Šta se podrazumeva pod samoizolacijom i ko treba da je primenjuje

BEOGRAD

Samoizolacija se smatra važnom tehnikom za zaštitu javnosti od koronavirusa. Ali šta znači samoizolacija i ko to treba da je primenjuje?

Samoizolacija se odnosi na zaštitu drugih i zaustavljanje širenja zaraznih bolesti kao što je koronavirus.
Svako kome je rečeno da se samoizoluje, treba da ostane u zatvorenom i da izbegava kontakt sa drugim osobama, a sve u cilju sprečavanja širenja bolesti na članove porodice, prijatelje i širu zajednicu.
Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije treba da ostanete kod kuće, da ne idete na posao, u školu i da ne  koristite javni prevoz – autobuse, tramvaje, vozove ili taksi vozila.
Kada ste u samoizolaciji ne primate posete. Zamolite prijatelje ili porodicu da vam pomognu oko nabavke hrane lekova i svega što vam je potrebno ili koristite dostavne službe.
U ovim situacijama zadržavanje onog ko vam donosi namirnice treba da bude svedeno na minimum, uz sve mere zaštite.

Ko treba da se samoizoluje?

Ukoliko ste bili izloženi riziku, odnosno bili u bliskom kontaktu sa osobom koja je zaražena ili ste došli iz zemalja pogođenih koronavirusom, treba da se samoizolujete. To se odnosi i na osobe koje su se testirale i čekaju rezultate testa.

Preventive radi ovu tehniku zaštite treba da primenjuju i građani stariji od 65 godina, osobe sa hroničnim bolestima kakve su kardiovaskularne bolesti, astma i dijabetest i osobe sa autoimunim bolestima, jer oni spadaju u najugoženiju kategoriju.

Kako da se samoizolujete ako živite u višečlanoj porodici?

Važno je da svako kome je rečeno da se samoizoluje odvoji od drugih članova porodice.

Preporučuje se boravak i spavanje u dobro provetrenoj prostoriji.

Perite ruke sapunom pre odlaska u toalet i nakon izlaska iz toaleta i pre i posle bilo kakvog kontakta sa hranom.

Nosite masku ako na kratko boravite u istoj prostoriji sa ukućanima.

Ukoliko imate više kupatila u kući ili stanu, koristite zasebno kupatilo. Ako to nije slučaj potrebno je redovno čišćenje i dezinfekcija kupatila, a preporučeno je da zaražena osoba kupatilo uvek koristi nakon drugih ukućana, i to pre narednog čišćenja.

Peškire, odeću ili posuđe ne treba da delite sa drugim osobama Sve što ste iskoristili perite mašinski na temperature od najmanje 60 stepeni.

Samoizolacija ne mora da bude dosadna

Kada ste u samoizolaciji, vi ste u svojoj kući, što je daleko lakše podneti nego da ste u bolničkom okruženju.

Ako ste fizički odvojeni od drugih, ne znači da ne možete sa njima da komunicirate, putem telefona ili preko društvenih mreža. To je posebno važno ako ste sami.

Isplanirajte svoj dan, vežbajte u skladu sa svojim mogućnostima, čitajte, gledajte filmove, slušajte muziku, radite ono što volite, a za šta možda ranije niste imali vremena.

Treba imati na umu da su u ovakvim situacijama disciplina, podrška i razumevanje od ključnog značaja.

(Izvor: N1)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare