Stanković : Zaustavite otpuštanja, pomognite radnicima!

NIŠ

Miodrag Stanković, odbornik Skupštine Grada Niša, uputio je Otvoreno pismo premijerki Srbije i gradonačelnici Niša, kojim traži da država i grad zaustave zatvaranje firmi i spreče otpuštanje radnika.

Februara 2021. godine prvobitno је SMS porukama otkaz dobilo 188 radnika u Šinvonu, ubrzo nakon toga, otpušteno je još 60 radnika u firmi Šinvon i 48 radnika u kompaniji JURA.

Radnici Šinvona su morali da  rade i vikendom pod pretnjom otkaza, ostvarivali su prekovremeni rad u zimskim mesecima. Mnogima je ovo bio jedini izvor prihoda, jer je zaposleni ujedno bio i jedini član u porodici koji radi.

3 septembra 2021. godine, na veliko zaprepašćenje radnika, na oglasnoj tabli u kompaniji Shinwon osvanula je “Odluka o zatvaranju organizacionog dela društva –  sektora proizvodnje instalacija, sa svim unutrašnjim organizacionim jedinicama I poslovima u okviru službi” – rekao je Miodrag Stanković, opozicioni odbornik Skupštine Grada Niša.

U Šinvonu je zaposleno oko 660 radnika, 268 radnika je na neodređeno vreme. Obećanja koja imaju u ovom trenutku zaposleni na neodređeno vreme je da će dobiti ugovore na 6 meseci u kompaniji Jura. Radnici Šinvona ulaze u novu egzistencijalnu neizvesnost. Za sve to je kriva niška vlast, koja nije posredovala između kompanije Šinvon i Vlade Srbije sa ciljem da zaštiti radnike.

Upozoravao sam početkom godine da će se ovo dogoditi, a Grad nije ništa uradio da zaštiti radnike u Šinvonu. Država Srbija je dala subvencije za svako radno mesto, Ministarstvo rada je u obavezi da vodi računa o položaju radnika i njihovom statusu u odnosima sa stranim partnerima i investitorima. Odgovornost Grada je u tome da je ustupio zemljište i omogućio povoljne uslove kompanijama da rade.

Zahtevam da GRADSKO VEĆE u što hitnijem roku izvesti Skupštinu u vezi sa  aktuelnim gašenjem organizacione jedinice u Šinvonu, potencijalnim prelaskom radnika u kompaniju Jura, njihovim statusom, kao i da dostavi predlog mera za pomoć i ublažavnje posledica na materijalnu nesigurnost i neizvesnost radnika.

Posebno apelujem na sindikate da otvoreno i beskompromisno stanu ispred radnika i ukažu na način kako da odbrane njihova radnička prava i zaštite ljude od trenutne situacije koja vodi u egzistencijalnu katastrofu – zaključio je Stanković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare