Stanković: Grad Niš da nadoknadi štetu domaćinstvima koja su poplavljena u proleće 2020. godine

NIŠ

„Zahtevam da Grad formira komisiju, obiđe sva domaćinstva koja su prijavila štetu od poplava, pribavi sve zahteve od Gradskih opština, objedini ih i opredeli sredstva koja će uručiti porodicama čiji su objekti oštećeni u poplavama“ – naglasio je u odborničkoj inicijativi Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.

„U dva navrata u proleće 2020. godine, jaka kiša je donela nevolje mnogim niškim porodicama, posebno onim koji žive u nižim delovima grada.

Poplavljene su kuće, najviše na području Gradskih opština Crveni Krst i Palilula ali i na području drugih Gradskih opština. Posebno je bila teška situacija u delu grada oko pruge i čairskog parka, ali i u ostalim opštinama, primer je i opština Pantelej.

Ljudi su se obraćali nadležnima, podosili zahteve, prilagali fotografije, opisivali  nastalu štetu, ali je reakcija nadležnih izostala” – istakao je Stanković.

Stanković kaže da su funkcioneri Gradskih opština javno obećali da će svi građani dobiti jednokratnu novčanu pomoć, za sanaciju dvorišta, podruma, soba, parketa, nameštaja i sl. Takođe je rečeno da će se zahtevi objediniti i da će posebna Komisija izvršiti procenu štete na terenu.

Ali, ostalo je samo na obećanjima, pa ni Gradske opštine, ni Grad nisu pomogli ljudima u nevolji izazanoj elementarnom nepogodom.

„Iz tog razloga, javio mi se veliki broj oštećenih građana i tražio hitnu reakciju nadležnih“ – naglasio je Stanković.

“Suksecivno su deljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama (brašno, šećer, ulje i dr.) što je svakako dobrodošlo, ali predstavlja samo bacanje prašine u oči ljudima kojima je trebalo dati novac da saniraju štetu u svojim kućama za stanovanje, da promene parkete, kupe nov nameštaj i sl.

Nevreme koje je tada zadesilo pojedine Gradske opštine napravilo je veliku štetu, ali još veća šteta može nastati u slučaju da pljuskovi i nepogode potraju više vezanih dana. Problem u pojedinim delovima grada predstavlja i saobraćaj nakon velikih kiša, jer se automobili zaglave u ulicama, a voda dodatno pod pritiskom ulazi u dvorišta.

Zato je neophodno raditi na strategiji dugoročne zaštite od poplava“ – zaključio je Stanković.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare