Šta su, zapravo, potpisali ministri policije i vojske i čemu to služi

BUJANOVAC

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar odbrane Zoran Đorđević obišli su danas bazu Žandarmerije „Kadrova čuka“, gde su potpisali Sporazum o saradnji u obavljanju poslova obezbeđenja administrativne linije sa autonomnom pokrajinom Kosovo i Metohija i kontrole Kopnene zone bezbednosti.

Vest koja izaziva iskreno čudjenje svih onih  bar malo poznaju situaciju na jugu Srbije ili je godinama prate, recimo kao novinari.

Naime, možda rečeni ministry ne znaju al na ovim prostorima vojske I policija blisko saradjuju bar poslednjih petnaest I po godina.

Nekada su bili I Združene snage bezbednosti I na dnevnom nivou su razmenjivane informacije I planirane zajedničke akrivnosti .

A komandant tih Združenih snaga bezbhednosti je bio pokojni general Ninoslav Krstić.

Zajedno su vojska I policija ulazile I u Kopnenu zonu bezbednosti , ono kada su završeni oružani sukobi u njoj a pripadnici Oslobodilačke vojsker Preševo, Bujanovac I Medvedja  sklonili oružje .

Nešto su i predali KFOR-u tog maja meseca 2001. godine.

I ovo su činjenice koje znaju svi u vojsci a , verujem, dobra deo I u policiji.

Ne očekuje se da to zna, recimo, v.d. direktora policije jer se on više bavio saobraćajem.

Svojevremeno je I sadašnja baza Jug  bila zamišljena kao mesto za smeštaj vojske I policije na brdu zvanom Cepotina (kako se I baza u vreme izradnje zvala) u blizini Bujanovca.

A sve ovo bi morao da zna I sadašnji komandant Žandarmerije  Goran Dragović.

Ima on kilometre I kilometre u nogama baze na jugu Srbije.

 

 

Po potpisivanju Sporazuma, ministar Stefanović objasnio je da se njime organizuje bolje sadejstvo vojni i policijskih snaga u cilju očuvanja bezbednosti i sigurnosti naše zemlje, ne samo u kopnenoj zoni bezbednosti, već svuda gde je to potrebno.

Šta to znači, da je “sadejstvo“ do sada bilo loše?

 

Stefanović je istakao da će saradnja policije i vojske, koja je izuzetno dobra, u narednom periodu biti intenzivirana na polju razmene informacija i zajedničkog delovanja tamo gde može doći do ugrožavanja bezbednosti naše zemlje.

 

„Nećemo dozvoliti da bilo ko smatra da Srbija može da bude ugrožena, nećemo dozvoliti  teroristička dejstva, niti ćemo dozvoliti da neko na bilo koji način ugrožava pripadnike naših jedinica“, poručio je Stefanović direktno u kamere na bazi  “Kadrova čuka”.

 

A mnistar odbrane Zoran Đorđević ukazao je da će potpisani Sporazum omogućiti bolju i efikasnija kordinaciju u radu vojske i policije i dodao da su dogovoreni naredni koraci koji će biti preuzeti u tom cilju.

 

„Vojska i policija pružiće miran san građanima Srbije i učiniti da se da se osećaju sigurno“, rekao je  Đorđević.

 

I opet pitanje, dal je ministrima ovaj sporazum trebao radi ličnog slikanja ili su se stvari izmedju policije I vojske nešto pogoršale pa je neophodno da se potopisuje sporazum ?

Ili se prosto radi o nipodaštavanju profesionalaca u jednoj I drugoj strukturi koji godinama posao rade na jugu Srbije.

Ovde ne ulazimo u to koliko se baš SVIM gradjanima na jugu svidja to njihovo bavljenje regionom.

I, naravno, kogagod da pitate od starijih po stažu pripadnika policije I vojske , koji ZNAJU šta se dešava na terenu, šta , zapravo znači ovaj sporazum I šta menja, dobićete grohotan smeh I komentar, ne bi ja kometariso, znate vi novinari to mnogo bolje .

I, ključno pitanje za kraj, pošto se očekuje članstvo Kosova u Partnerstvu za mir, praktičnom predvorju NATO a Kopnena zona bezbednosti je I dalje pod nadzorom te alijanse, odnoso podizvodjača , pripadnika KFOR-a, da li to može značiti da će  pripadnici NATO snaga sa Kosova u dogledno vreme, a kako stvari stoje sa “našom pokrajinom” ,što bi rekli vrli političari na vlasti iz Beograda, verovatno ubrzo, kontrolisati I KZB na jugu Srbije?

Sa sve kontrole  postupanja vojske I policije , zajedno sa današnjim medjusobnim sporazumom, na tih pet kilometara širine I više stotina kilometara dužine teritorije , bar za sada , Srbije.

Samo pitam .

 

Bujanovac ministri baza 4 Bujanovac ministri baza 3 Bujanovac ministri baza 2 Bujanovac ministri baza 1 Bujanovca ministri baza 5

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare