Stanari zgrada kod Madere javno odgovaraju gradonačelniku Leskovca na njegovo istupanje na sednici Skupštine povodom izgradnje višespratnice u parku

LESKOVAC

U redakciju Regionalne informativne agencije JUGpress je stigao dopis koji je potpisan sa “Stanari zgrada kod Madere” a predstavlja, kako se navodi “javni odgovor Gradonačelniku na njegovo obraćanje u vezi našeg problema tokom 10. sednice Skupštine grad“.

Ovo pismo u celini objavljujemo.

Poštovani Gradonačelniče,

Obraćamo Vam se ovim putem a nakon Vašeg izlaganja tokom 10. sednice Skupštine grada Leskovca obzirom da mi kao obični građani i nemamo baš neke druge mogućnosti da se čuje i naše mišljenje.

Naime, osećamo veoma jaku potrebu da Vama, našim odbornicima i javnosti ukažemo na niz nepotpunih, delimično tačnih pa i potpuno netačnih informacija koje ste, sa namerom ili nadamo ipak se bez nje, izneli tokom svog jučerašnjeg izlaganja u vezi našeg problema.

Prilično smo iznenađeni Vašim visokim nivoom samopouzdanja dok ste sve vreme javno iznosili takve informacije, veličali lik i delo investitora, verovatno opravdano obzirom da ih mi i ne poznajemo, a nas obične građane koji se borimo za naša prava i za prava naše dece omalovažavali.

Šta više, slušajući Vas pažljivo u nekoliko navrata tokom Vašeg izlaganja imali smo ozbiljnu dilemu da li nam se to obraća gradonačelnik svih svojih građana ili pak sam investitor. I to sve bez ijedne trunke griže savesti i iznoseći isključivo informacije i mišljenja koje ste dobili od gradske uprave i investitora.

A i sami znate da su za jedno objektivno sagledavanje ovog prilično kompleksnog problema, ukoliko nadamo se postoji dobra namera za tako nešto, definitvno potrebne informacije i mišljenja sa naše strane. U svakom slučaju hvala Vam na tome Gradonačelniče!

A sada i pre svega, molimo prvenstveno Vas, ali i sve druge koji rade sličnu stvar, da prestanete više da politizujete naš problem i na taj način manipulišete i sa nama i sa našom decom kako bi se politički obračunavali jedni sa drugima. I to tako što nas dovodite u blisku vezu sa određenim političkim opcijama, investitorima i pojedincima, što apsolutno nije tačno. Kao što smo Vam već napomenuli u svojoj molbi upućenoj pre nekoliko dana, nemamo veze ni sa jednom političkom opcijom, investitorom ili pojedincem.

Verujte nam da je među nama najviše onih neopredeljenih, pa zatim onih iz Vaše političke stranke, koji baš i ne smeju da se mnogo eksponiraju i Vi sami znate zašto, pa tek onda svih ostalih. Za nas su svi investitori isti, i ovi sadašnji koje Vi očigledno podržavate ali i oni prethodni koje Vi pominjete i koje su podržavale neke druge vlasti obzirom da je svima njima njihov interes i profit na prvom mestu.

To je naravno sasvim legitimno obzirom da se radi o preduzećima koja postoje isključivo radi stvaranja profita. Međutim, mi i dalje i pored svega što nam se dešava verujemo da gradske vlasti ipak nisu sve iste. Odnosno da postoje i one kojima je interes svojih građana i dece iznad interesa bilo kog investitora kao i iznad svog ličnog interesa.

A Vi ste sada u jednoj odličnoj prilici da nam to i pokažete. Prema tome molimo Vas iskoristite tu priliku. Tačno je da je najveća greška u vezi našeg problema napravljena baš u periodu između 2010. i 2012. godine kada Vi niste ni bili na vlasti. Međutim, nije tačno da sadašnja gradska uprava nije uopšte odgovorna za bilo šta i da sve radi po ranije donetim planovima generalne regulacije. Evo i jednog primera, i to baš u našoj neposrednoj blizini.

Naime, prema Planu generalne regulacije od 2019. godine koji je izmenjen i dopunjen za vreme Vaše vlasti podcelina 8a je predviđena za porodično stanovanje.

Međutim iste te godine odobren je urbanistički projekat kojim se namena dve parcele te podceline menja iz porodičnog u višeporodično stanovanje i na osnovu toga izdaju lokacijski uslovi i građevinska dozvola za izgradnju višespratnice koju preduzeće Jugoneimar Invest privodi kraju ovih dana. Drugim rečima, naseljenost naše celine je već povećana više nego što je to Planom generalne regulacije koji ste Vi doneli 2019. predviđeno.

I upravo iz tog razloga, ono što mi najmanje očekujemo u ovom trenutku jeste da se u istoj toj celini druge dve parcele prenamene iz višeporodičnog u porodično stanovanje kako bi se zadržao isti nivo naseljenosti predviđen pomenutim planom. U tom slučaju investitor sa kojim se Vi posebno ponostite bi mogao da napravi na svojoj zemlji kuću umesto višespratnice a mi bi time dobili jedne divne ljude i advokate kao komšije.

Eto, to bi moglo biti samo jedno od mogućih rešenja našeg problema. Očigledno prenamena parcela iz porodičnog u višeporodično stanovanje, koja je u interesu svakog investitora, u ovom gradu se radi bez bilo kakvih problema. Stoga mi očekujemo da se i prenamena parcela iz višeporodičnog u porodično stanovanje, koja je uglavnom u interesu običnih građana, takođe radi bez bilo kakvih problema i izgovora.

Naravno, rešenje koje ste skoro pronašli za sličan problem u Dubočici bi i u našem slučaju bilo idealno. Takođe, pomenuta novoizgrađena zgrada je samo jedan od primera i dokaza da mi nismo protiv svake gradnje, daljeg razvoja našeg grada, investitora i investicija, kako ste nas Vi u Vašem izlaganju predstavili. Jer nismo bili protiv jedne takve gradnje i pored činjenice da ista nije bila u skladu sa važećim Planom generalne regulacije na koji se Vi pozivate. Međutim, protiv smo svake gradnje kojom se pogoršavaju uslovi stanovanja kao i potrebe i bezbednost naše dece. Za nas će 1+1 uvek biti 2 i kalkulisanja sa potrebama i bezbednošću naše dece neće biti.

Takođe, protiv smo daljeg krojenja planova generalne regulacije samo po meri investitora, odnosno daljeg divljanja investitorskog urbanizma po našem gradu, a na štetu nas običnih građana i naše dece.

Nije tačno da nismo pokušavali da zakažemo sastanak sa Vama kako bi Vam se najpre predstavili obzirom da nas očigledno uopšte i ne poznajete pa stoga dovodite u vezu sa raznim političkim opcijama, investitorima i pojedincima. Pa zatim naravno predstavili i naš dugogodišnji problem i zajedno porazgovarali o mogućim rešenjima istog. Jedan od naših predstavnika je pokušao da zakaže sastanak sa Vama početkom maja meseca međutim na elegantan način je odbijen i rečeno mu je da gradonačelnik ne prima građane i da bi trebali da se obratimo Odeljenju za urbanizam.

Bez obzira na sve, ponavljamo još jednom, veoma smo otvoreni za sastanak sa Vama i dalje Vas molimo za Vaše razumevanje i podršku. Na punom smo Vam raspolaganju i sada taj sastanak zavisi isključivo od Vaše spremnosti da nas primite. Kao i Vaše iskrene namere da nas saslušate i pomognete nam da svi zajedno dođemo do jednog rešenja prihvatljivog za sve strane.

Ujedno, vrlo je interesantno da nas je Kabinet našeg predsednika Vučića, kom smo se takođe obratili u isto vreme kada i Vama, već kontaktirao i da očigledno ima više vremena da se bavi našim problemom nego Vi i Vaš kabinet, ili pak ima dosta manji ili uopšte nema bilo kakav interes da se tim problemom ne bavi.

Tačno je da smo podneli zahtev da postavimo štand u gradu kako bi sa našim problemom upoznali i druge sugrađane van našeg naselja koji će kako stvari stoje takođe pre ili kasnije imati isti problem. Međutim nije tačno da smo i bili tamo obzirom da smo svoj zahtev povukli i to upravo iz poštovanja prema manifestaciji koja se održavala u isto to vreme i za koju mi nismo uopše ni znali u trenutku podnošenja zahteva. Takođe, nismo želeli da “prljav veš ovog grada” iznosimo pred naše strane goste koji su bili prisutni na toj manifestaciji. Kako god, budite sigurni da će te nas Vi i/ili oni koji Vas informišu o našim aktivnostima sigurno videti kada budemo uskoro bili sa štandom u gradu.

Nije tačno da većina građana koji se na mirnom protestu nedeljom okupljaju u parkiću kod “Pepeljuge” nije iz okolnih zgrada već je upravo obratno. Odnosno većina nas je baš iz tih okolnih zgrada obzirom da će se upravo naši uslovi stanovanja značajno pogoršati izgradnjom još jedne višespratnice u našoj blizini. Takođe, nije lepo od Vas da kažete da su naše starije komšije na tim protestima jer eto nemaju šta drugo da rade. Oni su u tom terminu sa nama mlađima upravo zbog protesta i žele da nam pokažu da taj parkić znači i njima a ne samo najmlađima. Prema tome, pogrešno ste obavešteni i po ova dva osnova.

Tačno je da je kuća “Pepeljuga” kao što rekoste stecište narkomana i leglo zaraze već duži niz godina i kao takva velika opasnost za našu decu. Međutim, nije tačno da nam kao takva do sada nije smetala obzirom da smo godinama unazad i po nekoliko puta kontaktirali i vlasnike i komunalnu inspekciju/policiju u nadi da će nam na neki način pomoći da se taj problem reši. Međutim, kao i po mnogim drugim pitanjima za koje smo im se obraćali, adekvatne reakcije kao ni rešenja tog problema nije bilo.

Moguće je da ste sa investitorom potpisali ugovor za koji mi nismo ranije znali i kojim se investitor obavezuje da uloži 1 milion dinara (oko 8 hiljada eur) u uređenje jednog manjeg trougla u blizini. Međutim, nije tačno da za jednu takvu “nepristojnu” ponudu mi nismo znali pre nego što smo krenuli sa svojim mirnim protestima. Znali smo za nju, smatrali je “nepristojnom” i kao takvu odbacili jer se istom želela dobiti i naša naklonost za izgradnju zgrade vredne 4 miliona eura i to ulaganjem od samo 8 hiljada eura u gradsku zemlju. Međutim očigledno da ono što nije prošlo kod nas prošlo je kod Vas. Samo nas interesuje da li će investitor taj novac uložiti i u slučaju da mu se urbanistički projekat ne odobri i ne dobije lokacijske uslove i građevinsku dozvolu. Ili mu je sve to već obećano i time čitava stvar gotova što je definitivno još nešto novo za nas.

Takođe, teško nam je da poverujemo da su naši interesi i interesi naše dece prodati za samo 8 hiljada eura. Ukoliko je to stvarno tačno, molimo Vas raskinite pomenuti ugovor sa investitorom i sklopite ga sa nama, Vašim građanima.

Mi smo takođe spremni da uložimo isti taj novac u uređenje tog parčeta gradske zemlje ukoliko ne postoji drugi način da dobijemo Vašu naklonost i urbanistički projekat po meri svih građana i dece.

Takođe, malo nam je čudno ali ipak moguće, kada se hvalite da će nova zgrada biti prva u gradu koja će za svaki svoj stan imati urađeno i po jedno parking mesto, i to ukupno 63 a ne 62 kao što ste Vi pomenuli, očigledno se jedan stan negde zagubio. Čudno jer je po nekim drugim gradovima u Srbiji to obaveza svakog investitora već preko punih 10 godina.

Takođe, hvalite se izgradnjom javnog parkinga na delu preostalog unutarblokovskog prostora. Da li ste svesni da će to zajedno sa parking mestima za novu zgradu rezultirati u minimum 10 puta prometniji saobraćaj u ovom inače malom i već automobilima i dostavnim vozilima prenatrpanom unutarblokovskom prostoru.

Ukoliko se svi ti nakaradni planovi stvarno i obistine naša deca ne da neće moći izaći u parkić kog više neće ni biti već neće smeti da izađu ni ispred zgrade. I za kraj nešto što Vam baš i ne možemo opisati pravim rečima. A to je ono kada se osećate da ste u potpunosti izdani i prodani od strane onih kojima ste sve vreme verovali. Verovatno ste i Vi nekada imali takav osećaj u vezi nečega.

U ovom našem slučaju to se desilo od strane naših odbornika za koje smo mi glasali na prethodnim izborima, dali im svo svoje poverenje i očekivali od njih da interese svojih sugrađana i dece, ako ne uvek onda bar ponekad, stave iznad interesa investitora i svojih ličnih interesa. I to dok smo uživo gledali prenos 10. sednice Skupštine grada i brojanje odbornika koji su podržali tačku dnevnog reda koja se tiče našeg problema. Još uvek ne možemo da verujemo svojim očima u ono što smo videli odnosno da baš ni jedan od preko 50 prisutnih odbornika vladajuće koalicije koje smo mi podržali svojim glasovima nije razmislio bar malo svojom glavom i glasao za usvajanje pomenute tačke dnevnog reda.

Ako ni zbog čega drugog onda bar greškom obzirom da su samo na sednici ranije skoro svi do jednog glasali greškom po jednoj od mnogobrojnih tačaka dnevnog reda.

Za sve njih imamo samo jednu kratku poruku, a to je SRAM VAS BILO! No želimo im se i pored toga zahvaliti jer su nam malo otvorili oči i nakon jednog takvog sramnog glasanja definitivno potvrdili čiji interes im je iznad interesa svojih sugrađana i dece.

Takođe, ujedno se ovim putem želimo zahvaliti i četvorici slobodnomislećih odbornika, čija imena još uvek nismo uspeli saznati, a koji su podržali tu tačku dnevnog reda. Srdačan pozdrav,

sugrađani iz zgrada kod “Madere”  

Prati
Obavesti me o
guest
10 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
mile
mile
1 godina pre

Po Zakonu o planiranju i izgradnji parking ili garažno mesto po stanu je obaveza bar zadnjih dvadeset godina, ali se niko toga nije držao. Zakon se ne primenjuje, svesno. Svi se prave ludi. I oni koji izdaju građevinske dozvole, upotrebne, … Mnoge zgrade su izgrađene mimo ovog zakona, a niko nije odgovarao zbog toga.
Ali, zato se gradnjom stanova ostvaruju najveće “zarade”, a ima para i za podmićivanje, …

Raca
Raca
1 godina pre

Slažem se da protest stanara nije politički i u pravu ste što ne dozvoljavate da vam Cvetanović ispod žita podmeće “politiku u protest” sto radi iz podmuklih razloga da bi ostvario svoj materijalni interes, jer on svoju vreću bez dna ne može napuniti ni za još 100 godina. Da je moguće da svoju vreću puni ovako nesmetano još jedan vek, on bi i posle 100 godina rekao – MALO MI JE!
Dakle slažem se da skup nije politički, pa stoga pitam stanare šta će vam nekoliko raznopartisjkih perjanica koje nisu iz vašeg naselja?
Medju njima se najviše u “revulocionarnom” pozeraju ističu “zvezde” Lekar Rangelov i Branislav Stamenković, za koga ne znam čime se bavi. Ako već hoće da budu od koristi, u šta sumnjam, jer mislim da je lični interes u pitanju, zašto na primer ne naprave inicijativu i zajedno sa gradjanima naselja Dubočice da opština najzad asfalitra i sredi trotoare jer su oni sramota za onako veliko naselje.
Dakle šta su vama ta dvojica mediokriteta? Rent-a protestanti?
Daj Bože da se varam što mislim da oni mogu samo štetu da vam naprave.

Zažuljenko
Zažuljenko
1 godina pre

Samo da ne dodje do zabune, jako mi je važno da ne budem pogrešno shvaćen. Bez obzira na ono šta sam pisao pre mesec ili mesec i po dana, hoću da se zna da sam svakako na strani dijaloga, a time na strani stanara. Da se nadje nekakvo rešenje, pa makar poslednja slamka spasa bude kupovina placa od “investitora”, pod uslovom da je tačno da ga je kupio za tako malo para. Možete da mu ponudite 1 evro više od tog iznosa, a isplaćujte ga na 12 mesečnih rata, bez kamate.
Dakle, ponavljam, na strani sam građana, jer opština ima na desetine atraktivnih ogromnih placeva na obodu grada koje mo\e da prodaje investitorima.
A svi znamo da u trećem milienijumi civilizovani, a pre svega – pametni ljudi žive na periferiji. Svoju kuću na obodu grada sa ogromnim dvorištem, niko od članova moje porodice ne bi menjao ni za tri stana u centru.

Mesec dana ranije pisao sam:
Zažuljenko – razliĉiti aršini, 29 APRILA, 2021
 
Slobodno opletite po meni, ali ja moram da primetim da nismo nimalo fair. Kad su se naše babe i dede doseljavale sa okolnih čuka i nizijskih sela, domoroci su nam dali prostor da sagradimo zgrade, čitava naselja. Bespogovorno i bezkruplozno smo dźentrifikovali lepe i neverovatno pitome delove grada da bi se kao sardine samozadovoljno i trijumfalno smestili u te dźepove zgrada. A ti, sada bezimeni ljudi su imali kuċerke, dvorišta puna cveċa, između kojih su bile slobodne zelene površine gde su se njihova deca/unuci igrali, kokoške kljucale, deca se verala po drveċu, brala i jela šljive i dudinke, a mi smo im, ne pitavši ih, porušili kuċe i uzurpirali njihove male rajeve.
Ne, ne, nismo nimalo fer.

Ivica
Ivica
1 godina pre

Što ne grade van gradskog centra? Grad treba da se širi, a ne da se zbija. Ima ko Japanci da živimo po kutije. A šta da je neka druga vlast nacepila zgradu ispred njegovu kuću? Kome će se žali, na muzej? Ima još divnih, poštenih u gradu , a ne samo ” advokatska porodica” , lutaka sa Beveri Hilsa i baba zrelih za penziju….

Dak
Dak
1 godina pre

Danas su svi članovi dobili obaveštenje da napišu po nekoliko komentara na ovu vest. Naravno komentari moraju da sadrže veličanje i odbranu gradskog šerifa.
Neverovatno da sam i ja, verovarno greškom dobio obaveštenje. Nisam član više od dve godine, kao i mnogi drugi koji su spaljivali, cepali i bacali članske karte u kontejnere. Da pojasnim, svi članovi smo dobijali obaveštenje kad izađe zanimljiva vest, obaveštenje je u stvari nalog da moramo da pišemo komentare i da ih dan posle emailom pošaljemo koordinatoru mesnog odbora. Nick-name ili nadimak je opšte poznat svima u stranci da bi smo se međusobno branili. Hrabri su postavljali ime i prezima i zauzvrat dobijali pohvalu ponedeljkom u stranci. Vremenom su ljudi počeli da ne reaguju na obaveštenja i nisu pisali komentare, postalo je uznemiravajuće i nepdnošljivo odgovarati na zahteve, mnogi su zbog ovakvih pritisaka i napuštali stranku. Danas botuju najviše ljudi koji rade na odeđeno radno vreme i ljudi koji rade u javnim gradskim preduzećima. Ide se toliko daleko da im se preti raskidanjem ugovora o radu, ako je na odeđeno ili izmenom u sistematizaciji radnog mesta. Najviše se na takozvano botovanje, obavezuju prosvetari, opštinari, pomoćni radnici po školama, po medicinskim ustanovama i slično.
Zaista je žalosno šta se radi sa ljudima i na šta su primorani da bi sačuvali parče hleba. Mnogo je ljudi reklo NE i napustilo stranku, biće ih sve više i nadam se na prvim slobodnim izborima ovo će zlo otići u zaborav! Nadam se da će i portali koji su sada zaposednuti i verovatno ucenjeni, postati slobodni. Savetujem opoziciji da uči na mukama svih nas i da nikada ne dozvole ovakvo stanje u društvu. Zanimljivo je to da ljudima više nije bitno ko je opozicija, jedino je bitno da se glasa protiv sadašnje vlasti. Ovakvo raspoloženje govori koliko su ljudi očajni.

Zažuljenko
Zažuljenko
1 godina pre
Odgovori  Dak

Komentar pod nikom “Dak” napisan je kao:

1.Pokajnički komentar bivšeg esenesovca, ali ne običnog,već – bezobzirnog, gnusnog bota koji se “pokajao” pa hvata transfer, jer je ubeđen da je bez članske karte bilo koje partije – nula, da mu nema života.

ili

2.Naivno napisan komentar nekog od nas većine “običnih” građana koji ima literarnog dara da opiše šta se dešava u kvarnoj poltronskoj botovskoj glavi, pri čemu taj isti bot drži do moralnih načela, časti, poštenja….(!?) Fikcija?

Ne pristajem na to da SNS bot koji je botovao godinama i prosipao laži

poseduje čast i dostojanstvo i pravo na pokajanje.

U bilo kom slučaju, jedan od ciljeva Vašeg komentara je i amnestija Meskovih botova čemu se žestoko protivim, a nadam se da u tome nisam usamljen.

Zažuljenko
Zažuljenko
1 godina pre

Lepa i jasna poruka, s tim što se, na kraju, sa ovim “SRAM VAS BILO” načisto srozaste.
Očekivao sam na kraju neki ultimatum, a dočekalo me “SRAM VAS BILO”, koje govore očajnici.
Gde vam je entuzijazam, buntovnički duh, spremnost za mučke poteze sa druge strane?
Sa “SRAM VAS BILO” ne ide se u borbu, zube treba pokazati i odlučnost.
Da odbornici znaju za sramotu ne bi bili to što jesu i glasali kako im debeli kaže.
Pod hitno promenite pisca saopštenja.

Požarni
Požarni
1 godina pre

Goveda imaju dušu

Život bi ti bio mnogo lepši i ispunjeniji
Život bi ti bio mnogo lepši i ispunjeniji
1 godina pre
Odgovori  Požarni

@Požarni, goveda su lepe, divne, mile i plemenite životinje, tako da tim epitetom malo koga možeš da uvrediš. Ružna je jedino tvoja namera da nekoga uvrediš, ali to nije ničiji problem do tvoj. Živi s njim. Možeš da pokušaš da živiš i bez njega, ali teško će ti ići. možeš i bez njega.Al izgleda da nisi ti od tog materijala napravljen.

Investigment man
Investigment man
1 godina pre

Ovim teksom se može slobodno opisati mehanizam rada i života u gradu u poslednjih dvadesetak godina. Svaka čast piscu/piscima na sistematizovanje matrice vladavine…jer milionče po milionče …