Stanković i ambasador Nemačke razgovarali u Bujanovcu

BUJANOVAC

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preše i Medvedju Zoran Stanković i ambasador Nemačke Šib složili su se posle današnjeg razgovora u Bujanovcu da je politička situacija stabilna i naglasili da će raditi na podsticanju investitora iz Njemačke da dodju na jug Srbije.

Stanković je rekao da je ekonomska situacija jedan od najvećih problema u ove tri opštine.

Šib je rekao da je potrebno da se nastavi dijalog izmedju predstavnika Albanaca sa juga Srbije i vlasti u Beogradu o sedam tačaka  koji su prekinuti još 2013. Godine. 

Šib je rekao da je jako važno i rješavanje problema  knjiga na albanskom jeziku za osnovce i srednjoškolce iz te zajednice.On je rekao i da Nemačka podržava nastavak dijaloga izmedju Beograda i Prištine kao način za rješavanje pitanja Kosova. 

Šib je rekao da njegov dolazak u Bujanovac i Preševo nije povezan sa nedavnim boravkom troje albanskih političara iz Bujanovca i Preševa u Njemačkoj već da je planiran ranije.

Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković je rekao da problem udžbenika na albanskom ne može da rješava samo država Srbija, da je dogovor izmedju ministara prosvete Srbije i Albanije ranije postignut ali da su potrebne saglasnosti iz Nacionalnog saveza Albanaca stigle tek nedavno i to tek uz insistiranje delegacije EU u Beogradu.

Na pitanje novinara JUGpressa da li će biti nastavljen dijalog o sedam tačaka , Stanković je rekao da nisu tačne tvrdnje lokalnih albanskih političkih lidera da je država prekinula te razgovore.,,Prekinuli su ih predstavnici albanskih političkih stranaka zbog neslaganja oko mreže sudova,, rekao je Stanković.On je rekao i da se postojeći problemi rješavaju u saradnji sa lokalnim vlastima u ove tri opštine..Šib danas ima sastanke sa predsedniicima opština Bujanovac i Preševo.On se neće sresti sa predstavnicima Srba koji su deo vlasti u opštini Bujanovac, rečeno je JUGpress .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare