Starenje uz folklor

LESKOVAC

Dvanaesti Međunarodni festival folklora počeo je danas u Leskovcu.

Učesnici su se tradicionalno okupili ispred sedišta Udruženja penzionera a onda su ulicama grada prodefilovali u narodnim nošnjama.

Na 12. Festivalu učestvuje stotinak penzionera iz osam gradova iz Srbije i dve opštine u Severnoj Makedoniji, rekao je predsednik Udruženja penzionera Leskovca Bratislav Zdravković.

“Znamo da epidemiološka situacija nije najbolja, alli mi smo svi vakcinisani i revakcinisani, a potrudili smo se i da mere budu maksimalno ispoštovane. Uželeli smo se druženja, igre i pesme i jedna smo čekali da nam prijatelji dođu”, dodao je Zdravković koji je podsetio da prošle godine nije bilo ovog festivala zbog pandemije korone.

Odlučili smo da ove godine manifestaciju održimo u pozorištu, jer naše matične prostorije, zbog rekonstrukcije svojih, već izvesno vreme koristi Fond PIO, objasnio je Zdravković.

Festival je otvorila zamenica gradonačelnika Leskovca Lidija Dimitrijević.

„Ovaj festival je zapravo promocija radosti, vitalnosti, elana i energije trećeg doba. Svi današnji učesnici su primer kako starost može biti vesela i lepa, a da je svaka bora i iskustvo, zapravo, neizmerno bogatstvo. Hvala vam što svojim angažovanjem i optimizmom dajete primer mladima kako treba živeti, družiti se, razmenjivati iskustva i stvarati nova prijateljstva.

Naši penzioneri su najzaslužniji građani jer su gradili i stvarali ovo društvo i naša je obaveza da nastavimo njihovim putem i obezbedimo bolju budućnost za sve nas”, rekla je ona.,

Na ovogodišnjem festivalu učestvovale su folklorne sekcije penzionera iz Kavadaraca i Kumovanova iz Severne Makedonije, Zaječara, Kragujevca, Boljevca, Smederevske Palanke, Vranja i Leskovca

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare