STANKOVIĆ : INTERESNI SISTEM ZAMENIO VIŠESTRANAČKI

LESKOVAC

(Živojin Stanković, predsednik Gradskog odbora DS za  Regionalnu informativnu agenciju JUGpress i Novu Našu reč- autorski  tekst)

U Leskovcu višestranački sistem prerasta u jednopartijski interesni sistem. Svaka sednica lokalnog parlamenta počinje i završava različitom konstalacijom snaga, ali nekako uvek u korist SNS-a.

Javno-komunalno preduzeće “Pijaca” ima svoj ogranak u Skupštini Grada.Nova sednica, nova trgovina. Cena prava sitnica; posao, posao za dete, posao za ženu, usluge različitog tipa. Ako i ne prelaze direktno u SNS, onda transferi idu u srodne partije i čeka se na klupi za rezerve, do aktivranja po potrebi. IDEOLOGIJA? – šta to beše, pa promenili su je Velike vođe te partije, Nikolić i Vučić, pa zašto ne bi i obični smrtnici. Borba za interese građana koji su ih birali?– koji građani, mi smo bogomdani i to smo zaslužili. Liste partija na kojima su kandidovani i preko kojih su ušli u parlament? – odbornik je vlasnik mandata, takav je zakon, kakve partije, bitan sam JA. Moral? – promeniš ideologiju, pređeš u drugu stranku, vratiš mandat, ma kakvi, pa morala ni u crkvi više nema.

SNS obilato koristi sve poluge vlasti kako bi skupština bila monoteistička i kako bi sve odluke  upravo zavisile od njih. Sve stranke nekadašnje Spasovdanske koalicije, koja očigledno više ne postoji, izneverile su volju svojih birača. Postoji samo kalkulacija da li će neko iz vladajuće većine biti Gradski većnik, ili će dobiti neku drugu funkciju. Utapanjem u SNS odbornika iz pratećih koalicionih partija zadovoljavaju se apetiti onih koji žele da se osećaju najmoćnije i najlagodnije, jer će tako biti zaštićeni da više niko ne postavlja pitanja njihovih kvalifikacija, znanja, odgovornosti, kvaliteta.

I u prethodnim sazivima Skupštine Grada Leskovca je bilo prelazaka odbornika iz jedne u drugu odborničku grupu, bilo je prelazaka odbornika i u Demokratsku stranku, ali je to bilo sporadično, pojedinačno, gotovo neprimetno. Današnji saziv drži Ginisov rekord u broju transfera odbornika, pa su neki odbornici  menjali i po nekoliko odborničkih grupa. Trećina njih na pitanje u kojoj su  stranci neće znati u istom trenutku da Vam odgovori.

Kako sprečiti prelaske odbornika u budućnosti?

Mora doći do promene izbornog zakona, iako sam i ja glasao za ovakav zakon.

Birači treba da glasaju za osobu, za ime i prezime, da znaju ko ih predstavlja u parlamentu i ko se bori  zanjihove interese. Pa čak je i kombinovan i sistem, gde se glasa i za listu i za osobu, bolji od ovog.

Partije moraju da paze kog stavljaju na listu, ta osoba mora osim ličnih i profesionalnih da ima i visoke moralne kvalitete. To važi i za moju stranku.

Građani moraju da znaju da odbornici vlasti zajedno sa gradonačelnikom nisu ništa drugo do gradski činovnici koji njima, a što su siromašniji lakše se može manipulisati njihovomom egzistencjom i uslovima života. Pa kad nisu imuni odbornici i većnici šta ostaje za običan narod.

Opozicija mora da ima tu snagu da utiče na vlast da se ne izopači, da ne postane dekadentna i  uništi osnovne vrednosti na kojima počiva demokratsko društvo. Bez zdrave konkurencije u vidu jake opozicije,  sa ovakvom lokalnom vlašću na čelu,koja počiva samo na obećanjima ali ne i na realizaciji bilo čega, mi sve više tonemo.Na žalost, ne vidim nijednu drugu opozicionu snagu , sem Demokratske stranke, koja bi imala tu jačinu i želju za promenom vlasti jer ova i ovakva vlast ne valja.

I siguran sam da građani sve ovo već osećaju i sami i da će na sledećim izborima kazniti ovu vlast, najgoru koju je naš grad ikada imao.

Na kraju, imam potrebu da se u ime Demokratske stranke zahvalim svim našim odbornicima koji su bili dovoljno jaki da u vreme neizdrživih pritisaka, pretnji, hapšenja, ucena, primamljivih ponuda, ostanu dosledni ideologiji i cilju za koji se svi zajedno kao Demokratska stranka zalažemo.

Prati
Obavesti me o
guest

5 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
tužno
tužno
9 godine pre

Nije kriv ko nije uradio, nego ko je znao, a ćutao. Nije kriv ko nije mogao, nego onaj što nije hteo. Nije kriv ko nije smeo, već taj što ga nije bilo briga za druge.

Charlie
Charlie
9 godine pre

Dok cekam radnu vizu za “preko” malo cu da vam drzim moralne pridike.Poslanik sam 15 godina i hocu jos, jer sam bogom dan. Zivim na Cukarici ali svratim ponekad u vase selo. SNS mi me smeta jer sam dobio lokal na glavnoj ulici za novu apoteku.

Makaroni
Makaroni
9 godine pre

Koja ste vi opozicija? Pa vi se borite protiv ovih izgleda meditacijom…

HUNTER
HUNTER
9 godine pre

Ko beše ovaj…? Da to nije onaj što je ko mufljuz postao vodja leskovačkog DS-a, ukinuo ideju i na velika vrata uveo poslušništvo. Da to nije onaj što je ko poslanik odsedeo godine u Skupštini ne rekavši ni reč. Ili je možda onaj što se guzio da vodi DS, a paralelno traži radnu vizu za inostranstvo jer se dupe naviklo na poslanički lagodan život.

neinformisan
neinformisan
9 godine pre

kasno marko na kosovo stize