Šta se dešava u Galenici pred novu privatizaciju?

BEOGRAD

 

Već izvesno vreme Galenika a.d ne uspeva da izmiri dugovanja zaposlenima i bivšim zaposlenima, iako sindikati kontinuirano pokušavaju sa menadžmentom i od nedavno i sa ministarstvom privrede da pronađu rešenje za regulisanje nastalih potraživanja po osnovu Kolektivnog ugovora, upozoravaju Sindikat Nezavisnost Galenika a.d. i Samostalni sindikat Galenike

“Na poslednjem sastanku u ministarstvu privrede nam je nedvosmisleno konačno saopšteno da su ta potraživanja obaveza poslodavca…sadašnjeg i budućeg. Obzirom da je teško očekivati da će se pomenuti dugovi prema radnicima rešiti do kraja tendera, očigledno je da ovakvim stavom ministarstvo privrede želi da prebaci ta potraživanja na novog vlasnika Galenike.

Veliko je pitanje dali potencijalni kupci uopšte znaju za ova potraživanja radnika. Posebno je problematično što ovakvim činom, ne rešavanjem pomenutih problema, ministarstvo privrede prebacuje ovaj veliki problem na odnose sindikata i radnika sa novim vlasnikom. Ti odnosi će, ukoliko se hitno problem ne reši, u startu biti poremećeni i dve strane će biti prinuđene da umesto izgradnje socijalnog dijaloga odmah na početku rešavaju ovo osetljivo pitanje, krivicom i nezainteresovanošću treće strane- države Srbije i ministarstva privrede.

Sindikati i radnici Galenike nisu protiv privatizacije i promene vlasničke strukture. Jasno je svima da Galenika na ovaj način kako sada funkcioniše, bez jasne strategije i podrške države, ima problem. Neshvatljivo je međutim da država insistira da se svi dugovi prema njoj reše, naravno da su i kupci zainteresovani da kompaniju preuzmu bez ikakvih dugova. Jedino se dugovi prema radnicima ne rešavaju i nema se volje da se oni reše pre završetka postupka. Čini se velika greška i problem dugovanja očigledno ostavlja novom vlasniku, što će verovatno odmah napraviti problem, svima.

Ovim putem još jednom apelujemo na državne organe, ministarstvo privrede pre svega, da HITNO nađu način i reše pitanje dugovanja radnicima i bivšim radnicima Galenike i na taj način omoguće sindikatima i radnicima da sa novim vlasnikom započnu socijalni dijalog bez tereta iz prošlih vremena i konačno se okrenu radu, budućnosti kompanije ali isto tako i popravljanju standarda radnika”, navodi se u saopštenje koje potpisuju predsednik  Sindikat Nezavisnost Galenika a.d. Zoran Pantelić i sekretar  Samostalnog sindikat Galenike Slobodan Radisavljević.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare