STANIMO NA KRAJ MRŽNJI: Odbranimo festival ”Mirdita, Dobar dan!”

BEOGRAD

YIHR

Dragi prijatelji, Potrebna nam je vaša podrška u našoj pravnoj borbi protiv širenja mržnje i zaštite festivala “Mirdita, dobar dan!”. Nedavni napadi su doveli do protivzakonite zabrane festivala, ugrozivši naše napore za unapređivanje kulturne razmene i pomirenja između naroda iz Kosova i Srbije.  Festival “Mirdita, dobar dan!” je od 2014. godine jedan od ključnih događaja… View Article

Dragi prijatelji,

Potrebna nam je vaša podrška u našoj pravnoj borbi protiv širenja mržnje i zaštite festivala “Mirdita, dobar dan!”. Nedavni napadi su doveli do protivzakonite zabrane festivala, ugrozivši naše napore za unapređivanje kulturne razmene i pomirenja između naroda iz Kosova i Srbije. 

Festival “Mirdita, dobar dan!” je od 2014. godine jedan od ključnih događaja za povezivanje kroz umetnost i dijalog, inspirisan Bekimom Fehmiuom, poznatim po svojoj ulozi u promovisanju kulturnog jedinstva u našem regionu. Ovaj događaj se konkretno bavi odnosom ljudi iz Srbije i Kosova, gde se umetnost, dijalozi i razmena kulture koristi za slogu, zajedništvo, saosećanje i siguran prostor za razgovor o posleratnim traumama za obe strane istorije. 

Time rečeno, bili smo na meti agresije strogo desnih političkih pokreta, grupa i pojedinaca koji su pretnjama, nasiljem, protestima i nezakonitim procedurama sprečili da se festival održi na samom danu otvaranja.

Ko smo mi?

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) je regionalna mreža nevladinih organizacija aktivna u od 2003. godine na području bivše Jugoslavije. Posvećeni smo istim vrednostima: istina, pravda, odgovornost, jednakost, sloboda, demokratija i mir.

Zalažemo se za trajni mir u regionu kroz suočavanje s prošlošću i saradnju među zemljama i ljudima. Odbacujemo ratnohuškačku retoriku i ističemo važnost poštovanja činjenica i osudu zločina počinjenih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Kroz obrazovne programe o ratnom nasleđu, podstičemo dijalog o demokratskom razvoju društava, posebno među mladima u regionu.

Naša ekipa štiti ljudska prava i promoviše građanski aktivizam, komunikaciju i umetnost kao ključne elemente demokratskog društva.

Ove godine, uprkos teškoćama, naša misija ostaje neupitna. 

Želimo da nastavimo da pružamo platformu za kulturnu razmenu, umetničko izražavanje i kritičko mišljenje, gradeći mostove između zajednica koje dele želju za mirnim suživotom i prosperitetom. Naš cilj je da inspirišemo međusobno razumevanje i poštovanje, čime se suprotstavljamo svim oblicima mržnje i netolerancije.

Molimo vas da se pridružite našoj inicijativi kako bismo zaštitili osnovna prava i slobode, uključujući slobodu izražavanja i okupljanja. Donacije koje prikupljamo koristićemo za troškove sudskih postupaka i angažovanje advokata, kako bismo se suprotstavili nepravdi koja je zadesila naš festival.

Link za donacije: https://www.donacije.rs/projekat/odbranimo-festival-mirdita-dobar-dan

Vaša podrška će i dalje biti od ključnog značaja u ovoj važnoj borbi za pravdu i poštovanje kulturne raznolikosti, a naše projekte i zalaganja možete ispratiti ovde:

Website: https://yihr.rs/bhs/

Instagram: https://www.instagram.com/inicijativa/

Twitter: https://x.com/YIHRSerbia

Facebook: https://www.facebook.com/YIHRSrbija/

Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili nedoumice, slobodno se obratite Zorani Milovanović, rukovoditeljki razvoja Inicijative mladih za ljudska prava, na email: zorana.milovanovic@yihr.org.

Hvala vam na posvećenosti u izgradnji pravednijeg i sigurnijeg društva. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare