Šta su donele reforme inspekcijskog nadzora?

BEOGRAD

Efikasniji rad, fokus na prevenciju umesto samo na kažnjavanje i bolje poštovanje zakona –  to su rezultati reforme inspekcijskog nadzora, nakon donošenja novog zakona. Jeftiniji i transparentniji rad sada omogućava i komunikacija sa gradjanima i privredom kroz sistem E-inspektor. Ipak, inspektori su i dalje zatrpani poslom jer ih je mali broj na veliki broj privrednih subjekata.

Evo kako je to doživljavao Uroš Ercegović, preduzetnik.

“Sam njihov ulazak je bio katastrofa,strah, odsecanje nogu po lokalu bukvalno, svi se gledamo šta smo gde smo zgrešili, milion stvari, međutim i nije to toliko strašno”.

Ovako mladi preduzetnik u ugostiteljstvu opisuje svoj prvi susret sa inspekcijom. Vremenom, kaže, slika se promenila.

Oni su tu nekako više za nas nego što smo mi za njih. Pomažu nam, pomažu nam na primer u tome što sa svim tim češljanjem papira, knjiga , kompjutera, sanitarnih knjižica, kasa , računa sada po novom, proveravanje fiskalizacije, da li imamo bezbednosne elemente, bilo šta..”, kaže Ercegović.

Ova priča nije nešto što prvi put čuju nadležni iz Odeljenja za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor. Kažu da se uloga inspekcije promenila i da se zakonskim izmenama sada radi na tome da se građanima i privredi objasni šta je to inspektor i šta mu je posao.

Evo šta kaže Jovica Damjanović iz Odeljenje za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor

” Inspekcija tačno zna gde će ići, ne ide se stihijski već po planu. Privredni subjekat dobije obaveštenje kada će inspekcija da dođe, ima kontrolne liste koje će da se ispoštuju, koje će da se provere. Privredni subjekt tačno zna šta će biti predmet nadzora. Veliki je broj privrednih subjekata. I dalje, koliko god to zvučalo da ima 44 republičkih inspekcija sa nešto preko 2000 inspektora koji rade je taj mali broj”. Damjanović objašnjava i kako možete da kontaktirate inspekciju.

“Možete kontaktirati Kontakt centar direktno pozivom na broj telefona koji je na sajtu Koordinacione komisije, putem i mejla, ostavljanjem glasovne poruke ili putem čet bota koji je instaliran na veb portalu Koordinacione komisije odnosno putem Vajbera takođe, kako bi se prijavio neki problem ili kontaktirala određena inspekcija u slučaju da neki privredni subjekt ima određeno pitanje”.

Damjanović naglašava i važnost podrške koju država dobija od donatora.

“Od početka reforme državne uprave u Srbiji EU je najveći donator našoj zemlji tako da kroz nekoliko projekata koje MDULS i cela Vlada odnosno neka druga ministarstva je radila, je pomogla što kroz neki know-how, znači znanje, primere neke dobre prakse iz EU, pomoć pri izradi nekih zakona i podzakonskih akata i naravno kroz tehničku i materijalnu pomoć”.

Reforma inspekcija deo je sveukupne reforme javne uprave u Srbiji, koju Evropska unija kontinuirano podržava. Glavni koordinator reforme je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare