Stambena zajednica odlucuje o iskuljučenju grejanja

NIŠ

Korisnici toplotne energije koju isporučuje niška Toplana moći će privremeno da se isključe sa mreže. Da bi im se to omogućilo potrebno je slediti striktni postupak i na vreme podnetni zahtev – ovo je predlog Toplane koji je danas usvojilo Gradsko veće Niša i koji će se naći na narednoj sednici Skupštine.

Zahtev za privremeno isključenje može se podneti po završetku grejne sezone, odnosno već od 3. maja   do naredne grejne sezone, odnosno do oktobra. Isključenje sa mreže ne može se vršiti u toku grejne sezone.

Postupak isključenja striktno je propisan. Naime, mora se najpre popuniti odgovarajući obrazac I dobiti saglasnost Skupštine stanara odnosno Stambene zajednice. Praktično bez saglasnosti stanara neće se moći izvršiti privremeno isključenje.Tek kada se pribavi saglasnost u pisanoj formi može se tražiti isključenje i zahtev se onda  podnosi gradskoj Toplani.

“ Stambena zajednica je ta koja donosi odluku o preduzimanju radnji na obustavi. da  isporuke toplotne energije. Na osnovu toga se dobija rešenje o obustavi isporuke. U tom rešenju je preciziran dalji postupak , koji  je u tehničkom smislu neophodan da se izvede. On za izvođenje tih radova može da angažuje bilo koga.  Ranije je bila obaveza te radove mora da izvodi Toplana a sada može bilo koja organizacija registrovana za tu delatnost”, objasnio je na današnjoj sednici Gradskog veća Bojan Gajić, iz Sekretarijata za komunalne delatnosti, energetiku I saobraćaj.

Nakon izvršenja radova lice koje održava unutrašnje grejne instalacije ima obavezu da pregleda radove, sačini zapisnik i dostavom tog zapisnika Toplani smatraće se da je obustava isporuke toplotne energije izvršena.

Na rešenje koje donosi gradska Toplana odlučivaće nadležni sud, što je novina u odnosu na dosadašnja rešenja.

Ovde se isključivo radii o privremenom isključenju.

Raskid ugovora do sada nije bio moguć ali ovom Odlukom koja se našla pred gradskom većnicima je predviđen, mada  proceduralno nije još uvek definisan. U slučaju raskida ugovora postupak je mnogo kompleksniji jer su i  radovi tehnički komplikovaniji.

“Novom odlukom se precizira da korisnik može otkazati ugovor o snabdevanju toplotnom energijom ukoliko izvede sve neophodne radove zamene načina grejanja u svom stanu , radove na odvajanju instalacije, na uspostavljenju nove instalacije grejanja, koje god to bilo. On ima potpuno pravo izbora za novu instalaciju. Međutim, on te radove mora prijaviti u redovnom postupku koji je propisan Zakonom oplaniranju I izgradnji” objasnio je Gajić.

Ovom odlukom praktično se izlazi u susret  zahtevima korisnika daljinskog grejanja. I vrši se usaglašavanje sa Zakonom o stanovanju i održavanju stambenih zgrada .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare