Šta Sotirovski označava kao najveće probleme romske zajednice

NIŠ

 Nedostatak komunalne infrastrukture i struje u romskim mahalama samo su neki od problema sa kojima se romska populacija susreće. Kako je istakla gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, grad će raditi na rešavanju svih zahteva Roma kako bi imali bolje uslove za život.

       „Grad Niš radi na tome da romske mahale komunalno opremimo. Pozvali smo ih i da kuće u kojima žive legalizuju. Pokušavamo da rešimo i problem koja pojedina naselja imaju sa strujom. O svemu tazgovaramo sa njihovim predstavnicima i sa svih tih sastanaka izlazi se sa zaključcima i uspevamao da romskoj populaciji pokažemo da možemo zajedno da uradimo sve, a istovremeno na ovaj način pokazujemo ministarstvima da smo vrlo ozbiljna lokalna samouprava  koja brine o svojoj romskoj populaciji“, kazala je grdaonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

       Problem su i ljudi koji prose na ulicama Niša, pre svega deca, koja organizovano dolaze iz okolnih mesta.

      „U Romskom kulturnom centru smo uspeli zajedno sa Nacionalnim savetom Roma da obezbedimo jedan prostor za decu ulice koji za sada dobro funkcioniše. To je prostor gde deca mogu da uđu, da se okrepe, da popiju čaj, da se sakriju od kiše. Dajamo im na taj način maksimalnu podršku. Sa druge strane spremni smo za različite vidove edukacije,pre svega roditelja kako bi smo ih motivisali da im deca imaju zdravstvenu zaštitu, da su vakcinisana, da se upisuju u škole, ali i da ih završavaju. Kako bi smo ih dodatno motivisali Grad ih i stipendira jer želimo da imao što više obrazovanih Roma. Država daje mogućnost zapošljavanja visokoobrazovanih Roma. Da je ove godine bilo sto njih, sto bi bilo i zaposleno. Na žalost na naš i konkurs ministarstva prijavilo se samo njih troje“, ističe gradonačelnica Dragana Sotirovski.

      Za poboljšanje uslova života Roma iz budžeta grada za 2022. godinu je izdvojeno 10 miliona dinara.         Kako bi  Grad pomogao pripadnicima romske nacionalne manjine da se lakše zapolse organizovane su i prekvalifikacije za njih, a nedavno su uručeni i sertifikati polaznicima kurseva za prekvalifikaciju za šminkere, fizioterapeute. Zanimanje je promenilo 50 pripadnika rosmke nacionalne manjine jer smatraju da na taj način mogu lakše da dođu do posla ili da pokernu sopstveni biznis.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare