Šta znači biti e-Građanin?

LESKOVAC-BEOGRAD-SMEDEREVO

Da li znate šta znači biti e-Građanin? Ako ste vozačku dozvolu produžili online i dobili je na kućnu adresu, ako ste dete elektronski upisali u vrtić ili školu, ako ste se prijavljivali za vakcinaciju preko portala e-Uprava, svakako ste na putu da to postanete. Digitalizacija kao deo reforme javne uprave donosi e-Gradjanina kao sledeći korak. Istraživali smo, kako nam ide na tom putu.

Evo šta o tome kažu gradjani Smedereva.

” Preko e-Uprave uzimamo potvrde za vakcinaciju I plaćanje poreza.. 1.55 + 00.38 nisam znao da mogu da poručim od kuće dozvolu kad mi istekne da stigne na kućnu adresu da ne idem na šalter u saobraćajnu policiju 0.46 + 2.22 inače, odlično je da predjemo na elektronsku komunikaciju uopšte”.

A šta elektronska komunikacija znači i kako kreirati nalog koji omogućava da budete e-Gradjanin, objašnjava pomoćnica direktora Kancelarije za IT i e-Upravu Dragana Bećić.

“E-Građanin jeste da vi, pored toga što imate vašu ličnu kartu koja je vaš identifikacioni dokument kada ostvarujete bilo kakvo pravo ili kada je potrebno da vas neko identifikuje, tako imate i vaš elektronski identitet.  Zašto je dobro biti e Građanin? Kada imate taj nalog na portalu vi možete da koristite usluge elektronske uprave da pristupate svojim podacima u Centralnom registru stanovništva, da primate rešenja kroz e Sanduče. E Sanduče je kao što imate inbox  na mejlu, država je napravila sistem za pouzdanu razmenu dokumenata, ” , objašnjava Dragana Bećić, pomoćnica direktora Kancelarije za informacione tehnologije i e-Upravu.

Preduslov za sve ovo je da, uz lilčnu kart una šalteru gradske uprave dobijete korisničko ime, lozinku za pristup portalu e-Uprave I da instalirate aplikaciju na mobilni telefon.

“Naš je posao sada što mi druge institucije da kažem uvlačimo u taj sistem, jedinstven sistem za elektronsku identifikaciju tako da ne trebate više da imate pet naloga nego ćete imati jedan nalog a pristupaćete svim portalima. 13:27 REZ  13:54 Ukoliko imate nalog na eid-u pristupate portalu eUprava, portalu lokalne poreske administracije, portal eZdravlje koji će tek da dodaje nove usluge od eRecepta, izveštaja lekara, zakazivanje pregleda i portal sDnevnik kojem sada mogu da pristupaju,” kaže Bećić.

Sve to vidi kao korak ka vremenu u kojem će odlazak na šalter otići u istoriju.Ton Dragana Bećić

“Dolaze mlađe i mlađe generacije. Ta generacija neće biti generacija koja će da ode u poštu da plati račun, nikada. 11:11 REZ Video 00002  04:56 Menja se i uprava, menja se i svest državnih službenika, prošle godine su najteže birokrate shvatile da to tako ne može. Nema šaltera. 05:06 REZ 05:54 Menjamo se i mi, menjaju se i građani”, dodaje ona.

Sve ove promene deo su reforme javne uprave, koja se u Srbiji sprovodi uz pomoć EU. Glavni koordinator reforme je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare