Stanovnici Donjeg Medjurova traže da se pružni prelaz odmah obezbedi

NIŠ

Stanovnici Donjeg Medjurova, sela kod Niša , jutros protestvuju pored pružnog prelaza tražeći da s eon odmah obezbedi.

Na ovom prelazu s eu petak ujutro dogodila saobraćajna nesreća, kada je voz udario u autobus, u kojoj su poginule pet osobe, troje ih je još uvek životno ugroženo a više od dvadeset osoba povređeno.

Okupljeni građani iz ovog i još nekoliko okolnih sela traže da se ovaj prelaz preko pruge još sutra obezbedi rampom i ukazuju da su ovakav zahtev godinama unazad upućivali Železnicama Srbije ali da niko ništa nije urdaio da s epoveća bezbednost saobraćaja.

Pored pružnog prelaza postoji znak da sje u pitanju pruga kao i znak STOP za kojis u strunjaci proteklih dana rekli da je neadekvatno postavljen jer on važi za drumski saobraćaj ali ne i za ukrštanje drumskog i železničkog saobraćaja.

Meštani predlažu da se , dok železnice ne postave rampu, na ovom prelazu zaposle redari koji će regulisati saobraćaj jer se, tvrde, radi i o prelazu na kome je smanjena vidljivost.

Više stotina ljudi stoji na šinama a saobraćaj je u prekidu zbog ovih protesta , koji su organizovani preko društvenih mreža i najavljivani od juče.

Okupljeni traže da im s eobrati neko iz Železnica Srbije koje su predhodnih dana visoki policijski i državni funkcioneri amnestirali od bilo kakve odgovornosti za ovu tragediju.

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je istog dana kada se nesreća dogodila , da je za nju kriv najverovatnije vozač autobusa.

Iz Niš ekspresa, čiji je autobus prepolovljne od siline udarca voza, navode da je po “dolasku na posao vozač bio u dobrom psiho-fizičkom stanju”.

Svoju presudu je juče dala i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović koja je rekla da je za nesreću kriv “ljudski faktor”.

U brojnim televizijskim emisijama predstavnici Železnica Srbije su negirali bilo kakvu odgovronost tog javnog preduzeća a obrazloženje zašto nije postavljena rampa na ovom pružnom prelazu, kako su godinama unazad tražili stanovnici Donjeg Međurova, pokazalo se opravdano zabrinuti za svoju i bezbednost svoje dece, je bilo da “postoji signalizacija” u vidu pomenutih saobraćajnih znakova.

U protekla dva dana na društvenim mrežama se pojavilo više snimaka iz Niša na kojima se vidi kako voz prolazi iako je rampa podignuta.

Niko od zvaničnika nije objasnio kako ej to moguće i ko je odgovoran za ovakve propuste.

Infrastrukture železnica Srbije najavili su modernizaciju prelaza kod Donjeg Medurova za 2019. godinu .

Meštanis u najavili da će se okupljati svake nedelje dok se ovaj probem ne reši.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Jova Plandov
Jova Plandov
5 godine pre

Пружни прелаз је на отвореном и јасно је прегледна и десна и лева страна пруге. Овде је људски фактор у питању, на жалост! Возач Нишекспресовог аутобуса је причао на мобилни телефон и без претходне провере наишао на пружни прелаз у тренутку наиласка воза! Кад хоће несрећа, онда се склопе све околности као да се ради о филмској режији!

Marko
Marko
5 godine pre
Odgovori  Jova Plandov

Za sve one koji neznaju ili se prave da neznaju,svaki nisekspresov autobus ima ugradjenu kameru koja snima direktno u vozaca i iz koje se jasno vidi da telefon nije bio ni blizu vozaca

Peci
Peci
5 godine pre
Odgovori  Marko

Marko, ako je tvoja informacija tačna, onda bi neko trebalo da pozove na odgovornost onoga ko je u javnost pustio informaciju da je vozač pričao telefonom u momentu prelaska pružnog prelaza. Ali, na moju žalost, to se još uvek u ovoj zemlji ne događa.