Stanari zgrada kod “Pepeljuge” još uvek čekaju svoj “dan otvorenih vrata kod gradonačelnika”

LESKOVAC

Stanari zgrada koje okružuju parkić i igralište za decu kod “Pepeljuge”, udruženi u svoje udruženje “Zeleni ustanak” osnovano prošle godine nakon najave izgradnje još jedne višespratnice u tom bloku i to na igralištu za decu, predlažu gradonačelniku i gradskoj upravi da prilikom sledećeg predstavljanja planova gde će biti parkić a gde višespratnica i parking u bloku kod “Pepeljuge” pored privrednika i investitora pozovu i predstavnike stanara, saopštilo je Udruženje “Zeleni ustanak”.

” Imajući u vidu da stanari takođe plaćaju svoje poreske obaveze gradu i na taj način i oni pune gradski budžet stanari smatraju da imaju isto pravo kao i privrednici i investitori da učestvuju na takvim sastancima i utiču na planove i odluke gde će se njihova deca igrati a gde graditi višespratnice i parkirati u naselju u kom žive. Svoje poreske obaveze redovno izmiruju i pored činjenice da u poređenju sa svim drugim gradovima u Srbiji rade za najmanje plate, i to vrlo često kod istih tih privrednika i investitora. Dok u isto vreme plaćaju hranu, telefon, internet, nameštaj, gorivo, gume i slično, opet kod nekih od istih tih privrednika i investitora, i to po istoj ceni kao na primer i stanovnici Vračara čije su plate tri puta veće. Stanari takođe podsećaju na rezultate poslednjeg popisa i naglašavaju da se nisu još uvek svi iselili, da je dobra većina i pored svega odlučila da ostane u svom gradu, i na taj način da svoj doprinos njegovom daljem razvoju.

Inače predstavnici stanara su u periodu od proleća prošle godine odnosno najave izgradnje višespratnice na mestu parkića i igralištu za decu kod “Pepeljuge” pa sve do poslednjih lokalnih izbora održanih pre skoro 8 meseci imali nekoliko sastanaka sa gradskom upravom i investitorom kako bi pokušali pronaći neko održivo rešenje prihvatljivo za sve tri strane. Na poslednjem od tih sastanaka održanom neposredno pred same lokalne izbore im je obećano da će ubrzo nakon izbora biti ponovo pozvani na sastanak na kom bi se razmotrili i konkretni predlozi i moguća rešenja. Do tog poziva još uvek nije došlo, pa su stanari sada već počeli sumnjati da je prethodno obećanje bilo samo predizborno, dok se o konkretnim rešenjima gde će biti parkić a gde zgrada i parking u bloku kod “Pepeljuge” razgovaralo samo sa privrednicima i investitorima na Danu otovrenih vrata. I pored svega toga, stanari će uskoro i javnosti a i gradskoj upravi predstaviti svoje urbanističko rešenje za najavljeni urbanistički haos u bloku kod “Pepeljuge” obzirom da su još uvek u toku konsultacije stanara za nezavisnim urbanistima, odnosno urbanistima koji nikada nisu bili povezani sa bilo kojim vladajućim strukturama i/ili investitorima.

Stanari još jednom podsećaju gradsku upravu da se pre donošenja bilo kakvih konačnih odluka i detaljnijih planova u bloku kod “Pepeljuge” kao i početka realizacije istih najpre reše postojeći nagomilani problemi na koje stanari ukazuju nadležnim organima godinama unazad u tom bloku, koji je ujedno i deo užeg gradskog centra iako se po sadašnjem izgledu to nikada ne bi moglo zaključiti. Na primer, problemi sa neasfaltiranim ulicama i parkingom. Zatim problemi sa bespravno izgrađenim objektima, za neki od tih objekata prema saznanjima stanara postoji i rešenje o uklanjanju koje se iz stanarima nepoznatog razloga još uvek ne izvršava. Zatim problem sa oronulim i napuštenim kućama od kojih su neke na gradskom zemljištu i pored kojih i deca i odrasli svakodnevno prolaze. Jedna od tih kuća je postala čak javni toalet i stecište narkomana i kao takva veoma opasna ne samo za decu koja se tu svakodnevn igraju već i za sve stanare tog bloka. Zatim problem nekoliko napuštenih automobila uraslih u korov koji kao takvi predstavljaju leglo raznih gmizavaca i dodatnu opasnost za sve. Zatim problem pasa lutalica kojih je iz godine u godinu sve više i više i koji su sve agresivniji, napadju decu, stanare, prolaznike. Ili se možda svi ovi problemi sa namerom godinama ne rešavaju kako bi se deca rasterala i načisto prestala da se igraju u parkiću kod “Pepeljuge” u kom se godinama unazad igraju, a zatim počupale ljuljaške, tobogani i klackalice, i izgradilo par novih višespratnica koje će možda i rešiti neke od navedenih problema ali ujedno prouzrokovati druge nove i veće i tako sve u krug”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare