Stanković: Vlasotinački “Gruner” ima blistavu budućnost

VLASOTINCE

Prilikom zvanične posete Nemačkoj, sredinom septembra prošle godine, predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, najavio da će u prvoj polovini ove godine u Srbiji doći velika privredna delegacija malih i srednjih preduzeća iz Nemačke. Cilj posete je da se predstavnici malih i srednjih preduzeća što detaljnije upoznaju sa uslovima i potencijalima za investiranje i iskustvima velikih kompanija, koje već uspešno posluju na srpskom tržištu, rekao je tada Čadež, koji je zajedno sa premijerkom Anom Brnabić bio u zvaničnoj poseti Nemačkoj, a uz to i napomenuo ,,da velike nemačke firme već zapošljavaju 60.000 radnika u Srbiji i da pri tom angažuju naše domaće firme za dobavljače”.
U Vlasotince je aprila 2007.godine stigla nemačka firma Gruner iz grada Vehingen, koji se nalazi u nemačkoj saveznoj državi Baden – Virtemberg. Za sve vreme rezultati ove firme, koja se odomaćila na jugu Srbije, bili su sve bolji, proizvodnja je rasla, a povećavao se i broj upošljenika. U početnoj godini rada, 2007.godine, bilo ih je desetak, a sada, na kraju poslovne 2019.godine, na radnim mestima u Gruneru je 611 radnika, a u planu je da u skorijoj budućnosti posao nađe još 200 novih mladih radnika.
Na sednici Vlade Srbije koja je održana 13.februara 2020.godine donet je Zaključak 05 Broj: 464-735/2020 kojim se daje saglasnost opštini Vlasotince, za otuđenje građevinskog zemljišta u javnoj svojini opštine Vlasotince, u korist Privrednog društva ,,GRUNER SERBIAN” d.o.o.Vlasotince, ukupne površine 8.186 m2 i to bez naknade, a radi formiranja pravilne građevinske parcele u cilju proširenja poslovnih kapaciteta i izgradnje novih industrijskih objekata, a radi zapošljavanja nezaposlenih lica sa teritorije opštine Vlasotince i realizacije petog investicionog ciklusa kompanije Gruner u Republici Srbiji.

“Ovim želim da se, u ime vlasnika firme gospodina Eduarda Šprajcera i njegovih sinova Patrika i Volfanga, kao i bratanca Martina i svih upošljenika u našoj kompaniji u Vlasotincu, javno zahvalim Vladi Republike Srbije, kao i predstavnicima lokalne samouprave Vlasotinca, na čelu sa predsednikom Zoranom Todorovićem, na dodeli ove građevinske parcele na kojoj ćemo uskoro izgraditi nov proizvodni pogon i tako uposliti i nove radnike. Posebno želim da apostrofiram činjenicu da smo svih prethodnih godina imali sjajnu saradnju sa predstavnicima ovdašnje lokalne vlasti i države Srbije i da se nadam da ćemo tu pozitivnu lestvicu saradnje podići još na viši nivo i uz obostrano zadovoljstvo” – rekao nam je na početku razgovora Vladica Stanković, jedan od direktora vlasotinačkog Grunera.

Naš novinar, Vlastimir Stamenković, u razgovoru sa direktorom Stankovićem

JUGpress: Kako ste okončali poslovnu 2019.godinu ?

VS: U Vlasotincu radimo punih 12 godina, što dovoljno govori da kad toliko dugo trajemo to znači da su vlasnici firme u potpunosti zadovoljni rezulatima rada kao i finasijskim poslovanjem naše kompanije u Vlasotincu, jer za sada sve ide uzlaznom linijom. Prethodna, 2019, godina na osnovu svih pokazatelja govori da smo je okončali onako kako smo planom i predvideli, a to znači da smo svi zajedno zadovoljni onim što smo uradili u godini koja je za nama.

JUGpress: Šta planirate u skoroj budućnosti ?

VS: U planu je izgradnja nove fabrike na 3.000 kvadratnih metara i tu će najverovatnije biti tehnologija proizvodnje alata i tehnologija proizvodnje brizgaljke plastike. Taj proces proizvodnje već postoji u našoj fabrici, ali naš plan je da taj proces bude podignut na mnogo viši nivo i po ugledu na velike svetske kompanije. Biće, dakle, tri hiljade kvadrata sa novom četvrtom fazom, a kako već imamo preko sedam hiljada kvadratnih metara izgrađene fabrike, što znači već nešto više od preko jednog hektara ukupne površine pod halama gde se odvija proizvodnja. Inače, u sve tri prethdone faze, kad je Gruner bio u razvoju, mi smo kupovali zemljište i ovo je po prvi put da smo od države Srbije dobili jednu parcelu besplatno, na čemu smo, već sam rekao, svi u Gruneru zahvalni. Pošto već imamo jedan slobodan deo jedne parcele u zadnjem delu postojeće fabrike u površini nešto više od 1.500 m2, najverovatnije ćemo je iskoristiti za izgradnju proizvodne hale u vreme kada izvodimo radove na novodobijenoj parceli od 8.186 m2. Planiramo da se širimo ne želeći da ostanemo na četvrtoj fazi, već da izgradimo, uskoro, i petu i šestu fazu, tako da su nam planovi da čitav prostor uradimo za potrebe naše proizvodnje.
Proširenjem proizvodnih kapaciteta otvara se mogućnost za prijem novih radnika.

JUGpress: Da li nam možete reći u kom se broju to radi i kada bi oni mogli da se jave na posao ?

VS: Kada uradimo četvrtu fazu, mislim, da će posao dobiti oko 200 mladih radnika. Čekali smo određeno vreme da se završi postupak kod nadležnih državnih organa za dodelu zemljišta, verovatno će vlasnici firme doći u Vlasotince da potpišu ugovor sa čelnicima lokalne samouprave, mislim da će to biti u drugoj polovini aprila. Inače, izrada projekta je u toku, i naša nadanja su da do kraja septembra imamo svu neophodnu dokumentaciju za početak izgradnje ovog našeg objekta.

JUGpress: Da li imate obezbeđenu opremu za rad u novoj proizvodnoj hali ?

VS: U delu gde nam se nalazi alatnica i molding, odnosno odeljenje za proizvodnju plastike imamo mašine i opremu koji trenutno koristimo za održavanje naših alata. Alatnica je dosta dobro opremljena tako da postoji mogućnost i proizvodnja određenih alata što smo mi u prošlosti i krenuli da radimo.

JUGpress: Na kom tržištu plasirate vaše proizvode ?

VS: Releji i prekidači koje ovde proizvodimo prodaju se, praktično, u čitavom svetu, mi to ovde sklapamo i šaljemo matičnoj firmi kao gotove proizvode, tako da preko 80% robe proizvedene ovde kod nas ide na strano tržište. Trenutno radimo za potrebe automobilske industrije, a imamo i jedan mali deo energetske industrije i sve to ide na tržište Amerike, Kine i Afrike. Nemamo zalihe robe, i sva proizvedena roba nađe put do kupca u svakom trenutku. Mišljenja sam da ,,Gruner” ima blistavu budućnost, pa tako još sada imamo definisane planove i projekte za narednih deset godina koje treba da realizujemo u okviru srpskog, odnosno vlasotinačkog ,,Grunera”.

JUGpress: Da li možda u nekom narednom periodu još nešto gradite u Industrijskoj zoni u Vlasotincu ?

VS: U nekoj budućnosti verovatno ćemo raditi i na izgradnji parking prostora za naše upošljenike, a jedan deo zemljišta moraćemo da opredelimo za takvu namenu, jer želja naše kompanije jeste da radnici imaju sav potreban komfor.

JUGpress: Koliko ste zadovoljni radnom snagom kojom raspolažete ?

VS: Što se tiče Vlasotinca, nemamo problema sa radnom snagom. Mi sa juga Srbije smo nekako specifični i ljudi iz Vlasotinca su vredni i radni, tako da u tom delu nema skoro nikakvih problema. Pokušavamo da zadržimo sve ljude u fabrici, i to je politika naše firme, ali mi ne možemo da zadržimo nekog ko želi da ide negde u potrazi za boljim. U firmi su uglavnom mlađi ljudi, a žena je oko 80% i one su nekako snalažljivije u poslovima koji se obavljaju, gde su uglavnom sitniji delovi i po mom mišljenju to mogu samo žene da rade. Nemaju muškarci strpljenja da rade sa sitnim delovima i sve to da postave tamo gde treba, ali ima mesta u firmi gde radi muška populacija.

JUGpress: Kakva su vaša zapažanja kada je u pitanju dualno obrazovanje srednjoškolaca ?

VS: Mišljenja sam da se dualno obrazovanje pokazalo kao izuzetno dobra stvar za privredu. Mi smo prošle godine prvu grupu industrijskih mehaničara koji su završili školovanje po dualnom sistemu primili u radni odnos, a koji su bili na praktičnoj nastavi u našoj firmi, da bi potom primili još svršenih učenika koji nisu bili angažovani u pojedinim firmama, tako da sada je njih 12 zapošljeno kod nas na neodređeno vreme. Iskustvo nam govori i mislimo da deca treba više vremena da provode na praksi u firmama, a imamo odličnu saradnju sa vlasotinačkom Tehničkom školom, gde ova deca pohađaju nastavu.

JUGpress: I na kraju: šta biste, ovog trenutka, još poručili ?

VS: Ja bih se ovom prilikom, na kraju, u svoje lično ime i ime mojih saradnika i radnika zahvalio vlasnicima firme koji su prepoznali Srbiju kao lokaciju za uspešan posao Eduardu Šprajceru, Patriku Šprajceru, Voldanu Šprajceru, kao i Martinu Šprajceru, naravno da, još jednom ponovim i Vladi Republike Srbije, kao i opštini Vlasotince – ne želi da zaboravi direktor, Vladica Stanković, a da ne spomene sve one koji su dali izuzetno veliki doprinos da se u Vlasotincu, na jugu Srbije, oformi i sa puno uspeha radi jedna tako respektibilna kompanija kao što je ,,Gruner”.

Poremećaji na tržištu: KORONA VIRUS PRAVI PROBLEME

JUGpress: Rekli ste da su određene količine vaših proizvoda namenjene i za tržište Kine. Kako je sada aktuelna priča oko korona virusa, ,,proizvedenog” upravo u ovoj zemlji, da li je došlo do zastoja u isporuci robe firmama iz Kine?

VS: Mnoge promene na globalnom, a ponekad i političkom, planu prave određene probleme. Zbog virusa koji se javio najpre u Kini imamo probleme oko realizacije prodaje naše robe na tom tržištu, jer naš kupac je umanjio količinu tražene robe. Mi se nadamo da će se uskoro stabilizovati ova situacija i da će naša saradnja sa Kinezima opet krenuti kako je i do sada tekla – uveren je direktor Stanković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare