriminale dhe të dëshmojmë përkushtim ndaj sundimit të ligjit”, tha Stefanoviq.

Ai porositi se me Ministrin Spasovski kishte diskutuar edhe për forcimin e bashkëpunimit në luftën kundër krimit të organizuar.

“Ne kemi rënë dakord për një koordinim më të shpejtë dhe më të mirë të policive tona kriminale. Dy vendet tona kanë bashkëpunim të shkëlqyeshëm, por kontaktet midis profesionistëve në policinë kriminale mund të jenë edhe më të afërta dhe më të mira. Unë pres rezultate serioze në periudhën e ardhshme në luftën kundër kontrabandës së narkotikëve dhe luftimit të grupeve të krimit të organizuar”, tha Stefanoviq.

Duke folur për Marrëveshjen për krijimin e Vendkalimit kufitar Miratoc-Llojan, Stefanoviq tha se hapja e tij do të përshpejtojë transportin e mallrave.

“Ky vendkalim është i rëndësishëm për tregtinë rajonale. Ne kemi folur tashmë për lehtësimin doganor dhe ajo që ishte ideja dhe projekti i Presidentit serb, Aleksandar Vuçiq, është që të punojmë së bashku që për qytetarët gjithçka të jetë më e lirë, të ketë më pak dogana dhe të kemi qarkullim më të shpejtë të njerëzve dhe mallrave”, shpjegoi Stefanoviq.

Ministri i Punëve të Brendshme të Republikës së Maqedonisë Veriore, Oliver Spasovski, tha se nënshkrimi i tre marrëveshjeve sot, është me rëndësi të madhe për të dy vendet.

Spasovski theksoi se vendkalimi kufitar Miratoc-Llojan fillimisht do të funksionojë për trafik lokal, dhe se, pasi të plotësohen kushte shtesë, ai do të punojë si vendkalim kufitar i përbashkët për trafikun rrugor ndërkombëtar.

Ai theksoi se marrëveshja e të dy vendeve për bashkëpunim në fushën e luftës kundër trafikimit të qenieve njerëzore dhe kontrabandës së migrantëve ka një rëndësi të madhe, dhe se në këtë luftë është i nevojshëm bashkëpunimi i përbashkët.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare