Stanković: Završni račun za 2019. dokaz nedomaćinskog poslovanja gradske vlasti u Nišu

NIŠ


„Budžet Grada Niša za 2019. iznosio je 10.8 milijardi dinara. Ono što još karakteriše budžet je dobra realizacija, kad pogledamo procentualno izvršenje od 83%, ali slaba realizacija u onom segmentu koji podrazumeva kreativnost i angažovanje lokalne samouprave”, smatra Miodrag Stanković, odbornik Skupštine Grada Niša

“Veoma slaba realizacija prihoda od imovine, dobara i usluga, naknada i doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta, odnosno svih prihoda gde aktivizam lokalne samouprave dolazi do izražaja“ –izjavio je Miodrag Stanković, odbornik Skupštine Grada Niša.
„Završni račun pokazuje da je porez na imovinu uvecan za oko 300% u odnosu na 2012. Ostvaren je prihod u 2019. od poreza na imovinu u iznosu od čak milijardu i 208 miliona dinara. U 2012. godini je taj prihod bio 340 miliona dinara, sto kazuje da ova vlast punih 8 godina živi na grbači naroda.  Realizacija programa uređivanja i izgradnje je nikakva, investicija nema, realizacija ozakonjenja nikakva, novoizgrađenih objekata nema. Iz godine u godinu, ponavlja se ista priča. Realizuju se samo u stoprocentnom iznosu transferi prema sportu, nevladinim organizacijama i medijima dok nijedan kapitalni objekat koji je započet nije završen.
Ono što brine je veoma mala naknada kao i doprinosi za uređivanje građevinskog zemljišta. Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta, plan za 2019. bio je 90 miliona a realizacija 296 hiljade dinara, u 2012. je iznosila 329 miliona dinara. To govori da ova vlast nije ništa niti radila niti gradila. 
Fabrike koje su otvorene izgradjene su na zemljištu koje je izuzela vlast od 2008. do 2012. godine. Za osam godina nije izuzet nijedan jedini metar zemljišta za radne zone“ – rekao je Stanković.
Projekti koji su započeti pre 2012. godine još uvek nisu završeni. Šta se dešava sa zapadnom tribinomstadiona Čair, deponijom na Bubnju, sportskim dispanzerom, Somborskim bulevarom… 
Toliko se govorilo o rekonstrukciji Trga Kralja Milana, iako sam upozoravao da prioritet građanima nisu mermerne ploče već gola egzistencija. 500 miliona dinara je gradska vlast bez javne rasprave opredelila za Trg Kralja Milana. Vidimo da se i sa tom rekonstrukcijom stalo!
Ralizacija kapitalnih projekata je samo 45%“ – dodao je Stanković.
„Grad Nis ima veće rashode za zaposlene u 2019. čak 2 milijarde 123 miliona, znači 181 milion više za plate zaposlenih nego u 2018. što je dokaz da se pojačalo sa partijskim zapošljavanjem pred izbore. U 2019. Usluge po ugovoru 635 miliona, specijalizovane usluge 897 miliona. Znači, ukupno milijarda 532 miliona. U 2018. ukupno milijarda 360 miliona. Za 172 miliona više u odnosu na 2018. godinu. Za taj novac je moglo mnogo toga da se izgradi.
Niška vlast je još jednom pokazala da niti dobro planira niti ima rezultate kojima može da se pohvali“ , zaključio je Stanković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare