Šta sve otkrivaju radiološki pregledi?

Doctor looking chest x-ray film in hospital.

BEOGRAD-LESKOVAC

(P)

Radiologija nam pruža mogućnost da detaljno istražimo svaki deo ljudskog tela, a uz najsavremeniju tehnologiju, možemo ustanoviti postojanje promena koje ukazuju na bolest s velikom preciznošću. Radiološki pregledi, kao što su mamografski pregledi dojke, skener pluća, 3D skener debelog creva, ultrazvučni pregled prostate, magnetna rezonanca celog tela, spadaju među najznačajnije kada je u pitanju rano otkrivanje bolesti.

Ono što je posebno važno jeste da ne samo da otkrivamo patološke promene u organizmu radiološkim pregledom, već možemo precizno odrediti u kojem stadijumu se bolest nalazi i kakvu vrstu lečenja bi trebalo primeniti. Stoga, radiološki pregledi su od izuzetne važnosti za očuvanje zdravlja i sprečavanje daljeg širenja bolesti.

Gde obavljati radiološke preglede?

Sajt Hipokratija nudi pretragu baze zdravstvenih ustanova kako bi pronašli najboljeg lekara za vas. Možete izabrati specijalizaciju koju tražite, kao što je radiologija, i videti sve zdravstvene ustanove iz baze koje nude radiološke preglede. Baza sajta sadrži podatke o više od 2000 medicinskih ustanova u Srbiji.

Podatke možete filtrirati po gradovima ili sortirati po prosečnoj oceni, rastuće ili opadajuće. Takođe, možete videti najnovija iskustva pacijenata, bez obzira na ocenu koju su ostavili. Korisnici mogu detaljno oceniti kvalitet usluge, vreme čekanja, higijenu i cenu. Možete videti i prosečne ocene za svaku uslugu. Sve ove informacije će vam pomoći da pronađete najboljeg radiologa koji će rešiti vaše probleme.

Mamografski pregledi dojke

Mamografija je neinvazivna dijagnostička metoda kojom se dobija slika dojki uz pomoć rendgenskih zraka, a preporučuje se svim ženama starijim od 40 godina. Ova rendgenska metoda predstavlja zlatni standard u otkrivanju tumora i drugih promena u dojci, posebno onih koje se ne mogu napipati. Sam pregled traje oko 30 minuta, a aparat kojim se vrši ovo ispitivanje zove se mamograf.

Postoje dve svrhe u koje se radi mamografski pregled. Prva je skrining mamografija, koja se obavlja kod žena koje nemaju tegobe ili promene na dojkama. Ovaj pregled ima za cilj da se otkrije zloćudni tumor dojke u stadijumu kada ga ni pacijentkinja ni lekar ne mogu uočiti ili napipati (palpatornim pregledom).

Kod mlađih žena ultrazvuk dojke je prikladnije dijagnostičko sredstvo i od veće pomoći nego mamografija, osim u posebnim slučajevima kada određuje radiolog. Druga svrha mamografije je dijagnostička mamografija, koja se obavlja kod žena koje imaju tegobe ili kod kojih su palpatornim pregledom dojki ili ultrazvučnim snimanjem uočene određene promene.

Skener pluća

CT skener pluća  je jednostavna i neinvazivna metoda koja pruža informacije o patološkim promenama i bolestima u grudnom košu. Slike poprečnog preseka se mogu preoblikovati u 2D i 3D slike za pregled na monitoru ili štampanje.

Količina zračenja može se smanjiti uz pomoć softverske tehnologije i pravilne doze koju odredi radiolog. CT skener pluća se rutinski koristi za procenu abnormalnosti pluća, uključujući upalu pluća, intersticijsku bolest pluća i procenu tumora.

CT skener pluća se primenjuje za dijagnostikovanje uzroka simptoma bolesti pluća kao što su kašalj, otežano disanje, bol u grudima ili temperatura, otkrivanje i procenu stepena tumora na plućima, procenu povrede grudnog koša, uključujući srce, krvne sudove, pluća, rebra i kičmu, kao i procenu abnormalnosti pluća nađenih na ultrazvučnim pregledima.

Na ovaj način moguće je otkriti različite poremećaje kao što su benigni i maligni tumori, upala pluća, tuberkuloza, bronhiektazija, upala ili druge bolesti plućne maramice, intersticijske i hronične bolesti pluća, i urođene abnormalnosti.

Skener debelog creva

CT kolonografija, ili virtuelna kolonoskopija, je radiološka dijagnostička procedura za pregled debelog creva koja služi za otkrivanje kancera i polipa. Polipi su izrasline na sluzokoži debelog creva veličine od dva milimetra do nekoliko centimetara. Cilj CT kolonografije je otkriti ove promene u ranoj fazi kako bi se uklonile pre nego što se razvije kancer.

Prednost ove metode u odnosu na uobičajene radiološke metode je u tome što CT kolonografija pruža mnogo detaljnije informacije, posebno o mekim tkivima i krvnim sudovima. Dobija se prikaz poprečnog, trodimenzionalnog preseka debelog creva koji se može videti na ekranu, odštampati ili prebaciti u digitalni format.

Ova procedura koristi niske doze zračenja i pokazuje unutrašnjost debelog creva koja se inače može videti samo endoskopskim pregledom. Preporučuje se da muškarci i žene počnu sa redovnim pregledima CT kolonografije od 45. godine, dok oni koji spadaju u rizičnu grupu mogu početi već od 40. godine. Američko udruženje za kancer (ACS) preporučuje CT kolonografiju na svakih pet godina.

Ultrazvučni pregled prostate

Najbolji način pregleda prostate je transrektalni ultrazvuk. Ovaj pregled, zajedno s digitorektalnim pregledom prostate i određivanjem PSA, čini trijadu rane dijagnostike karcinoma prostate. Povišenje PSA ne znači nužno postojanje karcinoma, a za biopsiju prostate se radi ako su drugi pregledi sumnjivi. Biopsija se smatra gotovo bezbolnom i koristi se pištolj-aparat koji brzo uzima uzorak. Karcinom prostate je učestala bolest i savetuje se preventivni transrektalni ultrazvuk za pravovremeno otkrivanje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare