Stan i zaposlenje – osnovni problemi izbeglih i raseljenih

NIŠ

Zapošljavanje i trajno rešenje stambenog pitanja najveći su problemi interno raseljenih i izbeglih lica . O njihovom položaju i tome šta je do sada urađeno na rešenju njihovih problema , kao i  šta će da se radi u narednom petogodšinjem periodu, raspravljalo se danas  na Savetu za migracije u Gradskoj kući.

Prema podacima Kancelarije za izbeglice, interno raseljena lica i migracije u Nišu  ima 11.500 izbeglica i interno raseljenih lica, a postoji procena je i da ih je oko 20.000.

U prethodnoj godini su, prema rečima gradske većnice Tijane Đorđević Ilić, realizovani  su mnogi projekti kojima su, istovremeno, rešeni i najvitalniji problemi sa kojima se sreću izbegla i interno raseljena lica.

Za projekte koje realizuje Kancelarija za izbeglice I interno raseljena lica iz budžetskih sredstava izdvaja 10 procenata od vrednosti svakog projekta. Sredszva se izdvajaju  za građevinski materijal, I infrastrukturnu podršku. Samo ove godine Niš je za te namene izdvojio oko 4 ipo  miliona dinara I zbrinuo 150 porodica.

“ Projekti za ekonomsko osnaživanje za izbegla lica, ekonomsko osnaživanje kroz dohodovne aktivnosti za interno raseljena lica , paketi građevinskih materijala za interno raseljena lica, projekti otkupa seoskih domaćinstava u 2016. Godini . Otkupili smo deset seoskih domaćinstava za naša interno raseljena lica . U toku je realizacija proojekta otkup seoskih domaćinstava za izbegla lica . Mnogo je projekata. U suštini pri kraju smo konkretnih stvari koji se tiču lokacijskih uslova . Podneli smo zahtev za građevinsku dozvolu za otkup I zakup stanova u neselju Branko Bjegović za izbegla lica” Ilić rekla je gradska većnica Rtijana Đorđević

Trajno rešavanje krova nad gravom  je veliki problem.

“Najveći problemi se odnose na na trajna stambena zbrinjavanja. To je trajni I osnovni problem. Pored toga problemu su I ekonomsko  je ekonomsko osnaživanje kroz dohodovne aktivnosti. Ako se pruži adekvatna pomoć ovoj populaziji grad Niš olakšava ili obezbeđuje tim ljudima posao” rekao je Boris Nužda, poverenik Kancelarije za izbegla I interno raseljena lica.

Ovom prilikom formirana je I radna grupa za ažuriranje lokalnog akcionog plana za izbeglice I interno raseljena lica I migracije. Akcioni plan radi se za narednih pet godina. O planu će morati da se izjasni i Skupština grada Niša, odnosno da ga usvoji, a plan će važiti narednih pet, počev od 2018.godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare